Mercedes G4

Тази кола е изключително рядка: Mercedes-Benz G4 офроуд от 1939 година в оригинално състояние, днес собственост на испанското кралско семейство. Реставрирането на колата е направено в Mercedes-Benz Classic Center по изрични изисквания. Mercedes G4 да се върне в безупречно техническо състояние, но и да запази уникалната си патина, придобита в хода на 70-годишния му живот. Затова и първата среща може да дразни: Това ли е резултат от три години на усърдно възстановяване? Това е наистина, защото реставраторите съзнателно са се въздържали от премахване на следи от употреба в интериора и незначителни дефекти в каросерията. Тези следи свидетелстват за историята на G4 и неговата автентичност.

Този Mercedes G4, притежаван от испанското кралско семейство е един от малкото оцелели единици от този триосeн офроудър - само три от общо 57 единици, създадени през 1930-те все още се считат за абсолютно автентични. Допълнителни единици, все още съществуват, но без доказана оригиналност. Преди този G4 да се присъедини към кралската флота, тя е била използвана от генерал Франко, който е получил автомобила като подарък от Германия. През последните десетилетия, офроудъра е обслужван и поддържан от Кралската гвардия в Мадрид. Тази класика в кралската флота е била на висока почит. Когато е взето решение G4 да се възстанови от Mercedes-Benz Classic Center, заедно с друг рядък автомобил - Mercedes-Benz 770, те са получили тържествено сбогуване в Мадрид, и камионът на който са натоварени е придружен с въоръжен ескорт до френската граница. Автомобилите пристигнат в Mercedes-Benz Classic Center във Fellbach, близо до Stuttgart през септември 2001. Работата по G4, прключва през декември 2004 г., и е подарък от Mercedes-Benz España на испанското кралско семейство.

Първата оглед на G4 в работилницата на класическия център разкри множество следи от употреба през годините, но иначе отлична основа като цяло. Като първа стъпка, мекият покрив е премахнат и каросерията е вдигната на разстояние с най-голяма грижа, за да има достъп до шасито. В хода на последващото възстановяване нито една част не е била оставена недокосната, колкото и малка да е. Всички механичните компоненти са били разглобени, почистени, ремонтирани и сглобени наново. Оригиналните части са запазени, когато това е възможно. Степента на това се илюстрира от факта, че всеки винт, болт и гайка са стриктно проверени, възстановени и върнати в първоначалната си позиция, когато е възможно. Друг пример: вътрешните компоненти на изпускателната система, която все още функционира, са останавени в оригиналното си състояние, докато лошата им обвивка претърпява истинска промяна до оригинално състояние. Неоригиналните компоненти са заменени с компоненти, произведени на базата на старите чертежи. Трите оси на offroader са напълно демонтирани и преработени. Механичните възли се оказват в изключително добро състояние. И все пак те са един добър пример за обхвата на инвестирана работа. Взета е 20-тонна преса от фабриката в Untertürkheim, за да се извадят полуосите на задните диференциали. Многобройните зъбни колела са били почистени със специална смес, на основата на дизелово гориво, тъй като запазва защитното им смазващо покритие, което са имали.

След приключване на работата, не е било възможно да напълнят с обичайните смазочни материали кутиите на диференциалите, тъй като те биха имали корозивен ефект върху бронзовите компоненти в диференциалите. В допълнение, маслото е трябвало да има високо ниво съпротива на срязване. След продължително търсене, експертите решават да използват специална смазка въз основа на рициново масло.

Да поговорим за търсене: за да бъде възстановен в напълно функциониращо състояние, за G4 са необходими нови гуми - осем броя, за да бъдем точни, включително и резервни части. Тези гуми не бяха лесни, за намиране предвид изискванията - за размери, за стабилност, за товароносимост предвид високо тегло на превозното средство, плюс Офроуд шарката. Необходимо беше доста време преди експертите евентуално да намерят точните гуми в Америка.

G4 има четири предни предавки, като предавките от втора до четвърта са синхронизирани. Разпределителния вал в трансмисията служи като редуктор, осигурявайки наличието на четири допълнителни бавни предавки. За движение в труден терен, диференциалите са самоблокиращи, инженерно решение, което е далеч напред от техническите решения използвани при направата на offroad автомобили по това време - и за доста след това.

G4 се задвижва от M24 II осем-цилиндров двигател с работен обем от 5,4 литра - много подобен на двигателя, използван също и в спортния 540 К, макар и без компресор за повишаване ефективността при високи скорости. Дизайнерите на G4 се отказали от компресора, защото колата с тегло около 3,7 тона, имала максимална скорост от само 67 km/h - гумите не позволявали по-високи скорости. Това високо тегло е причината за донякъде ограничените оффроуд възможности на G4.

Mercedes G4Целта на възстановяването му е достигане на "безупречно техническо състояние", а това означава също проверка на техническата изправност. Следователно, в обхвата на работа също са включени и ремонт на спирачките, който са двойна кръгова система, свидетелство за високия технически стандарт на цялостния дизайн. Не само, че механичните компоненти трябва да бъдат изцяло проверени но и трябва да се изработят изцяло нови спирачни линии. Те трябва да са медни с точни размери и обем и трябва да бъдат специално произведени. Те не се намират просто така в магазина. Същия е проблема и при горивопроводите, които също са специално произведени. Чистото, симетрично разположение на тръбопроводите по шасито почти прилича на произведение на изкуството. Между другото, на разположение на водача е умен помощник при спиране с цел да се овладее могъщото превозно средство ефективно. Бутало, управлявано от вакуум цилиндър допълнително действа върху педала на спирачката чрез въжен механизъм. Тази техническа характеристика, включително и кожената мембрана във вакуум резервоара (сервото), е възстановена. Когато се отнася до подаване на горивото, дизайнерите на G4 са се подсигурили: колата има две електрически горивни помпи, както и механична такава, ако и трите се повредят, двигателят все още може да бъде снабдяван с бензин от резервен гравитационен резервоар за гориво .

След възстановяване на шасито с всичките му съставни части, то вече изглежда почти така както през 1930, т.е. доста сурово понеже доста от частите не са били напръскани с боя а са били боядисани, но с помощта на четка, което пък е довело до съответният им изглед. Този метод е да използван и при реставрацията, максимална оригиналност е основен приоритет на всички времена.

G4 има множество електрически прибори и поради това много сложни вериги. Въпреки това, схеми на тези вериги вече не съществуват. Инсталацията е възстановена със старание и внимание към детайла, производството на новия кабелен сноп се оказва изключително сложно начинание. Така например, G4 има централен изключвател, който изключва всички консуматори на ел. енергия, като само електрическите компоненти, необходими за работата на двигателя продължават да работят. Всеки един от превключвателите на G4 е свален и деликатни инструменти, такива които подхождат повече на зъболекар отколкото на автомобилен експерт. Дори и бледо синьо осветление на значката с Дева Мария закачена в кокпита отново работи, благодарение на специално модифицираните миниатюрни крушки. Всички уреди са преработени, а прецизността на електрическия часовник е наблюдавана и коригирана в продължение на много седмици. Днес, той отчита времето, почти толкова точно колкото съвременен кварцов часовник. Оранжевите пластмасови стрелки бяха безнадеждно остарели и трябваше да бъде заменени. След интензивно лечение, ламповото радио отново заработи, както преди. А когато е необходимо да се привлече вниманието към колата, на разположение са четири свирки - две за градския трафик и две по-шумни за извънградски пътувания - или сирена.

Каросерията до голяма степен остава недокосната - за кратко е била подложена на сдържана козметична реставрация. Специалистите почистили боята и полирали хромираните части, но това до голяма степен било всичко. Само долните части на вратите, показали признаци на ръжда, която е била отстранена естествено. Ламарина на каросерията е облицована отвътре със стабилизиращи дървени елементи, обичайна конструкция за автомобилите по това време. Тези дървени елементи са в добро състояние и поради това само са почистени и импрегнирани със специална течност, за да се предпазят от изсъхване.
Интериорът показва следи от възрастта на автомобила - повече от 65 години, но иначе е в почти безупречно състояние - не на последно място благодарение на щедрите грижи за него от Кралската охрана. Внимателното възстановяване като цяло ще се извърши в Испания, където хората например имат много опит в ремонта на ценни теглени от коне карети, опит от които G4 ще може да се възползва.

След възстановяването на шасито на кралския G4, колата е взета на тестовата площадка на територията на завода на Mercedes-Benz в Untertürkheim (Унтертюхкайм) за пробен тест с цел проверка на перфектното функциониране на всички компоненти. След тестовете, последните щрихи са добавени от инженерните и са направени последни корекции. Тогава дойде големият момент: каросерията е монтирана обратно към шасито, отново е възпроизведен акта на "Сватба", както това е известно в автомобилната терминология, и G4 се завърна отново, 66 години след първото си изпълнение през 1939 година.

И сега, флотата на испанското кралско семейство включва едно наистина уникално превозно средство, изключително редкия Mercedes-Benz G4 offroader, напълно работещ с напълно преработени механични компоненти, но с всички умишлено запазени следи от достопочтенната си възраст. Поради това е много специален свидетел на съвременната и инженерната история.
Обща информация: Mercedes-Benz G4 (W 31 серия)
Тежко проходим Offroad-автомобил, разработен за немската армия
Произвеждан от 1934 до 1939
Произведени единици: 57
Днес, три коли които се смятат за напълно автентични все още съществуват. Има и други екземпляри, но те може би включват преустроени коли и имитации, какъвто е случаят с други редки класики на Mercedes-Benz.

Mercedes G4 собственост на Испанското кралско семейство

Моделна година: 1939
Поръчан от Немското райх канцлерство в Берлин
Подарък за генерал Франко
Днес част на автомобилната колекция на испанското кралско семейство
Обслужван и поддържан от Кралската гвардия в кралския дворец El Pardo (Ел Пардо) в Мадрид
Възстановен от Mercedes-Benz Classic Center от септември 2001 г. до декември 2004 г.
Заявка: ремонт на техническите компоненти, без възстановителни работи по каросерията, интериорните принадлежности и мекия покрив. Да се запази патината и оригиналността на колата. Старите и оригинални компоненти да се използват, когато е възможно. Не-оригиналните компоненти са се замененят и възпроизведат въз основа на стари чертежи.
Технически данни: Mercedes-Benz G4, W 31 серия, 1934 - 1939
Обща информация:
Междуосие: 3100 + 950 mm
Ширина на предна/задна следа: 1620/1570/1570 mm
Размери (дължина х широчина х височина): 5360-5720 х 1870 х 1900 mm (с мек покрив)
Диаметър на завиване: 17 метра
Тегло: прибл. 3700 кг (в състояние за шофиране)
Допустимо брутно тегло: 4400 кг
Максимална скорост разрешена от гумите: 67 km / h
Разход на гориво: 28 liters/100 км (градски), 38 liters/100 км (Офроуд)
Капацитет на горивния резервоар: 90 литра, в някои единици, 140 литра

Двигател
Даймлер-Бенц M24 и M24 II осем-цилиндров редови двигател
Работен обем: първоначално 5018 куб.см., по-късно 5401 куб.см.
Диаметър и ход на буталото: 86 х 108 mm / 88 х 111 mm
Мощност: 100 к.с. / 110 к.с. при 3400/min
Въртящ момент: 28,8 мкг на 1400/min
Степен на сгъстяване: 1:5,6 / 1:5,2
Смесообразуване: един двоен карбуратор
Клапани: отгоре, страничен разпределителен вал, задвижван от зъбни колела
Охлаждане: помпа, 26 литра вода
Смазване: принудително, десет литра масло
Батерия: 12 V 60 Ah / 12 V 105 Ah
Алтернатор: 130 кВт
Стартер: 1,5 к.с. / 1.8 к.с.

Трансмисия
Четири задвижвани задни колела, два самоблокиращи диференциала
Съединител: едно дисков сухи съединител
Скорости: ръчна кутия, четири-степени и междинни
Предавателни числа: I/4.10, II/2.21, III/1.49, IV/1.00
Предавателни числа на междинните предавки: по път/1.00, offroad/3.06

Шаси
Квадратна рамка
Окачване на предните колела: твърд мост, полу-елипсовидни пружини
Окачване на задните колела: два твърди моста, една полу-елипсовидна пружина за две колела от всяка страна
Управление: спирален вал
Спирачки: дву кръгова система, хидравлика с вакуум помощ, действаща на предните и задните колела; механична ръчно задействана спирачка, действаща на предните колела
Смазване: централно
Джанти: стоманени джанти с отворен център, размер L 4,00 F х 17; със само уплътняващи гуми: размер на 6,00 F х 17
Гуми: 7.5-17 с Offroad протектор (нормални или самостоятелно уплътняващи)

Разгледайте снимките в галерията на Mercedes G4.