Mercedes 150 Sports Roadster W30

През февруари 1935 година тогавашният Daimler-Benz AG представя Mercedes-Benz 150 Sports Roadster (серия W30) на Международното Авто и Мото изложение в Берлин (IAMA). Новият автомобил е позициониран в моделната програма на компактните спортни автомобили с потенциал за фолямо производство, но са произведени само няколко екземпляра. Дори точният брой е неизвестен. 
Mercedes 150 е последовател на характерните Мерцедес автомобили в началото на 30те години на 20ти век. Въпреки трудната икономическа ситуация по това време, автомобилът е замислен да запълни нишата в в ниския край на продукцията. В същото време автомобилите са пример за постоянното вграждане на иновационни автомобилни концепти в дългата история на Daimler AG.
През 1934 година е показан четириместният Mercedes-Benz 130 (W23), първия серийно произведен модел със задно вграден двигател. В същата година двуместния Мерцедес 150 с двигател, монтиран в средната част на купето е конструиран като Спорт Салон, в днешно време, бихме го нарекли "купе" или sports coupé, е произведен специално за ралито "2000 километра през Германия". През 1936 година четириместния Mercedes-Benz 170 H (W28), със задно монтиран двигател, се появява като наследник на Mercedes 130.

Двуместният Mercedes-Benz 150 Sports Roadster е представен през 1935 година, базиран на 150 Sports Saloon. Име средно разположен двигател - за подобряване на разположението на теглото двигател и скоростна кутия са завъртени на 180 градуса - двигателят е пред задната ос, а трансмисията зад него. Концентрираната въздушна струя за охлаждане дава възможност за използване на малък радиатор за охлаждане - това е постигнато с помощта на перка, задвижване от двигателя. Радиаторът е монтиран зад двигателя, над задния мост. Двигателят може да се опише като мощен, с висока характеристика - 1.5 литров, с 40 киловата - наистина забележително по това време, имайки в предвид, че дори и по-фолеми по обем агрегати не могат да постигнат такава мощност. Дори максималната скорост е невероятна за това време - 125 км/ч. Рекламната брошура представя автомобилът като истински спортен автомобил и набляга на качеството на спортния двигател с доброто съотношение тегло/мощност - една конска сила тегли само 19 кг!. Mercedes-Benz 150 Sports Roadster остава официално в продажните каталози до 1936 година.

Дизайнът на каросерията се различава от Спорт Салон. Напълно нов дизайн и показва някои от типичните белези на отворените спортни автомобили от този период, например задната част, разделено предно стъкло и двете външно монтирани резервни гуми с джанти, от двете страни на автомобила зад вратите. Допълнителен фар е монтиран в средата на предницата. Задницата, поради специфичната си форма (на лодка) е с място за 2 регистрационни номера. Звездата на Мерцедес отпред стои изправена, (при моделите със задно монтиран двигател 130 и 170 тя лежи на парче метал на капака). Зад седалките има място за лекия топ на автомобила, както и за малко багаж. Под предният капак има място за по-голям куфар, както и за резервоара. Всичко това обещава една спортна кола, която има и умерена цена от 6600 Reichsmark, предпоставка за едно голямо производство. Въпреки това производствените данни остават много ограничени. Според различни статистики те варират - за каросерии, произведени в Sindelfingen една през 1934 и 4 през 1935 година, според други 20 броя автомобили. Накрая доказателство за продажба само на 2 автомобила може да бъде намерено чрез комисионните книги. При всички случаи може да се каже, че Mercedes-Benz 150 Sports Roadster е един от най-редките Мерцедес модели.

В момента един Роудстер от 1936 година е притежаван от Daimler AG. Той е закупен употребяван на 44 500 километра на километража в началото на 1950те години, чрез посредничеството на Jakob Werlin, бивш член на борда на директорите. Автомобилът е може би единствения оцелял от модела, който за времето си е смятан за много прогресивен.
Mercedes-Benz 150 Sports Roadster (W30)
Цилиндри: 4 (редови), Обем: 1498 см2, Мощност: 40 kW при 4600 об/мин, Макс. скорост: 125 км/ч, Период на производство: 1934-1936
Всички снимки на Mercedes-Benz 150 Sports Roadster.