Мерцедес 6/40/65 Targa FlorioЕнтусиастите, развълнувани от комбинацията на компресорното пълнене (supercharging) и мулти клапанното газоразпределение ще е добре да разровят историческите си книги, защото Мерцедес е произвеждал такива технически чудеса далеч назад още през 1922. Доказателството е в 1500 с два разпределителни вала, който са сглобявани за Targa Florio през онези дни.
1500 с един разпределителен вал и 16- клапана с компресор са доказателства, както за завръщането на Мерцедес към моторния спорт след Първата световна война и така и края на една епоха. Това е последното поколение състезателни автомобили, проектирани от Пол Даймлер преди да напусне компанията, основана от баща му, за да бъде заменен като шеф на техническите служби от Фердинанд Порше. mercedes-bulgaria.com ©

Преди 1914 г. Мерцедес е участвал в почти всеки вид състезание с коли, с различна степен на успех. Компанията участва в ралито Париж-Мадрид, Париж-Виена, трофея Гордън Бенет (Gordon Bennett Cup ) е спечелен от Мерцедес през 1903 – заедно с ACF Grand Prix. Мерцедес може да бъде видян навсякъде, както е обичаят по това време с чудовищни автомобили, чиито двигатели като впечатляваща комбинация от работен обем и брой цилиндри блестят под предния капак. В онези дни, повечето от победителите бяха с френски коли, въпреки силната конкуренция от страна на германците и италианците. Тенденцията в Мерцедес е да се оттегли в почивка върху натрупаните лаври след победата в ACF Grand Prix през 1908, но се завръща в състезания през 1913 за Grand Prix на Франция. Най-бързата от четирите участвали коли се класира на трето място след Delages.

През следващите години, обаче, Mercedes има трима победители. След Първата световна война, Мерцедес отново се концентрира върху производството автомобили, като отклонение от авиационната индустрия. Производителят е научил много и от Otto Schilling (Ото Шилинг), като  е в състояние да започне разработването и използването на двигател с компресорно пълнене. Резултатите от експериментите на Schilling (Шилинг) често може да се видят под капака на автомобилите, направени от Мерцедес. Компресорното пълнене (Supercharging) се появява за първи път на tourers. Едва през 1921, Мерцедес предпазливо се връща в спортните състезания. По това време Sailer (Сейлър) завърши втори в Targa Florio със автомобил 28/95 със 7,2-литров двигател.

Този окуражаващ резултат кара Mercedes да извади през 1922 нови модели и два 6/40/65 с два разпределителни вала и 16 клапана са произведени да се конкурират с 1500. Идеята не работи много добре, защото само едната „валова” кола завършва състезанието и дори тогава тя не може да се класира по напред от двадесета позиция.
Текст: Sylvain Reisser Снимка: Dominique Fontenat Превод: mercedes-bulgaria.com ©