Benz Phaeton and Benz Velo.jpg• Осветлен, силен, бърз и сравнително евтин
• Пълен арт дизайн
• Над 1200 произведени бройки.

Карл Бенц играе важна роля в насърчаването на развитието на автомобила. Производството на патентованата Benz кола, задвижвана с мотор през 1886 г., се признава за първият автомобил в света, произведен в около 25 екземпляра.
Карл Бенц го е конструирал с три колела, тъй като според него все още няма нормално работеща предна ос за управление на превозно средство от този тип - той открил,че използвното в каретите управление е негодно за употреба в автомобила. Разрешавайки този проблем, той подава патент за двойно-шарнирно управление (DRP 73515) през 1893 година. Benz го инсталира същата година, вече на четириколесния модел Victoria. Въпреки това, той мислил за по-лека кола , която в крайна сметка била представена на обществеността на Световното изложение в Чикаго (1 май - 31ви октомври, 1893) – т.нар. Velocipede. Това се оказва голям успех – над 1200 произведени единици. Следователно може да се претендира,че да бъде първият произведен в света автомобил.

Името на автомобила е подходящо: Carl Benz също е участвал в разработването на колелета, наречени по това време велосипеди. На ранен етап, той използвал това наименование за първите си коли с три колела - може би за да се направи разграничение между тежкотоварните автомобили и моторизираните колички. Velo отговаря на всички критерии за своя дизайнер,които са специфични. Това са: лек, силен, бърз и сравнително евтин - с "напълно рафинирано оборудване с фенери", струва 2000 марки, които обаче, не е никак евтино за това време.
Максималната скорост на автомобила е 20 км / ч. Той е снабден с дървена рамка с железни подкрепления. Компактен, с размери 2,25 метра - 45 см по-къс от Benz с три колела - и изглеждал доста интересно със своите спицови джанти. Първата версия през 1894 година тежи 280 кг – което било с 380 кг по-малко от тези на модела Виктория. Колата била с твърди предни и задни оси. Воланът е разположен в центъра на колата. Benz проектира нов, по-малък двигател за Velo. Както и преди, той е инсталиран хоризонтално, развива 1,5 к.с. (1,1 кВт) при 450 об/min и е с работен обем от 1045 куб.см. постигнати от диаметър бутало/ход бутало - 110/110 мм. Първоначално Benz използва своя горен карбуратор, за да го замени на по-късен етап от поплавъков такъв, който също е бил проектиран от него. Тъй като при триколката двигателят е стартиран от завъртането на маховик, работата му е далеч от ритъм. Резервоарът за гориво се намира под седалката и е с обем от почти 18 литра - което изглежда да бъде достатъчно, на пръв поглед, но не се вписва в предвидения разход на гориво от около 14 литра на 100 километра. Двигателят е монтиран под дървен капак, свързан е чрез вал с хлабав диск за фиксиран диск и интегриран диференциал чрез два плоски ремъка, две вериги от диференциала задвижват двете задни колела. При по-големите двигатели на триколките и моделите Виктория картера е все още отворен, затворените картери не се прилагат до 1898. Колата има първоначално две предавки напред, но без задна. Силата се предава на пътя чрез двустепенна ремъкова трансмисия. Velo е обут с валцувани джанти със спици покрити с плътна твърда гума, с диаметър 550 мм отпред и 850 мм отзад. Междуосието е 1340 мм; следата отпред е 1000 мм а следата отзад е 1040 мм.
Пневматични гуми за усъвършенстван модел
През 1896 г., излиза подобрена и достъпна версия на Velo - "Комфортния" модел - на цена от 2500 марки. Той идва с по-добро оборудване във всяко едно отношение, като пневматичните гуми са по желание и се заплащан допълнително, цената им е 350 марки. Диаметърът на колелата е 540 мм отпред и 780 мм отзад. Следващите редове са цитат от статия в тогавашен вестник: "Колата привлече вниманието с елегантни линии и рафинирано предназначение, свидетелстващи за това, че Benz е направил нещо голямо, не само с изключителен дизайн и отлична изработка, но и с перфектен стил." Двигателят сега развива 2,75 к.с. (2 кВт) при 600 об/min - с непроменен разход на гориво - и стартира с помощта на манивела, голямо облекчение в сравнение с предишния метод. В допълнение, планетарната предавка има три скорости напред и задна и е налична като опция срещу 200 марки. Максимална скорост е била повишена до 30 км / ч. Тогавашният рекламен проспект за продажбите са изброени допълнителното оборудване, например: "половин покрив и предпазна кожа против намокряне за 200 марки, и чадъри за 100 марки."
Преработен модел е представен през 1900, с двигател, развиващ 3 к.с. (2,2 кВт) при 700 об/min при обем от 1045 сс. Трансмисия със заден ход, въведена през 1896 сега е част от стандартното оборудване. През 1901 мощността на двигателя е повишена още повече до 3.5 к.с. (2,6 кВт).
С неговата Velo, Карл Бенц постига две неща, преди всичко друго. На първо място, обемът на производството на повече от 1200 броя, свидетелства за желанието на много хора за лична мобилност независима от коне. И второ, Velo проправи пътя, който бе последван от Benz с неговата компания: изграждане на автомобили в големи серии. Снимки на Benz Velo - Velocipede.