Mercedes R 63 AMG 4maticДоживяхме появата и на лечебни автомобили. В прекия смисъл на понятието... Mercedes са провели специално изследване, чиито резултати говорят недвусмислено за способността на R-класата да намалява стреса. Как ви звучи това в компанията на съкращението Mercedes R 63 AMG 4Matic?

Много трудно е да се определи що за автомобил е R-класата и нищо чудно, че в началото дори нейните създатели се объркаха в дефинициите и пазарното й позициониране. Ясно е, че нещо толкова различно трудно се побира в рамките на тривиалните категории в автомобилния свят...
Първоначално R-класата бе определена като Grand Sports Tourer или GST - маркетингово словотворчество, което вървеше в комплект с понятието Compact Sports Tourer (CST), прикачено на свой ред към по-малката Мерцедес В-класа. Не може да се отрече, че във всичко това имаше известна логика от гледна точка на характера на двата автомобила, но в крайна сметка Мерцедес взеха решение да опростят нещата максимално, използвайки един стар и изпитан метод - наричайки ги с истинските им имена. Реформата припозна R-класата като представител на SUV-класа, с което тя се завърна към корените си и стъпи на равна нога със своите разнояйчни близнаци ML и GL.
И добре, че стана така, защото по старата категоризация новата AMG-версия вероятно трябваше да се нарича GSST от Grand Supersport Tourer, което прибавено към доста разточителното по начало Mercedes R 63 AMG 4Matic, би довело до тиха лудост дори и най-ревностния защитник на модерните маркетингови похвати. Би било жалко наистина, защото този абсолютно уникален по рода си автомобил е способен да ви подлуди по доста по-приятни (включително и шумни) начини.
Ако приемем за вярна констатацията, че „обикновените" версии на R-класата изглеждат внушително, то за описание на удължената R 63 AMG следва да се употреби някаква много едрокалибрена метафора, за каквато в момента не се сещам. Ще си позволя само да спомена, че на фона на дългия доста над пет метра масивен силует на автомобила дори гигантските 21-цолови колела на AMG (стандартно моделът се предлага с 20-цолови) изглеждат хармонично и съвсем ненатрапчиво. Хармония цари и по отношение на останалите елементи във външния дизайн, а липсата на подчертани формални отправки към потенциала и страховитата динамика на AMG-версията в случая прави крайно добро впечатление. За почитателите на ярко манифестираните вторични родови белези дизайнерите са предвидили елегантни допълнителни табелки с моделното означение на предните калници и по-агресивно оформление на броните и праговете. Толкова...

Така или иначе вниманието на истинските ценители ще бъде привлечено от скромни на пръв поглед, но достатъчно красноречиви подробности, като вида и размера на ауспуховите тръби или перфорацията на задните спирачни дискове например. За познавачите на материята много по-интересно би било да прочетат името на механика, оставил подписа си върху нарочната табелка върху магнезиевия всмукателен колектор на собственоръчно сглобения от него мотор AMG...
Mercedes R 63 AMG 4maticИ с право, защото атмосферният шедьовър на AMG свири първа цигулка и в необичайно просторната концертна зала на R-класата. Случвало се е вече да говорим за анатомията и характера на този забележителен аграгат и затова ще отбележа само, че 6,2-литровата машина не среща каквито и да било затруднения с осигуряването на подобаващи за реномето си динамични характеристики. Представете си рева на неподвижна маса от 2,4 тона, който точно след 5,5 секунди отшумява със скорост 100 км/ч на хоризонта и ще добиете достатъчно обективна и ясна картина за това, което се случва при натиснат докрай педал на газта.
Принос в постигането на превъзходната за автомобил с тези размери динамика безспорно има и наследената от общата SUV-платформа система за постоянно двойно предаване 4Matic. Благодарение на нея R-класата може да гарантира надеждно предаване на всеки един от общо 630-те нютон-метра, а осезаемият резерв по отношение на сцеплението с настилката е едно от нещата, които оставят човека зад волана с впечатлението, че управлява доста по-малък по размери и тегло автомобил. Възможностите за промяна на характеристиките на пневматичното окачване, действието на амортисьорите и реакциите на специално адаптираната за модела седемстепенна автоматична трансмисия също са много полезен инструмент в адаптирането на R 63 AMG към различните вкусове и маниери на шофиране и пътуване, но дори и в най-комфортната си настройка спортната версия е далеч от кадифената мекота на дизеловата R 280 CDI например. Но това очевидно не е и главният фактор, осмислящ съществуването на този уникат...

Каква тогава е целта на автомобил като Mercedes R 63 AMG? Какъв е основният аргумент, осигуряващ му място под слънцето? Още два сложни въпроса, свързани с R-класата, чийто отговор би могъл да се крие в споменатото в началото изследване. Както отбелязах, специалистите на Мерцедес са установили значително снижаване на нивото на стреса у водач, преминал по една и съща тестова отсеч ка последователно зад Mercedes R 63 AMG 4maticволана на R-класата и на два референтни модела с подобен характер, използвани за сравнение именно по този показател. Според Мерцедес, нововъведеното понятие „driver-fitness safety" много скоро ще бъде разпознато като един от основните фактори, определящи превантивната безопасност на един движещ се автомобил, а R-класата играе пионерска роля в тази област, туширайки в зачатък предпоставките за възникване на стрес у водача с всички налични ресурси. Не бих се наел да споря с изследване, базирано на данните от дългогдишни теоретични студии и прецизни полеви изпитания, и съм напълно съгласен, че в редица аспекти пътуването в R 280 CDI би могло да се сравни с разпускаща wellness-програма. Но препускането с бясна скорост зад волана на фурия като R 63 AMG? Нима подобно приключение не е перфектният антипод на антистресовата терапия? Звучи па-радоксално, но изглежда не е. Припомнете си освежаващия душ от ендорфини след всяко екстремно изживяване, помислете за тоталното задоволство, което би ви дало усещането за пълен контрол над ситуацията и ще разберете какво всъщност е R 63 AMG 4Matic... Бърза помощ за вашето его.

НА ФОКУС - Мерцедес R 280 CDI
Паралелно със спортния топмодел в гамата на R-класата, щутгартският концерн лансира на европейския пазар и новата версия R 280 CDI 4Matic, задвижвана от по-скромния от двата предлагани до момента дизелови двигателя. Автомобилът се предлага само в късата версия на каросерията и разполага със серийно инсталиран филтър за твърди частици. Съчетанието от динамичните показатели (максимална мощност 190 к. с. и максимален въртящ момент 440 Нм) и седемстепенната автоматична предавателна кутия е добра основа за спокойно, комфортно пътуване и ще допадне преди всичко на спокойните, улегнали натури. При нужда R 280 CDI може да се ускори за 9,8 секунди от 0 до 100 км/ч и да развие максимална скорост от 210 км/ч, но динамичните маневри са съпроводени с малко по-високо ниво на шума в сравнение с по-мощните версии. За сметка на това новата дизелова модификация блести с почти невероятния за автомобил с подобни размери и система за двойно предаване среден разход на гориво от 9,3 литра дизел на 100 километра пробег.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Каросерия
Стоманена самоносеща с пет врати и 4+2 места, дължина х широчина х височина - 4922/5157* х 1922 х 1634 мм, междуосие 2980/3215* мм, собствено тегло 2330/2375* кг, полезен товар 570/575* кг, обем на багажника 244-1950/314-2385 литра (по стандарта VDA).
Ходова част
Независимо пневматично окачване Airmatic с контрол на клиренса отпред и отзад, отпред с деойни напречни носачи, отзад четиризвенна конструкция, напречни стабилизатори отпред и отзад, система за активен контрол на амортисьорите ADS, вътрешно вентилирани и перфорирани спирачки отпред и отзад, гуми с размер 265/45 R 20.
Силово предаване
Постоянно двойно предаване 4Matic c електронен контрол и разпределение на въртящия момент 40:60 между предния и задния мост, седемстепенна автоматична предавателна кутия AMG Speedshift c функция за ръчно превключване с планки на волана
Двигател
Осемцилиндров V-образен бензинов двигател, работен обем 6208 см3, максимална мощност 375 кВт (510 к: с.) при 6800 об./мин, максимален въртящ момент 630 Нм при 5200 об./мин.
Динамични характеристики - 0-100 км/ч - 5,0/5,1* сек
Максимална скорост - 250 км/ч (принудително ограничена)
Среден разход на гориво - 16,3 л/100 км
* Данните се отнасят за версията с дълго междуосно разстояние.

Технически данни на всички модели Мерцедес R класа.