Автобилд 09.2005

Първи впечатления от Мерцедес R 350 и R 320 CDI

M+S=R?
Това не е просто събиране, макар R-класата да изглежда като сбор от М- и S-класата. Задвижването 4x4 и високата каросерия са заимствани от SUV-модела, а комфортът е отражение на този при топ лимузината на Mercedes. Успешна ли е тази формула?
Mercedes създават уникален генетичен хибрид - на практика R-класата представлява кръстоска между S-класа и М-класа. „Мегамиксът" от лукс, двойно предаване, обширно вътрешно пространство и добра гъвкавост се цели преди всичко към американските клиенти.

Американците със сигурност ще харесат този автомобил... До този извод достигнах още след първите метри по отсечката между централата на Mercedes в Щутгарт и Тюбинген. Големият, висок и самоуверен R 350 се движи величествено и сред малките европейци по пътя изглежда като танк, като гигант, като някакво чуждо тяло... Всъщност изглежда точно като автомобил, предназначен за американския пазар. Нищо чудно, тъй като новият модел се произвежда именно в Щатите (в същия завод в Таскалуса, щата Алабама, от чиито поточни линии слиза и М-класата именно отвъд океана се очаква да се реализират половината от произведените екземпляри. Дебютът на модела на пазара в САЩ ще се състои през октомври, а четири месеца по-късно той трябва да се появи и в Европа. Въпросът е дали новата генетична формула ще проработи или кръстоската от два успешни модела ще се окаже мелез без особени предимства? Ясно е едно - с тази висша математика Mercedes търсят нови способи и решения за привличане на клиенти в днешния шеметно променящ се свят. Мерцедес  R класа W251

Отпред R 350 напомня на луксозна лимузина, в средната си част прилича повече на ван, задницата наподобява оформлението на комби, линията на покрива се извива елегантно назад като при спортните купета, а всичко това вкупом е „качено" на височина, характерна за SUV-моделите...В американската версия на модела, с която имах възможността да се запозная, задните странични стъкла са потъмнени, амортисьорите са по-меки, а воланът е по-лек отколкото при очакваното по-късно европейско изпълнение. Това, което най-много напомня за Щатите и тамошните вкусове обаче, е преди всичко големината - R 350 е крайно внушителен автомобил. С дължината си от 5,16 метра R-класата превъзхожда Golf с почти един метър и е истински кошмар при търсене на място за паркиране. За щастие Mercedes ще предлагат в Европа и модел със скъсено междуосие и дължина 4,92 м, на който се възлагат надежди за поемане на основната част от продажбите. Погледнат от по-голямо разстояние, R 350 изглежда като неимоверно пораснала В-класа, но отблизо това се оказва чиста зрителна измама. С приближаването ви до него автомобилът става все по-голям и все по-голям... Това впечатление е особено силно при страничен поглед към новия модел - пътниците отзад не минават през врати, а през огромни, отварящи се под прав ъгъл портали, зад които се крият четири удобни самостоятелни кресла. Цветовете, формите и материалите създават атмосфера като в престижен клуб, а с предлагания допълнително панорамен покрив в R-класата става просторно като в олимпийски стадион...

От гледна точка на човека зад волана нещата изглеждат като при М-класата. Нищо чудно, тъй като именно от нея са заимствани почти без промяна предните седалки, блокът с контролните прибори, голяма част от електрониката и системата за задвижване на четирите колела. Високата и предлагаща добър обзор позиция на водача е в пълно съзвучие с осанката и характера на новия автомобил - най-малкото по време на движение, защото при паркиране габаритите на колоса са много трудни за преценяване дори от тази позиция... За дължината на торпедото може само да се гадае, защото отпред липсва характерната за лимузините на Mercedes вертикално поставена емблема, а
отзад пречат масивните колони.
Мерцедес  R класаЗа сметка на това акустичният комфорт е на висота. 3,5-литровият двигател V6 работи поразително тихо и започва да напомня за себе си с леко жужене чак над 4000 об./мин. Със своите 272 к. с. и 350 Нм той успява да осигури задоволителна динамика, но при опит за пълно „изцеждане" на възможностите му теглото от 2,2 т започва да се усеща... Повече динамика обещават версиите R 500 (306 к. с. и 460 Нм) и R 320 CDI (224 к. с. и 510 Нм), които също ще се предлагат на европейските пазари от февруари. Всички двигатели се предлагат серийно в комбинация с добре настроената седемстепенна автоматична трансмисия.
Като цяло R 350 е един добре балансиран в качествата си автомобил, подходящ за дълги пътувания. Магистралите и правите отсечки определено са по-подходящи за него, отколкото осеяните със серпантини планински пътища - R-класата се държи добре в кръгово движение или при обратни завои, но ще ви се наложи сериозно да поработите с волана, за да накарате шестместния колос да взима завоите с хъс... Огромният автомобил протестира срещу резките промени в курса с доловимо клатушкане на каросерията и ясна тенденция към недозавиване (предните колела поднасят към външната страна на завоя). Поддържането на сигурна и правилна траектория обаче е гарантирано от своевременната намеса на системата ESP. Оборудваният с пневматично окачване (серийно за задния и срещу доплащане за предния мост) тестов автомобил се справи с пътищата с лоша настилка много добре -точно според очакванията. Малките неравности въобще не достигат до интериора, но по-големите сътресения се усещат, макар и само по лекото изтрополяване на окачването. Сериозните напречни неравности могат да доведат и до по-осезаемо разтърсване на каросерията, което да се усети чак във волана. Като цяло американската версия на R 350 не може да се конкурира с комфорта на S-класата, а по някои параметри отстъпва дори на Е-класата.

Mercedes окачествяват огромната R-класа като „динамичен автомобил", но специално при версията R 350 е малко трудно да се съгласим с подобно определение. Между другото, това е напълно естествено, защото въпреки цялата си „висша математика" Mercedes не могат да обезсилят законите на физиката и R 350 стои на пътя точно толкова динамично, колкото това е възможно за автомобил с подобно тегло и размери...
Големите предимства на този модел са по-скоро във възможностите за гъвкаво разпределение на обемите в интериора, както и в размерите на същите тези обеми. В момента няма друг лек автомобил, в който шестима души да се чувстват толкова комфортно - дори пасажерите на двата задни реда в R-класата могат да се радват на първокласно удобство. При сгъване на всички седалки и „потопяването" им в пода се образува товарно пространство с дължина 2,22 м, върху което съвсем спокойно биха могли да пренощуват дори и баскетболни звезди от NBA... За съжаление сложният механизъм за сгъване на седалките от втория ред на тестовия автомобил не работеше оптимално.
Товарното пространство също поставя рекорд със своя достигащ обем до 2385 л, но превозът на дълги талпи и торби цимент определено няма да подхожда на фината материя на облицовките... Известни неудобства вероятно ще предизвикат изобилстващите по пода на багажното пространство различни отвори и цепнатини, които със сигурност ще привличат като магнит боклук от всякакъв характер. Но пък желаещите да използват своята R-класа като товарен автомобил ще разполагат с необходимите „дребни" за редовното й вътрешно почистване.
Това е сигурно, защото цените на R-класата в Европа ще започват от около 50 000 евро. Ако това ви звучи твърде скъпо, припомнете си за теорията на относителността, която важи в пълна сила и в случая - новият модел е малко по-скъп от Е-класа със сравнима комплектация и доста по-евтин от S-класа. На фона на доброто серийно оборудване и на някои „благини" като автоматичното включване на светлините и мултифункционалния волан се оказва, че R-класата все пак е доста изгоден Mercedes.
Новата формула може да се окаже успешна...

Шосейният Airbus - Мерцедес R 320 CDI

В Европа R-класата ще се предлага във вариант с къса база и с променени настройки на ходовата част. Но продължава да бъде все така внушителна...Така се пътува наистина удобно - седалки като фотьойли и изискана атмосфера. Гигантският стъклен панорамен покрив се предлага по желание.

И късите неща понякога могат да бъдат доста дълги... Създадената с мисъл за Европа къса версия на R-класата е с дължина от 4,92 м - в случая определението „къса" звучи доста неуместно, но трябва да се има предвид, че на американския пазар се предлага единствено XL-варианта с дължина 5,16 м. На Стария континент могат да бъдат поръчани и двете версии, като настройките на окачването и Мерцедес  R класауправлението са променени съобразно европейските критерии. Дори и със скъсена база обаче, R-класата си остава един доста внушителен автомобил - неособено малкият VW Polo е точно с 1 м по-къс, а дължината на лимузина от калибъра на Е-класата е с 10 см по-малка. Да не говорим, че R-класата превъзхожда и двата модела с около 20 см на височина...
Индивидуалните седалки са олицетворение на удобството
Напълно според очакванията, интериорът предлага изключителен простор, а шестте индивидуални седалки са подредени в три реда. Свръхудобните кресла на втория ред са невероятно подходящи за пълноценна почивка, а на най-задния ред спокойно могат да се настанят пътници с ръст до 1,80 м. Седалките не могат да се демонтират (очевидно Mercedes не са искали да изправят клиентите си пред подобно мъчение, особено в този клас), но затова пък. в сгънато положение образуват товарна площ с равен под. Багажното отделение събира максимум 1950 л -числото звучи извънредно внушително, но обемът не е по-голям от този на Т-модела на актуалната Е-класа.

Въпреки новата настройка на окачването, акцентът при R-класата продължава да бъде спокойното пътуване и удоволстви-ето от него. Луксозният крайцер се движи доста леко и неусетно за 2,2-тонен колос, а разполагащият с 224 к. с. дизелов V6 под капака на R 320 CDI предлага предостатъчно мощ и сериозни резерви. Седемстепенната автоматична трансмисия реагира бързо и своевременно. Двойното предаване е част от серийното оборудване. Тестовият автомобил бе комплектован и с пневматичната система на окачване Airmatic (предлага се допълнително), която действително предлага отличен комфорт. В Щатите моделът вече се продава, а в Европа пазарният дебют е планиран за февруари 2006 г. В Германия цената на R 320 CDI започва от 52 000 евро, R 350 с V6 с 272 к. с. започва от 51 504 евро, a R 500 с V8-двигател и 306 к. с. има базова цена 64 960 евро. Дългата версия ще струва с 1740 евро повече.
Всъщност тези цени биха могли да се нарекат доста изгодни - факт е, че са значително по-високи, отколкото тези на Е-класата, но съпоставени с нивата на S-класата звучат напълно поносимо...

Mercedes R 320 CDI

Технически данни
Мерцедес  R класаДизелов V6 • четири клапана на цилиндьр • директно впръскване на горивото • турбокомпресор • работен обем 2987 см3 • мощност 165 кВт (224 к. с.) при 3800 об./мин • максимален въртящ момент 510 Нм при 1600 об./мин • двойно предаване • седемстепенна автоматична трансмисия • двойни напречни носачи отпред • мултилинк отзад • обем на багажника 244/ 1950 л • обем на резервоара 80 л • дължина/широчина/височина - 4922/1922/1659 мм • собствено тегло 2220 кг* максимална скорост 222 км/ч «ускорение 0-100 км/ч за 8,7 сек

Mercedes R 350

Технически данни
Двигател V6 • четири клапана на цилиндър • четири горно-разположени разпределителни вала • работен обем 3498 куб. см • максимална мощност 200 кВт (272 к. с.) при 6000 об./мин • максимален въртящ момент 350 Нм при 2400 об./мин • двойно предаване • седемстепенна автоматична трансмисия • независимо окачване • обем на багажника 314/2385 л • обем на резервоара 80 л • дължина/широчина/височина-5157/1922/ 1656 мм • гуми с размер 235/ 65 R17 • собствено тегло 2205 кг • полезен товар 625 кг • максимална скорост 230 км/ч • ускорение 0-100 км/ч за 8,4 сек • среден разход на гориво 11 л/100 км

Буквеното означение на новия член на фамилията Mercedes не носи по-специален и дълбок смисъл, но би могло да идва от немската дума "Raum",която в случая следва да се преведе като „простор".