Две години след премиерата на модела, Мерцедес модернизира R класата. Впечатления от гамата на обновения SUV модел.

Добрата новина е, че R-класата на Мерцедес става все по-достъпна. След първата корекция на цените малко след старта на кариерата на модела в САЩ, където според първоначалния план той трябваше да изиграе ролята на нещо като ван-вариант на луксозната S-класа, сега първият братовчед на ML и GL окончателно се завръща към реализма.
Новината е чудесна, защото произвежданият в завода на Мерцедес в Алабама уникален модел навлиза все по-плътно в истинското си амплоа - това на изключително удобен автомобил за дълги пътувания, предлагащ избор от две междуосия, луксозно обзаведен интериор, двойно предаване и очакваната от един истински Мерцедес гама от двигатели.
Наред с фините промени, придаващи повече динамика на външния дизайн, в рамките на модернизацията на модела с двегодишен пазарен стаж са включени не само 5,5-литровият V8 с 388 к. с, който ще задвижва топверсията R 500 4matic, но и някои интересни предложения в противоположния край на ценовата скала. Такива несъмнено са новата възможност за избор между двойно или задно предаване, опцията за поръчка на трето място на втория ред седалки, както и добавянето в гамата на трилитров базов V6 с мощност 231 к. с. Разбира се, осигуряваната от него динамика не може да се сравнява с тази на осемцилиндровата топмашина, но от гледна точка на цената сериозни колебания могат да възникнат по-скоро между него и дизеловия мотор на версията R 280 CDI с нейните 190 к. с. и доста сериозни 440 Нм въртящ момент още при 1400 об./мин.
Дизеловата алтернатива със сигурност ще заинтригува тези, които решат да се възползват от възможността за инсталиране на седем места. При тази конфигурация обаче е добре да разполагате с версията с дълго междуосие, респ. по-голям багажник, тъй като в противен случай ще трябва да наложите доста строги ограничения на личния багаж.
Мечтата за всяка фамилия е петместният вариант с дълго междуосие и новата сгъваема трета седалка на втория ред - в този случай R-класата се превръща в истински рай с багажен обем до 2436 литра, който в съчетание с трилитровия дизел и задно предаване може да ви закара до края на света със средния си разход на гориво от 9,0 л/100 км.
Ако се чудите коя е негативната страна на промените, ще се наложи да ви разочаровам - сензационно лоши новини няма. Умереният спад на цените на цялата гама на R-класата се компенсира с изключването от серийното оборудване на модела на задното пневматично окачване и третия ред седалки. Комфортът на пътниците обаче определено не е пострадал от това, а ако държите непременно да инвестирате по-значителна сума в покупката на R-класа, скоро ще имате възможност да се сдобиете с R63 AMG с впечатляваща мощност 510 к. с. и не по-малко внушителен етикет с цената...Технически данни за Мерцедес R класа