Американският пазар винаги е бил особено важен за Mercedes-Benz. Освен с платежоспособността си обаче, тамошният купувач се отличава с малко по-различните си вкусове. Янките винаги са си падали по всъдеходи или поне по возила, които изглеждат като такива. След обединяването с Chrysler през 1997 г. германският гигант тутакси се зае да капитализира новите си позиции отвъд Океана. Mercedes-Benz стана първият европейски производител, чиято моделна гама бе разширена с возило, предназначено специално за американския пазар. Статистическата логика недвусмислено показваше, че бъдещият бестселър може да бъде само SUV и германците не загубиха много време в колебания. През същата 1997 г. в Тъскалуза, щата Алабама, отвори врати нов завод. В него трябваше да се сглобява последното отроче на щутгартската конструкторска мисъл M-klasse. Ентусиазмът, който струи от тогавашните прес-рилийзи на компанията, показва колко високи цели бяха набелязани. "Ще правим най-добрия всъдеход в света и нищо друго", обявява бодро шефът по производството Бил Тейлър, като добавя - "Вече сме Mercedes-Benz". Девет години по-късно тези думи звучат, меко казано, пресилено. Ръководният състав в Тъскалуза отдавна не е същият. M-klasse също.

В Америка никога не са страдали от липса на самочувствие. Остава загадка обаче как прагматичните германци са допуснали мисълта, че работната ръка в дълбокия щатски Юг може да отговори адекватно на технологичните стандарти на марка като Mercedes-Benz. Резултатите от недалновидността им дадоха плод почти моментално. Новата M-klasse се оказа може би най-слабият автомобил, носещ емблемата с трилъчевата звезда за всички времена. Първоначалният апломб, с който пресата и купувачите приеха SUV-а, помел конкуренцията в практически всеки сравнителен тест, бързо отстъпиха място на далеч по-трезвите оценки на действителните му качества. Никога до този момент на пазара не се бе появявал Mercedes-Benz с по-калпава сглобка и повече дефекти. Некачествените пластмаси и огромните луфтове между панелите в интериора, постоянното тракане и скърцане на салона, уплътненията на вратите, през които може да избяга котка, неудържимите вибрации на страничните стъкла и мирисът на бензин заради протекли гориво-проводи положиха само началото на безбройните оплаквания от новия американо-германски модел. ML бе на път да се превърне в най-тежкия провал на марката. На всичко отгоре проблемите се умножаваха. Електрическата инсталация се оказа под всякаква критика заради постоянните проблеми с показателните уреди, спомагателните устройства и бордовия компютър. Чупливите копчета на ел.стъклата, заради които трябваше да се сменя целият блок на стойност $250, също наливаха масло в огъня, но най-тежкия удар нанесе кошмарната антикорозионна защита на каросерията

Оказа се, че ML ръждясва по-бързо дори от италианска малолитражка от 80-те, като при това корозията разяжда не само долната част на купето, а и шасито. Впоследствие германците установиха, че проблемът се дължи на неспазване на технологичните стандарти и немарливо съхранение на каросериите преди обработката им против ръжда. Занижените изисквания към производствения процес впрочем се оказаха в основата и на голяма част от другите недостатъци на модела, но бяха нужни цели две години преди в Mercedes-Benz да вземат необходимите мерки по въпроса.Междувременно ML спечели убедително първото място в антикласацията "Най-лош луксозен всъдеход в Америка" за 1998 г. Освен споменатите проблеми, към негативната статистика бяха прибавени неефективното и слабо парно, постоянните течове от трансмисията, ръждясалият механизъм за закрепване на резервното колело, заради който смяната на спукана гума често ставаше невъзможна, и запушената вентилационна система, лишена от каквато и да било защита под формата на филтър или поне мрежа.

Ударът по реномето на Mercedes-Benz бе жесток, но в Щутгарт не са свикнали да се предават лесно. За първите две години от производството германската компания организира множество отзовавания за отстраняване на възникнали неизправности. Статистиката показва, че във всеки произведен ML са били вложени средно по 2 430 евро в рамките на гаранционния срок за отстраняване на дефекти. Това продължи до 1999 г., когато производството на M-класата започна в австрийския град Грац. Оказа се, че огромната част от недостатъците не са конструктивни, а се дължат на американската сглобка и местните детайли и части. Така се формулира и първият признак, по който трябва да се избира употребяван ML - ръцете долу от всичко, правено в Алабама преди модернизацията от 2001-ва.

За "качеството" на американската изработка недвусмислено говорят и двигателите монтирани на M-klasse. За разлика от всичко останало по автомобила, те показват дефекти крайно рядко. Обяснение дава фактът, че са правени от немци. Базовият двигател с обем 2.3 литра и мощност 150 к.с. директно може да отпадне от изборния списък. Четирицилиндровият агрегат разполага с достатъчно ресурс и надеждност, но определено се задъхва с близо двутонния всъдеход. ML 230 е предвиден най-вече за европейските пазари и обикновено се комплектова с механична скоростна кутия, което се явява допълнително утежняващо обстоятелство предвид особеностите на клиентелата на Mercedes-Benz. Най-разпространен на пазара е V-образният шестак с обем 3.2 литра и мощност 218 коня. За жалост в колите от първите две години на производството проблемите с него не са рядкост. Обикновено при пробег около 100 000 км в тези машини са отбелязани неизправности, свързани с нарушена херметичност на клапаните, заради които възниква загуба на мощност и спънато ускорение. Освен това заводски дефекти водят до повишено износване и чувствителен разход на масло при коли със същия пробег. Отчетени са и немалко случаи, при които заради неправилна обработка на маслените канали след отливането на блока се затруднява циркулацията на смазката в дясната половина на двигателя. Не са рядкост и повредите по газоразпределителния механизъм на 3.2-литровия двигател от онези години. Самият завод-производител изброява поне девет различни дефекта на същия агрегат, които възникват след 100 000 км. За щастие всички те са отстранявани в рамките на гаранционния срок, но при покупка на употребяван екземпляр от 1997-1998 г. непременно трябва да се провери дали е имало сервизна намеса (бордовият компютър отчита всяка такава). През 2002-ра ML 320 отстъпва място на модификацията ML 350 с 3.7-литров мотор (235 к.с.), чиито експлоатационни характеристики и надеждност несъмнено го превъзхождат, но и цените са съвсем различни. Именно това е причината за най-добър избор на бензинов модел от периода 1997-2001 г. да се сочи версията ML 430. Тя се екипира с с 4.3-литрова V-образна осемцилиндрова ламя с мощност 272 к.с. Единственият доказан недостатък на този двигател, освен високия разход на гориво, е бързото износване на обтягащата ролка на ангренажната верига. Познава се лесно по стържещите метализирани звуци от предната част на агрегата. През 2001 г. този мотор е заменен от още по-мощен и надежден петлитров агрегат (292 к.с), който отпраща М-класата в категорията на т.нар "dream cars", където се подвизава и безусловният суперавтомобил ML 55 AMG. За обикновения купувач тези модификации представляват по-скоро обект на възхищение, отколкото обоснована покупка.

На обратния полюс по отношение на практичността се намират дизеловите версии на M-klasse и по-специално смятаният за оптимален ML 270 CDi. Този турбоагрегат с директно впръскване и мощност 163 к.с. се слави с изключителната си издръжливост и осигурява на тежкия SUV прилична динамика при несравнимо по-нисък разход на гориво от бензиновия ML 320. Единствената неприятност, която го грози, са проблеми с горивната помпа вследствие използването на некачествена нафта. Останалите грижи по него се изчерпват със смяната на масло и филтри. Аналогични качества, но за доста по-амбициозни водачи, предлага неговият 4.0-литров "батко", монтиран от 2001-ва. Цените на тези версии обаче го пращат в зоната на мечтите.Електрониката на Mercedes-Benz M-klasse, към която в началото на производството са отправяни доста критики, облекчава чувствително поддръжката на автомобила. Маслото, например, не се сменя на определен пробег. Компютърът сам решава кога е дошло времето и съобщава на водача. Това не става с помощта на анализатор на качеството, както гласят версиите на много разбирачи. Програмиран алгоритъм в компютъра отчита оборотите на двигателя, коригира стойностите според броя на студените стартове, времето на работа в режими на максимална мощност и т.н. Информацията се сравнява с критични стойности, получени в резултат на изпитания, и посочва необходимостта от смяна. Излишно е да се споменава, че въпросните данни са определени с оглед използването на предписаното масло и всеки опит за хитруване се наказва.Само две модификации на Mercedes-Benz M-klasse се оборудват с механична скоростна кутия - ML 230 и ML 270 CDi. Това ги прави най-малко желани сред почитателите на марката, но не заради липса на надеждност или други технологични недостатъци. Практиката показва, че чудесните автоматични трансмисии са основателно предпочитани, когато става дума за Mercedes-Benz. Не с нуждаят от никакво обслужване, защото маслото в тях е предвидено за целия срок на службата. За сметка на това на 80 000 км обикновено сдава багажа висящият лагер, който по документация се сменя заедно с карданния вал и излиза около 700 евро. Сред недостатъците на силовото предаване често се споменават и повредите на моторчето за включване на понижена предавка, което не разполага с почти никаква защита от нечистотиите по пътищата. Подобно на повечето представители на класа, Mercedes-Benz M-klasse трудно може да се нарече всъдеход. Електронната имитация на блокировка на диференциала помага само на сравнително твърди и равни настилки, но при диагонално "увисване" или в истинска кал ML обикновено се оказва безпомощен.

За "паркетния" имидж на американо-германския SUV говори и окачването, което никак не обича лоши пътища. Ходовата част и кормилните щанги в частност се износват доста бързо при експлоатация в условия като българските. Всъщност ако не се брои клиренсът, окачването на ML не се отличава почти по нищо от това на лек автомобил. В зависимост от стила на шофиране задните стойки (пружина и амортисьор) издържат между 60 и 80 хил. км. Не много повече изкарват и ябълковидните болтове. Основна роля за бързото износване на ходовата част обаче изиграва и масата на автомобила, която изяжда също така спирачките .

Заради относително малкия си размер те работят в режими с много високо натоварване. То налага смяната на накладките средно на 30 000 км и води до деформации на предните дискове. Ръчната спирачка също не е сред любимците на техническите служби. Нерядко ефективността є клони към нула или в най-добрия случай "лови" само от едната страна.

Внушителният списък с недостатъци логично поражда въпроса защо Mercedes-Benz ML си остава един от най-предпочитаните и харесвани представители на класа. Независимо от огромния брой дефекти, американо-германският експеримент на стойност $700 000 000 в крайна сметка се оказа сполучлив. В периода 1997-2000 г. DaimlerChrysler вложи огромни средства, мениджърски усилия и технологичен опит, за да изведе своя SUV в челните класации по надеждност и качество. След модернизацията от 2001-ва ML смело може да се нарече истински Mercedes-Benz. Ако сте харесали кола от преди това обаче, непременно проверете дали е произведена в Австрия. Алабама може да е "мил дом" за Lynyrd Skynyrd, но те загинаха в самолетна катастрофа...

Справка за модела Mercedes-Benz M-Кlasse (W163)

История
Юли 1997 В завода на DaimlerChrysler в Тъскалуза, САЩ, започва сглобяването на новия SUV Mercedes-Benz M-Кlasse с фабричен индекс W163.
Март 1998 Стартират продажбите на модеа в Европа. Заради претенции на BMW, с които се оспорва индексът М, моделът се продава като ML. Предлагат се две бензинови модификации - ML 230 и ML 320 с мощност 150 и 218 к.с. съответно.
Септември 1998 В серийното оборудване е включена стабилизираща система ESP.
Март 1999 Към гамата е прибавена версията ML 430 с мощност 272 к.с.
Юни 1999 Започва производството на ML в завода на Steyr в Грац, Австрия.
Декември 1999 Дебютира дизеловата модификация ML 270 CDi (163 к.с.). Интериорът на модела е леко модернизиран. Срещу допълнително заплащане се монтират ксенонови светлини.
Март 2000 Представена е топверсията ML 55 AMG с мощност 347 к.с.
Септември 2001 Моделът е подложен на фейслифт. Променени са броните, огледалата, джантите и централната конзола на арматурното табло. Механиката също е модернизирана. Монтират се нови спирачки, а резервоарът става по-голям. В гамата са включени ML 500 и ML 400 CDi с мощност 292 и 250 к.с. съответно. Производството на ML 230 е прекратено.
Август 2002 ML 350 (235 к.с.) заменя ML 320.

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ
Двигател (без оборудване) 10 770 EUR
Скоростна кутия (механична) 2 136 EUR
Динамо 549 EUR
Стартер 494 EUR
Водна помпа 233 EUR
Ауспух (комплект) 556 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни) 276 EUR
Накладки (предни дискови) 207 EUR
Фар (комплект) 239 EUR
Преден калник 563 EUR
Цените са за оригинални резервни части по
справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел
Mercedes-Benz ML 270 CDi /163 к. с./, произведен 2000 г.

ЦЕНИ НА СТАРО НА MERCEDES-BENZ M-KLASSE (W163)
Модел Врати кВ/к.с. Нов 2002 2001 2000 1999 1998
Mercedes-Benz ML 230 5 110/150 32 057 - - 13 950 12 450 10 200
Mercedes-Benz ML 320 5 160/218 42 688 - 19 400 18 050 16 400 13 550
Mercedes-Benz ML 320 5 160/218 43 500 22 900 20 650 - - -
Mercedes-Benz ML 350 5 173/235 45 298 24 100 - - - -
Mercedes-Benz ML 350 Inspiration 5 173/235 49 648 26 750 - - - -
Mercedes-Benz ML 430 5 200/272 55 680 - 25 150 22 800 19 800 -
Mercedes-Benz ML 500 5 215/292 61 306 30 750 27 050 - - -
Mercedes-Benz ML 500 Inspiration 5 215/292 61 538 31 150 - - - -
Mercedes-Benz ML 500 Exclusive 5 215/292 74 240 38 000 - - - -
Mercedes-Benz ML 55 AMG 5 255/347 75 632 38 400 34 900 - - -
Mercedes-Benz ML 270 CDi 5 120/163 38 396 - 19 800 17 800 15 950 -
Mercedes-Benz ML 270 CDi 5 120/163 41 180 23 550 21 200 - - -
Mercedes-Benz ML 270 CDi Inspiration 5 120/163 45 646 26 800 - - - -
Mercedes-Benz ML 400 CDi 5 184/250 61 306 33 350 30 050 - - -
Mercedes-Benz ML 400 CDi Inspiration 5 184/250 61 538 34 300 - - - -
Mercedes-Benz ML 400 CDi Exclusive 5 184/250 74 240 42 000 - - - -
Цените са в EUR в Германия по данни от Eurotax-SuperSchwacke

Mercedes-Benz M-Кlasse (W163)
АЛТЕРНАТИВИТЕ
Mercedes-Benz M-Кlasse (W163)
Работен обем 2 295-5 439 куб. см
Мощност 150-347 к. с.
Максимална скорост 177-232 км/ч
Ускорение до 100 км/ч 11.9-6.9 сек.
BMW X5 (E53/X53)
Работен обем 2 926-4 799 куб. см
Мощност 184-360 к. с.
Максимална скорост 200-246 км/ч
Ускорение до 100 км/ч 10.5-6.1 сек.
Mitsubishi Pajero (V60)
Работен обем 3 200-3 497 куб. см
Мощност 165-202 к. с.
Максимална скорост 170-190 км/ч
Ускорение до 100 км/ч 13.8-10.7 сек.
Jeep Grand Cherokee (WJ/WG)
Работен обем 2 685-4 701 куб. см
Мощност 140-258 к. с.
Максимална скорост 173-207 км/ч
Ускорение до 100 км/ч 14.0-8.3 сек.