aircon treatmentОторизираният представител за България „Джей енд Джей Ко" на американската фирма „Интердинамикс" - водеща фирма в света за производство на високо технологични продукти за климатични системи запълни една ниша, която доскоро бе дефицитна. Част от американските продукти са създадени за нуждите на американската армията. Практиката показва, че за региони, като Персийския залив, където дневните температури са много високи и климатиците на автомобилите трудно се справят, при увеличаване на течовете и загуба на фреон R -134А, работата на климатика рязко се влошава. Така необходимостта налага създаването на многокомпонентен продукт, който да позволява обслужване на климатика с цел решаване на проблемите на място, без да е необходимо автомобилът да влиза в сервиз.

Така НАСА съвместно с „Интердинамикс" създава Artie Freez (Арктик Фрииз), който съдържа 4 съставки, охладител R -134А , масло за смазване на компресора, химическа добавка Quick Boost, даваща възможност за охлаждане на въздуха до 50% по-бързо, добавка за възстановяване формата на гумените уплътнения с цел намаляване на течовете от деформираните уплътнения и елиминира влагата и киселините в климатичната система. Всичко това се добавя към климатичната система на автомобила посредством специален пистолет за пълнене с манометър. Пълненето се осъществява през входа за ниско налягане на климатика. Процедурата изисква по-малко време за обслужване спрямо класическия начин и добавя високотехнологични добавки, които липсват при допълване на климатика с фреон. Подобен високотехнологичен, четири компонентен продукт, който се препоръчва основно от фирмата производител е RFT-134A. При третиране на автомобилния климатик с RFT-134А и измерване на температурата на изходящия от въздуховодите въздух, при положение „максимално охлаждане* се наблюдава понижение на температурата между 1° и 3°. „Интердинамикс" предлага и други високотехнологични продукти, като MRL-3 Super Seal, който разрешава едни от най-неприятните проблеми за сервизните техници, а именно откриване и уплътняване на фини течове. Продуктът е използван успешно в над 1 000 000 автомобила. Други продукти като ОЕ-1 Evaporator, Odor Eliminator или APR - 8 А/С Duct Cleaner/Deodorizer се използват за премахване миризми от бактерии и плесени в климатичните системи. При третирането задължително се сменя и филтърът на климатика.
Практиката показва, че климатикът задължително е необходимо да се обслужи на втората година от закупуването му като нов, тъй като има естествени загуби на фреон. При това положение работата му се влошава. Загубата на фреон е толкова по-голяма, колкото са по-лоши пътищата тъй като неравностите водят до по-бърза и по-голяма деформация на гумените уплътнения. За нашите условия се препоръчва веднъж в годината да се проверява състоянието на А/С системата.