Мерцедес-Бенц, както всички тука знаем, е уникален автомобил, а не просто кола, като всяка друга. Вековният опит и традиции на фирмата са заложили редица специфични идеи в конструкцията, а от там и в ремонта и подръжката на автомобилите на фирмата. Тези особености рядко затрудняват поддръжката, най-често дори напротив. От несъмнена важност е обаче да се знаят и да се спазват! Само така можете да разчитате напълно на легендарната здравина, издръжливост и удобство на автомобилите Мерцедес-Бенц.

Затова, с общите усилия на форума и най-вече на колегите, които са изписани най-долу със специални благодарности, съставихме настоящият текст, който има за цел да обърне внимание на новите (а и по-старите) собственици на Мерцедес, на някои от нещата, които са специфични за марката Мерцедес-Бенц и не се срещат (или се срещат рядко) в други автомобили. Тексът няма за цел да бъде ръководство за ремонт, нито да описва всички процедури по поддръжката. Целта, освен да се даде полезната информация, е да накара собствениците на Мерцедес да се замислят малко преди да се заемат с някаква нова дейност по автомобила. Да потърсят информация, сами или тук във форума и да не разчитат само на съмнителни знания на гаражните "майстори".
ВНИМАНИЕ! Въпреки, че голяма част от фактите наистина се отнасят за всички модели Мерцедес, списъкът е базиран предимно на особеностите на моделите от серията 124. Почти без забележки може да се приеме и за останалите модели от това и близките поколения. Политиката на Мерцедес е да не променя излишно детайли и възли доказали функционалността си в практиката, което улеснява обслужването. Все пак, силно препоръчително е всеки да установи особеностите на собствения си Мерцедес.
VIN номера (Vehicle Identification Number) е първото нещо, което трябва да проверите, дори още преди да сте купили автомобила. Този номер ще ви даде важна информация за точния модели и модификация на автомобила, оборудването и в много случаи и датата на производство.

Сладват фактите.

Трансмисии:

1. В повечето ръчни скоростни кутии на Мерцедес се използва АТФ (масло за автоматични трансмисии), а НЕ стандартно трансмисионно масло за ръчни скоростни кутии! Използването на грешно масло може да разруши скоростната кутия!

2. Конвертора (турбината) на автоматичните трансмисии (АТ) на Мерцедес има пробка за източване. Смяната на маслото става, като се източи маслото от тази пробка, от пробката на картера на трансмисията и се свали капака на картера и извади филтъра. Така, при Мерцедес маслото се подменя напълно, а не на половина, както е при повечето други автомобили.

3. Проверката на нивото на маслото в АТ става при загрята трансмисия (карана поне 10-15 км) и работещ двигател с лост на селектора в положение Р (паркинг). Тогава нивото на маслото трябва да е между MIN и MAX белезите на сондата (пръчката). Някои от по-новите модели са с необслужваеми трансмисии и нямат сонда за проверка на нивото.

4. Всички леки автомобили на Мерцедес са с хидравличен привод на съединителя, още от края на 50-те години

5. Много от моделите с АТ нормално потеглят от 2-ра предавка. Това не е дефект. Трансмисията може да бъде принудена да потегли от 1-ва предавка, чрез превключване на лоста в положение 2 или чрез кикдаун.

6. Уникално свойство на АТ на МБ (до 1995) е, че позволяват палене на двигателя на буксир, защото имат втора маслена помпа на изходящия си вал, която на практика се задвижва от колелата. Необходимо е автомобилът да се ускори до поне 30 км/ч, с лост на селектора в положение N, за да се вдигне налягане в кутията, след което се включва на скорост. Поради тази причина АТ на МБ са и по-нечувствителни от кутиите на други производители при буксиране след авария, но тук трябва да се прочетат указанията в ръководството за експлоатация за всеки модел.

7. Хидротрансформаторите на 4-степенните АТ нямат lock-up функция. Това увеличава малко разхода, но затова пък се увеличава и надеждността на трансмисията.

8. Редовно проверявайте нивото на маслото в диферциала, особено, ако има теч на масло. Маслото трябва да достига до долният ръб на пробката за наливане. Корпусът на дференциалът не е херметически затворен, а има отдушник, който винаги трябва да е чист и проходим. Отдушникът може да се демонтира за почистване.

Интериор и климатизация

1. Силата на осветлението на таблото и копчетата се регулира от копчето за нулиране на дневния километраж.

2. Задните седалки на Т-моделите се свалят по следния начин:
- хоризонталната (седалищната) част на седалките се повдига със задната страна напред. Това е възможно само при отворени врати.
- свалят се възглавничките за глава на задните седалки. За да се извадят напълно трябва да се натисне копче, разположено точно до единият от двата отвора за стоманените пръти на възглавничките. Извадените възглавнички се постават в направените за целта отвори на обърнатите на горе седалки. Облегалките на задните седалки се избутват изотзад, с горната си част напред и надолу. При правилно положение гърбът на седалките застава в една хоризонтална равнина с пода на багажника.
- при нужда от по-голям обем, седалищната част на седалките може да се извади напълно. За да се освободят се дръпва червена ръчка в долния заден край наизправените седалки.

4. За да се свалят предните подглавници, те трябва да се вдигнат максимално нагоре от врътките (разположени странично на облегалката) и да се продължи вдигането, като успоредно с това се напипа клавиша за освобождаването им, който се намира на гърба на облегалката и се познава, че е той само опипом - външно по нищо не личи , че е там.

5. От централната (двойната) дюза за климатизация на салона винаги духа само хладен въздух! Това е за ваша безопасност. Топлият въздух насочен към главата действа приспивно, затова тази възможност е изключена.

4. Датчикът за температурата в салона се намира зад отвор разположен в плафона над огледалото за обратно виждане. Ел. вентилаторче разположено зад жабката има грижата да смуче постоянно въздух от салона и да обдухва датчика. Връзката между вентилаторчето и датчика е чрез гумен тръбопровод.

5. Моторчето задвижващо ел. люк се намира в горната предна част на левия заден калник. Там е и механизма за ръчно задвижване на люка в случай на проблем с ел. двигателя.

6. Защитата срещу отваряне на вратите от деца на задната седалка се активира с помоща на тънък предмет (например ключ), с който трябва да се бръкне в малък отвор, странично на вратата, близо до механизма на ключалката.

7. При несветещо осветленине на арматурно табло и клавиши за управление първо проверете реостата за силата на светене (копчето за нулиране на дневния километраж), а после - и предпазителя, монтиран на гърба на арматуртното табло - в червен цокъл на крушка. Винаги използвайте крушки с предписаната мощност, защото в противен случай рискувате разтапяне и повреди по копчетата и врътките.

8. Арматурното табло се сваля сравнително лесно с издърпване към водача. За удобство може да си направите Г-образни куки, с които да се облекчи издърпването. При тази опрерация обаче трябва да се внимава да не се опъва жилото на километража. Правилната процедура е преди това жилото да се освободи от трансмисията и приидържащите скоби.

9. Капака на резервоара се заключва централно. При проблеми с централното заключване, капака може да се отвори ръчно, като се дръпне бутон от вътрешната страна на багажника, точно над гърловината на резервоара.

10. Защрихованата зона на скоростомера между 50 и 60 км/ч е максимално допустимата скорост на движение в града.

11. Малките оранжеви приличащи на римски цифри чертички I, II, III и IIII върху скоростомера отбелязват максимално допустимите скорости на движение на съответната предавка съобразени с максималната честота на въртене на двигателя (ако няма ограничител) или честотата на въртене при задействане на ограничител (бензинов ДВГ) или регулатор (дизелов ДВГ).

12. В хоризонталната редица бутони за командване на климатика, четвъртия бутон от ляво на дясно е за парното (топло) в купето останалите командат компресора на климатика и се ползват предимно лятото. Зимата ползвайте само този четвърти бутон, той командва вентиратора без да включва компресора. Скороста на вентилатора се избира от вертикалните бутони в дясно от хоризонталните, а градусите от лявата врътка.

13. Климатика е добре да се включва от време на време дори и зимно време, защото хладилната течност съдържа и масло, което е важно за смазване на компресора и уплътненията.

14. При автомобилите оборудвани с климатик, копчето "ЕС" означава "икономичен режим". Когато копчето НЕ свети, компресорът се включва според нуждите, докато когато копчето свети, компресорът е напълно изключен. При изключен компресор, всички функции свързани с отопление и циркулация на въздуха работят нормално, но няма активно охлаждане на въздуха. Копчетата за размразяване на стъклата или за изсушаване на въздуха работят, когато лампичката им свети.

15. Ако всичко по автомобила е наред и работи нормално, по таблото и копчетата не трябва да свети нито една друга лампа, освен тези на осветлението.

Окачване и спирачки

1. Всички леки автомобили са с дискови спирачки от 1968 година нататък, но паркинг спирачката е барабанна. Барабана е част от задния спирачен диск. Паркинг спирачката е отделна система и изисква отделно внимание. Поне веднъж, отворете барабана да видите какво е положението и да подмените евентуално износените или кородирали части.

2. Задният мост на Мерцедес дава възможност за прецизно регулиране на сходимостта и геометрията. Полезно е поне веднъж да се мине на стенд за реглаж на задния мост.

3. Поради стабилното си окачване и конструкцията, амортисьорите на Мерцедес трудно могат да бъдат тествани "на ръка", т.е. с натискане и отпускане. При съмнение в амортисьорите е най-добре те да се тестват на стенд.

4. Трябва да се внимава с дължината на болтовете за задните колела - ако са по-дълги могат да предизвикат повреди в механизма на паркинг спирачката или още по-сериозни проблеми...

5. Всички Т-модели (комби) са стандартно оборудвани с автоматично ниворегулиране на задния мост. Така дори и много натоварен, автомобилът запазава благоприличната си стойка.

6. При моделите с ниворегулиране, ролята на амортисьори на моста, който е с ниворегулиране, се изпълнява от хидро-пневматични сфери. Това, което прилича на амортисьори са хидравличните опори на окачването.

7. Ако карате с алуминиеви джанти, а резервната гума е на стоманена джанта, задължително си носете един комплект болтове за стоманени джанти - иначе сте и без резервна гума.

8. Ръчната (паркинг) спирачка на МБ (с изключение на W201) в действителност е крачна и използва най-левия малък педал.

9. При прекомерно износване на ябълковидните болтове на предните носачи е възможно измъкване на болта по време на движение. Следете за състоянието им.

Двигатели

1. Не търсете ангренажен ремък и ролки за Мерцедес! Всички двигатели са със ангренажна верига.

2. За дизеловите двигатели: Гарнитурата на главата на турбодизелите (602.962 и 603.962) е изработена от неръждаема стомана, за разлика от атмосферните двигатели. Гарнитурата от турбодизелите може да се ползва при атмосферните, но обратното е недопустимо.

3. Обтегачът на ангрнажната верига е хидравличен, т.е трябва да е пълен с масло и обезвъздушен. При необичайни шумове от веригата или теч на масло е наложително възможно най-скоро да се свали/инспектира/почисти/ремонтира/подмени обтегача...Проста операция, спестяваща много главоболия и финанси.

4. Редовно регулирайте топлинните хлабини на клапаните на автомобилите произведени преди 1984 г. След тази година клапаните са с хидравлични компенсатори на хлабината и не се нуждаят от регулиране.

5. Редовите ГНП на старите дизелови ДВГ, нямат електрически стоп-клапан и двигателят не се гаси чрез прекъсване на притока на нафта. На практика веднъж пуснати на тях не им е нужна електроенергия. Нужна е за спирането – ел.магн. клапан подава разреждане (вакуум) към лостов м-м с мембрана за придвижване на рейката на ГНП в положение ”нулева порция”. На самото ГНП има лост с надпис STOP, за ръчно спиране на двигателя.

6. Блок-картерите на МБ изработени от алуминиеви сплави не използват технологията ”Никасил” както е при някои БМВ и позволяват възстановяване на цилиндро-буталната група на ремонтни размери. При отливането на тези блокове по стената на цилиндъра кристализират голямо количество насочени кристални структури от силициев карбид (търговско название Силумал). В такива блок-картери могат да се използват само бутала със специално покритие (при Мале се казва Феростан, а при Колбеншмит – Алусил), в противен случай буталата ще задерат и блокират веднага след запалване. В такива ДВГ трябва да използват само висококачествени масла, защото са много чувствителни на тази тема.

7. Гориво-нагнетателните помпи на някои по-стари дизелови модели (W123 и по-стари) сa с автономно смазване, отделно от това на двигателя. Следете за нивото на маслото, има специална пробка за това. При необслужвана дълго време помпа е възможно да остане без масло или маслото да се разреди прекомерно с гориво. По новите модели с редови помпи се мажат от маслото на двигателя и не изискват специална грижа в това отношение.

8. Собствениците на дизелови автомобили,произведени преди 1979 г. с последователно свързани подгревни свещи с открити спирали лесно и бързо могат да преминат към новите паралелно свързани и бързодействащи такива.


Екстериор и осветление

1. Лявото огледало, е различно от дясното

2. Всяка изгоряла крушка трябва да се заменя с такава с мощност, предписана от производителя. Отклонение от това правило води до светване на контролната лампа за неизправност по осветлението, а в по-крайни случаи и до повреди.

3. При светване на контролната лампа за неизправност по осветлението, но не можете да откриете коя ламмпа е изгоряла, не забравяйте да проверите и габаритните светлини, осветлението на номера и спирачните светлини. Ако всички крушки изглеждат наред, най-вероятно някоя от тях е с неправилна мощност или с непостоянен контакт.

5. Предните фаровете за мъгла се включват, като копчето за фаровете се издърпа с една позиция към шофьора. Задните светлини за мъгла се включват, като копчето се издърпа още една позициа назад. Тогава светва и червената точка в средата на копчето.

6. Страничните огледала не се прибират ръчно, не ги напъвайте!

7. Ако случайно размените клемите на акумолатора и се опитате да стартирата двигателя-Не се притеснявайте,първо проверете всички предпазители.При 90% от случайте проблема е прекъснал такъв.