добър авто сервизНезависимо дали при приемането или предаването на автомобила: в един добър сервиз сътрудник ще обясни на клиента всичко, което е правено по колата му. Всеки търси перфектния автосервиз. Ние ще ви обясним как да го разпознаете

Познато ли ви е? Сервизът не спазва уговорените часове, налага се да „теглите с ченгел" информацията от майсторите, сметката прилича на кръчмарска? В един добре управляван сервиз такова нещо няма да ви се случи. Как да го разпознаете - подготвили сме ви 10 съвета

1. Един чист сервиз работи чисто
Поискайте да огледате сервиза: хаос ли цари, или всичко е чисто и подредено? Защото едно добро сервизно обслужване изисква прегледност и усещане за ред.
2. Един добър сервиз няма тайни
Може ли да гледате какво се случва в сервиза и да наблюдавате работата на механиците? Попитайте, дали имате право да гледате какво се прави по колата ви. В един добър сервиз няма какво да крият, винаги ще ви кажат с кои марки автомобили имат най-голям опит и дали работят според предписанията на производителя.
3. Прави се предварителен оглед на подемника
Диалогът при приемане на автомобила в сервиза е задължителен. И още по-добре: докато вие наблюдавате, майсторът оглежда автомобила ви на подемника. При това всички налични повреди и щети трябва да бъдат описани внимателно. Така впоследствие ще знаете, че в сервиза не са повредили нещо по колата ви.
4. Всеки лев се обсъжда с вас
Това би следвало да се подразбира от само себе си. Но в някои сервизи започват да ремонтират, когато забележат някаква повреда. Ако работещите в сервиза са коректни, то те се свързват с клиента, обясняват необходимостта от ремонти и веднага съобщават цената. А вие трябва да решите дали поправката да се извърши веднага или след време.
5. Получавате копие от поръчката за ремонт
Това е много важно, ако по-късно имате някакви рекламации. Важно е да съдържа всички точки, които са отбелязани при приемането на автомобила, срокът за ремонт и предварителната цена.
6. Старите части и детайли са налице
В един добър сервиз винаги ви показват, и то без подканяне, сменените части и ви обясняват причината за подмяната.
7. Сроковете се спазват
Винаги могат да изникнат причини за удължаване на ремонта. Важното е да бъдете информирани, когато работата по колата ви ще продължи по-дълго.
8. При предаването на колата получавате обяснения за ремонта и сметката
Показват ли ви къде е паркиран автомобилът ви, или се налага да го търсите по паркинга? В един добър сервиз сътрудник ще ви заведе до колата, ще ви покаже какво е ремонтирано и ще ви обясни какво е включено в сметката. Освен това колата ви трябва да е паркирана на заден ход, за да може удобно веднага да потеглите.
9. По време на ремонта ви осигуряват превоз
Още при предаването на автомобила сервизът трябва да ви осигури или заместващ автомобил, такси или някакъв друг превоз. По-малките сервизи могат да ви препоръчат фирма за коли под наем наблизо.
10 Контрол на сроковете
Пропуснали сте сервизно обслужване или смяна на консумативи? В един добре управляван сервиз всички срокове се въвеждат в компютър и сътрудник ви уведомява, когато наближи времето да докарате автомобила. Така в сервиза винаги знаят какво трябва да се върши по колата.

ИЗВОД
Яснота - още от приемането на автомобила, при изработване на поръчката, ремонта и до предаването. В един добър сервиз няма какво да крият. А и клиентът трябва да изисква всичко да му бъде обяснено. Затова работещите в добрите сервизи разговарят с клиентите си. И по-добре малко повече думи, отколкото по-малко. Това създава доверие. Харалд Хергот