Пукната гумаПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ Автомобилни колела и гуми - Бърза помощ
На практика автомобилните гуми рядко се пукат в прекия смисъл обикновено губят бавно налягане. Най-често срещаните причини за това са няколко. Кога за последен път проверихте състоянието на гумите си? Миналият месец? Миналата година? Признайте си - беше много отдавна, нали?
Много опасно лекомислие! Налягането в гумите най-често спада незабележимо бавно и често става осезаемо едва тогава, когато вече почти го няма. В същото време обаче, движението с прекалено меки гуми и висока скорост по автомагистрала крие сериозен риск от внезапно спукване. Поради намалената устойчивост, бордовете на гумата се мачкат и сплескват силно, вследствие на което се загряват и увреждат трайно, но незабележимо отвън. Така рано или късно се стига до „гърмящ" завършек, който нерядко е последван и от внезапна загуба на контрол върху управлението на автомобила. Затова налягането в гумите трябва редовно да се проверява - добре е да хвърляте едно око на манометъра не само преди дълги пътувания, а и при всяко второ спиране за зареждане с гориво. Само по този начин можете да сте сигурни, че ще разкриете своевременно „бомбата със закъснител", криеща се в бавно спадащата гума.

Съвсем не е задължително причината за изтичането на въздуха от гумата да е класическият гвоздей, а откриването на пролуката, откъдето това става, ще се улесни, ако напръскате с пулверизатор и сапунена вода гумата, борда на джантата и вентила. Появата на малки мехурчета е ясен признак за търсеното място.
Ако в гумата наистина има пробойна, то само специалист може да определи дали ремонтът й си струва. За да е възможно това, гумата не трябва да има други увреждания, а дълбочината на профила да е сравнително запазена. От съществено шачение са и мястото, и големината на увреждането, както и марката на гумата.
Ако мехурчетата се появяват само по борда на джантата, бихте могли да си помогнете и сами с прилагане на малко повече умения и сръчност. За сваляне на гумата от джантата обаче е добре да се обърнете към специалист - стига да не разполагате с машина за монтаж и демонтаж на гуми в гаража си, разбира се...
Още по-просто е разрешението на проблема с появата на мехурчета около вентила на гумата - с него могат да се справят и неособено сръчни домашни майстори, а средствата за ремонта се изчерпват с набавянето на комплект вентили, какъвто може да се намери във всеки магазин за автопринадлежности.
След ремонта и последващото напомпване на гумата е добре отново да я напръскате контролно със сапунена вода, за да проверите успеха на акцията. И накрая отново ще си позволим да ви напомним - не забравяйте да контролирате редовно налягането в гумите! То може спокойно да бъде с 0,2 бара по-високо, но никога по-ниско от предписанията.
Усилените бордове са отличителен белег на гумите, даващи възможност за аварийно придвижване след загуба на налягане в камерата. Максимално разрешената скорост с такива гуми в аварийно състояние е 80 км/ч.

- Бернд Фолкенс, снимки: Х.-Й. May, Mauritius, Б. Фолкенс,