FlashlubeВсеки шофьор с газова или метанова уредба може сам да обслужва системата, като сипе лубриканта за секунди. Точката на включване и вливане на лубриканта Flashlube в двигателя.

Собствениците на много автомобили, които се задвижват с газ и метан, след 3-4 години активна експлоатация откриват съвсем случайно, че двигателят им има проблеми с клапаните. Но за всяка повреда си има обяснение. Именно тук е разковничето на проблема. Майсторите специалисти по газовите уредби твърдят, че изпускателните клапани при високи температури прегарят и се деформират. Също така леглото на клапана по-бързо се износва и така се получава така нареченото „вкопаване на клапаните". Последствията са лоши както за двигателя, който губи компресия, така и за джоба на собственика на колата - ремонтът е много скъп. Практиката показва, че основният проблем с вкопаване на клапаните не се проявява при всички автомобили, а най-вече сред тези, произведени след 2004 г. Това важи с пълна сила най-вече за японските марки с четири и повече клапана на цилиндър, както и за някои марки, произведени в Европа. След
2004 година производителите правят клапаните по-олекотени, използват по-меки сплави с цел облекчаване работата на двигателя на колата, както и за икономичност и пестене на гориво. Припомняме, че газта и метанът имат по-високо октаново число и развиват по-голяма температура, която съответно действа негативно върху изпускателните клапани. Високата температура и триенето на металните повърхности води до по-бързото вкопаване на клапаните. Именно затова австралийски инженери и химици още преди 20 години (след премахването на оловото от бензините) се захващат да изработят нов продукт, който да предпазва двигателите, работещи с екологично чисто гориво, от проблеми с клапаните. Така се ражда лубрикантът Flashlube (Flashlube Valve Saver Fluid), който е оловозаместващ концентриран лубрикант, разработен с цел намаляване износването на клапаните и техните легла при задвижвани от пропан бутан (LPG), метан (CNG). В България лубрикантът Flashlube е познат от 2 години насам.
Вносител е фирма MDY, разпространява се в специализираните газ-сервизи и бензиностанции ЕКО.
Flashlube е от съществено значение за автомобилите, задвижвани от автогаз и метан. Той може да се впръсква директно в двигателя с помощта на системата за автоматично смазване Flashlube Automatic Lubrication Kit. Лубрикантът създава защитен и охлаждащ слой между клапаните и техните легла, почиства, смазва и охлажда горния цилиндър и главата, ограничава натрупването на нагар в горните части на цилиндъра. Поради подобреното смазване на клапаните и горния цилиндър се наблюдава също така и по-качествена работа на двигателя във високите обороти. Flashlube не уврежда и не нарушава работата на катализаторите и ламбда-сондите, предпазва бензиновите инжектори от запичане. И най-важното - течността не изгаря в горивната камера и затова достига до клапаните и ги смазва. Лубрикантът навлиза в горивната камера чрез всмукателния колектор.
Автогазта и метанът са част от горивата на бъдещето. Те са по-евтини от бензина и намаляват замърсяването на околната среда. Това са „сухо горящи горива" и за разлика от бензина нямат никакви смазочни свойства. Затова е препоръчително да се ползват продуктите на Flashlube. Течността не се сипва в резервоара, както е при добавките, а се използват специални системи. Те са разработка на производителя Flashlube. По-новата система работи с електронно дозиране на лубриканта. Цената й е по-висока - 240 лв. Класическата вакуумна система струва 150 лв. и може да се монтира във всеки специализиран за метан и газ автосервиз. Цената на разфасовката на дребно е около 37 лв. за литър. Този литър стига за пробег от 8-10 000 км в зависимост от кубатурата на двигателя.
Според статистиката в Европа са монтирани над 2,8 млн. такива системи. В Германия повечето застрахователните компании, които покриват и дефектите на двигателя, задължават вече собствениците на автомобили с газови и метан уредби да имат вградена система за автоматично смазване. В България застрахователите и законодателството засега са либерални към шофьорите на автомобилите, задвижвани с газ и метан, но въпросът е докога? Станчо Шукеров