Отстраняване на шумове в автомобилаПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ - Отстраняване на шумове
Ако нещо ви хлопа...„Полтъргайстите" в автомобила са изключително досадно явление, но с помощта на съветите от специалистите ще се научите как да ги прогоните трайно от вашия четириколесен любимец.

То се появява някъде иззад арматурното табло... Като тихо скрибуцане. Или шумолене. А поняога и като силно пукане. Паразитните шумове и непривични звуци в купето дразнят неистово и действат смущаващо на водача, заглушавайки нормалните шумове по време на движение.
Не е достатъчно да се каже, че за Тобиас Колбе подобни ситуации са безкрайно познати. За него те са сиво ежедневие, тъй като работното му място е в отдела за изследване на шумовете към филиала на Mercedes-Benz в Хамбург. Заедно с него там работят няколко специалисти, обучени да откриват и елиминират „фалшивите тонове" в щутгартските примадони на колела.
Това обаче съвсем не означава, че работата на Тобиас и колегите му е рутинно и скучно занимание. „Напротив, всеки отделен случай на оплакване от страна на клиент е различен. Рутинно е единствено разглобяването, необходимо за локализиране на шума, обяснява той, демонтирайки вътрешната облицовка на задната странична колона на нашия четиринайсетгодишен Mercedes 190 с очевидно отработени движения.
Повечето от смущаващите шумове могат да се отстранят с помощта на изолация или смазка
Вътрешната облицовка е покрита с изкуствена кожа, която влиза в допир с голям брой лакирани повърхности от купето. Ясно е, че дори и най-незначителните усуквания на каросерията в този случай неминуемо ще доведат до движение и триене между двете повърхности, което най-вероятно ще бъде съпроводено и от тихо скрибуцане или скърцане. В същото това време голямата повърхност на облицовката действа като своеобразен високоговорител, който усилва шума и го прави ужасен за слуха на водача и пътниците. За неговото отстраняване Колбе използва самозалепваща лента с филцова или фина мъхеста повърхност, която може да се намери в магазините за домашни потреби и строителните супермаркети с различни дебелини и широчини. Лентата се залепва върху контактните повърхности на лакираната част от каросерията и облицовката и по този начин скърцащият участък бива разделен от изолационна зона, която предотвратява възникването на шумове.
Съществува и алтернативно решение на проблеми от подобен род, при което двете триещи се повърхности се смазват с подходящо вещество и започват да се плъзгат по-леко, а оттам и по-тихо една спрямо друга. Във вътрешното пространство на автомобила специалистите най-често използват силиконов спрей или синтетични смазки, които не оставят мазни следи. Смазването обаче не е толкова дълготрайна мярка като изолацията, защото както казва един от специалистите на Mercedes no автомобилните шумове: „След известно време смазката може да засъхне и шумовете да се появят отново.
Голямото предимство на метода със смазване обаче е в често безпрепятствената възможност „лекарството" да се приложи „външно" и по този начин на собственика на автомобила да му бъде спестено както време, така и дебела сметка за ръчно разглобяване и сглобяване на съответните елементи. Между другото, ролята на смазочен материал за отстраняване на неприятни шумове в купето може с успех да се изпълни от най-обикновен восък или парафин - достатъчно е само да натриете със свещ контактуващите повърхности...

Тобиас Колбе естествено е прекрасно запознат с най-разпространените и типични източници на шумове. „Това са преди всичко разсъхналите се уплътнения на вратите - без значение каква е марката и модела на автомобила. В такива случаи помага само обилното им намазване със силиконова смазка." По-сложна е ситуацията при шумове, които се появяват само при определени условия - например само при движение по дадена отсечка или само при хубаво време. „В такива случаи са много важни точните описания на собственика, тъй като с тяхна помощ можем по-бързо и лесно да открием причинителя на смущенията", посочва Тобиас Колбе.
На въпроса кой е бил най-трудният случай в досегашната му кариера, Колбе отговаря веднага: „Една топка за голф, която се беше завряла през един отвор в задния напречен носач на един Mercedes и предизвикваше сериозен шум, но на практика причинителят оставаше невидим за външния наблюдател." Задачката наистина си я е бивало, но майстор Колбе е успял да пропъди и този „полтъргайст" и да върне спокойствието на собственика на лимузината.
Междувременно хамбургският отдел за изследване на шумовете на Mercedes-Benz се е прочул до такава степен с уменията си, че дори и дистрибуторите на други марки предоставят разрешаването на най-трудните си случаи на „ловците на полтъргайсти" от Mercedes.Вътрешна облицовка на подвижния люк на покрива
Облицовката може да скърца в точките на допир с останалата част от тавана и е добре да се намаже с малко силиконова смазка.
Уплътнение на подвижния люк на покрива
Обикновено уплътнението е покрито с филц, който с течение на времето се втвърдява, напуква и започва да резонира ужасно със съдействието на целия покрив. Смазването помага.
Облицовки на вратите
На тези места има триене между пластмаса и лаково покритие, което предизвиква леки пращящи звуци. Подлагането на филц или смазването спомага за отстраняването им.
Ключалки на вратите
Често се подценява фактът, че при много модели автомобили сухите насрещници предизвикват силни пукащи звуци. Проблемът може да се реши трайно с нанасяне на универсален спрей.
Уплътнения на вратите
Изсъхналите или напукани гумени уплътнения се трият в рамките на вратите, предизвиквайки скърцане и стържене. Тези дразнители се отстраняват чрез смазване със силикон.
Седалки
И при модерните автомобили седалките често прискърцват. Понякога (при моделите на концерна VW) е достатъчно да се смаже само механизмът за регулиране на облегалката, но в повечето случаи се налага пълно разглобяване с последващо смазване на всички свръзки.
Тропане в отделението за дребни предмети
Отделенията, пълни с обвивки и кутии от дискове и касети,стъргалки за лед и размразители за ключалки са източници на всевъзможни шумове. Най-добре (включително и за компактдисковете) е те да се опразнят. Между другото, мястото на спрея за размразяване е в джоба на палтото - в жабката той не върши никаква работа...
Ключодържател
Огромна връзка ключове би направила чест и на надзирател в затвор - не се чудете откъде идват странните шумове, ако разхождате подобна огромна колекция... По неприятното в случая е това, че ключалката и контактният ключ страдат при всяко сътресение на автомобила вследствие на окаченото на тях тегло. В такива случаи повредите и невъзможността за стартиране е само въпрос на време.
Облицовки на тавана и колоните
Скърцането и шумовете често са плод на разхлабили се облицовки. В такива случаи специалистите подлагат самозалепващ се филц между притриващите се повърхности, но понякога помагат единствено нови скоби или щипки за фиксиране на облицовката.
Шум от търкаляне
Свободно търкалящи се кутии, бутилки или топки за голф в багажника също не са за пренебрегване. Всичко излишно трябва да се извади навън, а необходимите кутии трябва да се увият в парцали и да се поставят на място, където няма да се търкалят.
Обикновена глупост
Класически случай - пъхнатата „за по-удобно" във вентилационната решетка химикалка пропада с трополене в дълбините на вентилационните канали, откъдето непрекъснато напомня за себе си. В този случай не може да помогне нито филц, нито смазване - „вредителят" може да се извади само след сложно разглобяване.
Присъединителни скоби
Металните скоби, (щипка за закрепване на радиатора), са изработени от крехка, силно закалена стомана и често се чупят след известен период на експлоатация в условия на вибрации и корозия. Освободените от тях елементи започват да вдигат страшна врява.
Амортисьори и тампони
Глухото тропане при преминаване през напречни бабуни по пътното платно често е резултат от повредени или износени легла на амортисьорите и/ или пружините, но е възможно да тропа и самият амортисьор. Във всички тези случаи се налага подмяна.
Разтропан катализатор
В зависимост от оборотите на двигателя повредените катализатори с керамично ядро могат или да тропат, или да съскат. „Разконспирирането" им става лесно с няколко удара с юмрук (внимание, горещи са!), а при покупка на нов е по-добре да изберете модел с метална сърцевина.
Скоби на ауспуха
Звънтенето и дрънченето при работещ двигател често са плод на хлабави скоби или държачи на тръбите и гърнетата на ауспуховата система. При възможност ги затегнете, а при наличие на прекалено износване ги заменете с нови. Проверете и състоянието на придържащите гумени халки.
Трансмисия
Повредените предавателни кутии или диференциали започват да издават характерно „свирене" или „виене". Единствено специалист може да определи дали се налага веднага да ги смените или автомобилът може да се ползва още без никакви опасности и рискове.
Мъркучи и тръбопроводи
Вибрациите от работещия двигател се предават и на тръбопроводите, чиито трептения се долавят във вътрешността на купето. Проблемът се решава с малко изолация от баукит.

Помогни си сам! Десет стъпки за обезшумяване на автомобила
- Опразване. Извадете навън абсолютно всичко от лавиците, жабката и багажника на автомобила. Не забравяйте и пепелника, защото дори и обвивка от бонбон може да шуми осезаемо.
- Пробно „кръгче". Ослушвайте се за това, какви шумове се чуват и откъде изглежда, че идват. При необходимост някой трябва да се повози в багажника и да се ослуша и там.
- Проба чрез почукване. Почукайте леко върху предполагаемите източници на шумове, за да определите дали детайлът не вибрира по време на движение.
- Проба чрез натиск. Натиснете предпазливо по-големите детайли и облицовки, за да симулирате усукването на каросерията по време на движение.
- Демонтаж. Може да се наложи демонтирането на една или няколко „съмнителни" части, за да стесните кръга на източниците на неприятни шумове.
- Изолирай. Подложете парчета филц (кече) между хлабавите или триещи се части. По този начин ще осигурите трайно неподвижността им и ще избегнете шумовете, възникващи при триенето им.
- Смазване. Където изолацията с филц не е възможна, се прилагат смазочни вещества от рода на восък, парафин или силикон.
- Потягане. Често е достатъчно само да дозатегнете внимателно всички придържащи болтове във вътрешността на купето и да се уверите, че механизмът на капака на жабката позволява стегнатото й затваряне.
- Нареждане. Подредете аптечката, предупредителния триъгълник, резервното колело, стъргалката за лед и други дреболии така, че да не трополят. Всичко ненужно трябва да се остави вкъщи.
- Превантивна защита. По възможност използвайте пътища в добро състояние, затваряйте внимателно вратите и капаците и не насилвайте приборите за управление на арматурното табло.

Механични проблеми - Когато започне да се "обажда" техниката
Тропането на елементите на каросерията е досадно, но най-често не е опасно. Предизвиканите от механиката странични шумове обаче не трябва да се подминават безгрижно, защото могат да ви излязат солени. Локализирането на източника на шума в повечето случаи е трудно и изисква известен опит, поради което е добре да се обърнете към компетентните специалисти в сервиза. Те могат да ви посъветват дали даден ремонт трябва да се извърши веднага, или експлоатацията на автомобила може да продължи без риск.
Придърпването и тропането в завой говорят за дефектни шарнирни съединения („карета") на задвижващите валове („полуоси").
Тропането в двигателния отсек на празен ход би могло да се дължи на повредени или износени пружини на феродовия диск на съединителя. В такива случаи помага само подмяната му с нов.
Ако по време на движение се чува „бучене", то много вероятно е то да е предизвикано от износен лагер на главината на някое от колелата. Добре е да го смените колкото можете по-бързо, за да избегнете задирането на сачмите и опасния блокаж.
Хендрик Дикман, снимки: Ханс-Йоахим May, Кристиан Битман