ел. инсталация на автомобилЕлектроинсталацията на автомобила. Не е за вярване, но електроинсталацията, която е основна съставна част на съвременните автомобили, все още се изработва предимно на ръка...
Очевидно между човешкия организъм и автомобила има много повече общи неща, отколкото повечето хора си представят... Докато при човека тялото се кръстосва от кръвоносни съдове и нервни влакна, при автомобила върху всяка една функция влияе електроинсталацията. Както показва снимката на Bentley, проводниците на бордовата електроинсталация (позната на мнозина и като „окабеляване") пронизват и оплитат в ситна мрежа цялото тяло на съвременния автомобил.
Високи технологии с ръчна изработка
„През 50-те години обичайната дължина на всички кабели в автомобила беше около 30 метра, докато дължината на цялата бордова електроинсталация при днешните возила от висш клас може да достигне и до 3000 метра", твърди Уве Ламан от управителния съвет на германската фирма Leoni от Нюрнберг, която произвежда и доставя комплексни електроинсталации за автомобилната индустрия.
Днес всички функционални елементи в автомобила са „окабелени" - управлението на двигателя и предавателния механизъм, навигацията и аудиосистемата - всичко е взаимосвързано и неразделно... Освен за преноса и изпълнението на подаваните директно от водача команди, днешните електронни паяжини се грижат и за обслужването на разпръснатите навсякъде в автомобила датчици. Те непрекъснато извършват измервания и подават сигналите си на микропроцесорни блокове, които обработват входящите данни и изпращат обратно команди към даден серводвигател например.
Всяка бордова електроинсталация се настройва индивидуално към оборудването на конкретния автомобил
Разбира се, всеки един екземпляр от днешните модели, разполагащи с различно оборудване с многобройни специфични приложения, се нуждае от индивидуална електроинсталация. Всяка една минута в Leoni постъпва поръчка за точно определена инсталация, предназначена за конкретен автомобил, качен на конвейера от клиенти на фирми като Opel, Porsche или VW. Ако клиентът на автомобилната компания не е пожелал возилото му да има отопление на седалката, то под нея няма да намерите излишно мотаещ се кабел - подобни вариации в оборудването се отчитат от служителите на Leoni, които в този конкретен случай ще "оплетат" електроинсталация, която не включва кабел за отопление на седалката. Именно поради тази специфика производството на електроинсталации продължава да се извършва в голяма степен ръчно. Съответните кабели се нарязват на нужната дължина от машина, но групирането и оформянето на кабелните снопове се извършва на ръка от специално обучен персонал. На финала готовите бордови инсталации се поставят в транспортни опаковки и потеглят на дълъг път, който трябва да завърши в точно определен срок, точно определен автомобилен завод и точно определен автомобил...
За някого цялата тази процедура може да прозвучи твърде остаряла, но в действителност зад цялата „сложнотия" се крие прецизно логистично решение. Както и забележителна компетентност от страна на фирма като Leoni, която успява да се противопостави на азиатците с техните ниски персонални възнаграждения, спестявайки на автомобилните фирми огромните разходи за транспорт и пренос на данни, съпътстващи неизбежно това много специфично и силно индивидуализирано производство.
Плоски кабелиВ същото време обаче плановете на автомобилните концерни предвиждат до 2010 г. около 10 до 15 % от електроинсталацията да се състои от по-евтините за производство плоскокабелни връзки, които се изготвят от машини и най-често дълбоко в Азия... Традиционните европейски производители като Leoni естествено нямат намерение да се предават и да изпускат поръчките от досегашните си клиенти, задоволявайки растящия апетит на тайванските и китайски производители. В Китцинген, близо до Нюрнберг, такава машина вече е пусната в експлоатация...
Но докато делът на плоскокабелните връзки не достигне до рентабилни за машинно производство нива, "нервната система" на автомобили ще продължава да се "плете" на ръка. Изискванията към бордовата инсталация са високи, тъй като тя влияе върху почти всички функции, свързани с комфорта и сигурността - в момента, в който тя откаже да функционира правилно, проблемите започват да се сипят лавинообразно. Както показва едно изследване на специализирания производител „TRW Automotive", подобни „лавини" напоследък съвсем не са рядко явление - повече от 50 % от всички прекъсвания при електрическите вериги се дължат именно на дефекти в кабелните снопове. Разбира се, това съвсем не е учудващо, като се има предвид, че джунглата от над 2000 отделни точки на свързване и над 4000 интерфейсни връзки предоставя достатъчно възможности за смущения и аварии...
Поради това качественият контрол в този вид производство е издигнат в своеобразен култ. На второ място усилията на производителите се съсредоточават върху преодоляване на теснотията в превозните средства, тъй като нарастващият брой кабелни линии изисква и повече място, което не е неограничено в един автомобил. Още повече, че успоредно с броя на проводниците расте и теглото на автомобила, а конструкторите в автомобилните фирми предприемат мерки за неговото "отслабване" още в проектната фаза на разработката.
В последните десетилетия автомобилът се промени много, а съдейки по думите на Уве Ламан, бъдещето също няма да бъде по-бедно на събития: „В момента, в който нашите клиенти пожелаят електросистеми за автомобили с хибридно задвижване, ние сме готови да им ги предоставим."
Независимо от вида и системата на задвижване на автомобилите обаче, крайните клиенти винаги ще искат едно - по-висока надеждност на електрониката. Разбира се, тя в голяма степен зависи и от бордовата електроинсталация.
Николаус Айкман, снимки: V. Драйер