Ян Хорн (42) е оправно момче. Трябва му само седмица, за да продаде своя употребяван автомобил. Неговият трик: хвана фотоапарата, засне видео на своя Opel Manta и приложи видео към своята онлайн обява.
Ако искате да се отървете от стария си автомобил, не е нужно винаги да ви хрумват подобни налудничави идеи. Достатъчно е само да отделите малко време. Да се замислите как да направите обявата в специализираните сайтове за продажба на автомобили солидна. И да положите най-вече усилия при заснемането с фотоапарат, а не с мобилен телефон! Фотографът Конрад Пипен-бург (48) ще ви покаже как се прави:
Мъжът, който е работил за AUTO BILD, а освен това снима рекламни брошури и плакати за BMW, Mercedes и Porsche, е направо потресен от снимките, които ежедневно се появяват в интернет обявите. „Не е сериозно да смяташ, че ще продадеш автомобила си, ако преди това си го снимал с мобилен телефон", казва Пипенбург. Затова в състоящ се от 23 страници наръчник, който можете да свалите от guteautobilder.de за 5 евро, той е дал основните насоки за успешно справяне със задачата.
Често продажбата на автомобил не успява заради инертността на продавача. "Има обяви без никакъв текст, посочени са само моделът и годината на производство", казва Клаас Барт (45), който работи като консултант на дилъри на автомобили. Неговият съвет: избройте всички елементи на оборудването. Информирайте се за цената на автомобила (от каталога „Schwacke") и проверете дали тя е реална (интернет борси за автомобили). Тук основният принцип е следният: ако искате да продадете колата си бързо, обявата ви трябва да е най-отпред.
Днес употребяваните автомобили се търгуват най-често в интернет. При презентацията обаче често се случват грешки. AUTO BILD ще ви каже как да снимате, опишете и оцените правилно колата си
МОЯТ СЪВЕТ
Всекидневно се ровя в обяви за автомобили в интернет. Не само заради работата ми. Какво виждам ли? Абсурди. През лятото някакъв иска да продаде своя Golf кабриолет, но снимките показват автомобила върху покрита със сняг поляна. Ясно е, че така няма да продаде колата си. Друг пък дал снимки на вътрешното пространство на автомобила, а там мръсно като в кочина. Ясно: този тип изобщо не се грижи за автомобила си. Всеки, който продава нещо, го обявява в интернет. Например таткото, който иска да продаде старата си кола. Снимал автомобила пред гаража. Ясно: колата е стояла в гараж. Или пък снимал прилежно подпечатаната си сервизна книжка. Ясно: колата е поддържана. Покупката на автомобил е въпрос на доверие, особено при употребяваните. Ще има успех единствено този, който се постарае.

ТЕЗИ СНИМКИ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ДОБРАТА ОБЯВА

ВЪНШЕН ВИД Шоколадовата страна на автомобила е калникът отляво. Завъртете колелата надясно.
КОКПИТ Важно: почистете с прахосмукачка вътрешното пространство. Включете запалването, изправете волана.
БАГАЖНИК Тук също е важно да почистите с прахосмукачка, не е добре да личат косми от животни или пластмасови торбички.
ДВИГАТЕЛ Ако имате съмнения, го почистете. Чистият двигателен отсек предполага добра поддръжка.
ДЕФЕКТИ Снимайте и малките драскотини. Сериозните продавачи подхождат честно и открито с дефектите.

Съвет на експерта за перфектната обява в интернет
Клаас Барт (45) консултира дилъри на автомобили. Ето неговите пет съвета за успешна обява за автомобила ви в интернет:
1. Колко струва автомобилът ми? Задайте данните за автомобила си в най-разпространените интернет борси и установете стойността на колата си.
2. Опишете детайлно автомобила си: в началото са най-важните елементи на оборудването: навигационна система (производител), ксенонови фарове, шибедах. Посочете и серийното оборудване: ABS, ESR електрически стъклоповдигачи, централно заключване с дистанционно управление.
3. Поддържан ли е автомобилът в сервиз? Ако да, посочете го! Избройте и последно направените ремонти с точни цени.
4. Посочете дефектите! Купувачът така или иначе ще ги види.
5. Почистете автомобила и го снимайте: по-добре повече, отколкото по-малко снимки. Придържайте се към съветите за снимки.