mercedes s400 hybridСРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ: ДИЗЕЛ СРЕЩУ БЕНЗИН
Кое е най-доброто задвижване? Ще се спрем на разходите, техниката и личните предпочитания. Един спор между д-р Дизел и проф. Бензин.
Д-р Дизел
... Дирк Бранке (48) е редактор в тестовия отдел и по принцип е почитател на дизеловите мотори: „От Хамбург до Залцбург - бързо, удобно и без зареждане - възможно само с дизелов автомобил." Личните предпочитания на човека в синьо са за SUV-овете и всъдеходите. Разбира се, с възможно по-голям дизелов агрегат.
Проф. Бензин
... Иорг Малцан (46) също както и колегата си Бранке е тестов редактор. За него дизеловият мотор е мръсна дума: „Смърдят, шумни са и са подходящи само за товарни автомобили." Личните предпочитания на Малцан са за високооборотните спортни двигатели - например на BMW или Porsche. Руса или брюнетка? „Байерн" или „Шалке"? На тези теми можем да спорим безкрайно - също както и на въпроса: дизел или бензин? Или пък хибрид? Наехме двама специалисти, които ще сравняват 20 автомобила и ще спорят безкрайно. Нека се включим в спора...
Проф. Бензин: Значи пак искаш да си купиш дизелов автомобил? Разбери най-накрая, че модерните бензинови мотори са по-добрите двигатели.
Д-р Дизел: Пълни глупости! Дизеловите мотори са по ефективни и извличат повече от горивото. Те работят по-ефективно и затова изразходват по-малко.
Проф. Бензин: Добре, така да е, но дизеловите мотори са прекалено шумни и тракат като трактори.
Д-р Дизел: Това остана в миналото. Модерните дизелови агрегати междувременно работят нежно и спокойно. Тествай например новия Golf 1.6 TDI. Вече не правя разлика по отношение на шума на двигателя при дизел и бензин.
Проф. Бензин: Не говориш сериозно, нали? Ти пък се качи в BMW 125i. Невероятен редови 6-цилиндров мотор -твоите дизелови агрегати изобщо не могат да се мерят с него.
Д-р Дизел: Какъв пробег обаче ще измина с него? Ще трябва да зареждам на всеки 300 км. Не, благодаря. Почти идентичният 123d ще измине двойно по-голямо разстояние при пълна газ. Най-малко! Твоят жаден бензинов мотор ще ти харчи по 20 литра на магистралата. Минимум! Ще ти излезе доста скъпо.
Проф. Бензин: На мен ли го казваш? Дизелите пък са по-скъпи...
Д-р Дизел: ...запазват обаче стойността си при продажба на старо.
Проф. Бензин: Отново повтарям: дизеловите автомобили са с по-висока покупна цена.
Д-р Дизел: Аз обаче се радвам при всяко зареждане, че дизеловото гориво е по-евтино. А да си чувал за удоволствие от шофирането чрез въртящ момент?
Проф. Бензин: Не ме разсмивай. Удоволствието от шофирането съществува единствено благодарение на оборотите. Бензиновите двигатели достигат по-високи обороти. И междувременно имат и голям въртящ момент - като в Golf 1.4 TSI - малък работен обем плюс турбокомпресор е равно на прилично количество удоволствие от шофирането. Трябва да пробваш, скъпи мой.
Д-р Дизел: Така ли? Любопитен съм да разбера колко дълго ще издържат тези турбозверове. Дизелите са изключително издръжливи, а бензиновите мотори са чувствителни.
Проф. Бензин: Стига вече, писна ми от тези предразсъдъци. Факт е, че бензиновите мотори са не само по-спортни, но и...
Д-р Дизел: Чакай, приятелю. Кой редовно печели 24-часовата надпревара на Льо Ман? Разбира се, че TDI.
Проф. Бензин: ...но и по-екологични. Помисли си за отровните отработени газове.
Д-р Дизел: Знаех си, че ще стигнеш до екологията - фин прах. отровни азотни оксиди, краят на света и т.н.
Проф. Бензин: Ти самият го каза. И без друго дизелът няма шанс в дългосрочно отношение.
Д-р Дизел: Как пък ти хрумна това?
Проф. Бензин: Много лесно: дизелът играе важна роля само в Европа. В САЩ, Япония, Русия и Китай не се купуват дизелови автомобили. Там хората залагат на бензинови или хибридни модели.
Д-р Дизел: Признавам, че разходите за поддържането на тези двигатели в екологични норми ще стават все по-големи. Но работата, която вършат инженерите в тази насока, е наистина добре свършена.
Проф. Бензин: Имаш право. Common-Rail c 2000 атмосфери, пиезоинжектори, впръскване на карбамид - какви ли неща не измислят. Много разходи, много проблеми. Помисли си за запушените филтри за твърди частици.
Д-р Дизел: Тези проблеми могат да бъдат разрешени. Хибридните бензинови задвижвания също са много скъпи. Mercedes S400 Hybrid струва 27 819 лева повече от S350 CDI. Басирам се, че не харчи по-малко гориво.
Проф. Бензин: Приемам облога. И бездруго дизеловите двигатели нямат работа във високия клас автомобили. Там става преди всичко дума за максимален комфорт и престиж. Дизеловите мотори са прекалено некултивирани.
Д-р Дизел: С което отново стигнахме до началото. Обикаляме в кръг. колега.
Проф. Бензин: Добре, нека разрешим спора на пътя.
Д-р Дизел: С удоволствие.

1. Какъв е делът на дизеловите модели при покупката на нов автомобил?
Преди 2 години всеки втори новозакупен автомобил в Германия е бил дизелов - абсолютен рекорд. Днес делът на дизеловите автомобили е около 30%. Причината: премията за връщането на стар автомобил при покупка на нов насочи повечето клиенти към малките коли, а тук дизелови почти не се купуват.
2. Как дизеловите автомобили могат да станат по-екологични?
Предпоставка е дизелово гориво с ниско съдържание на сяра, който се продава в Европа от тази година. За да бъдат редуцирани значително по-високите емисии на азотни оксиди (N0) до влизащата в сила от 2014 г. норма Euro 6. Mercedes например комбинира при GL, ML и R-класата катализатор (1) и филтър за твърди частици (3) с катализатор за NO (2). Посредством впръсване на карбамид (AdBlue) се отделя амоняк, който по химически път се разделя от SCR катализатора (4) на безвреден азот и вода.
3. Създават ли ядове модерните дизелови агрегати?
Запушени филтри за твърди частици, номера на електрониката, дефектни инжектори, повреди по двигателя - водачите на дизелови автомобили доста често се оплакват на AUTO BILD. Въпреки тези отделни случаи при някои модели, модерните дизелови агрегати не са по-ненадеждни от бензиновите мотори. Това твърдение се доказва и от поглед в кутията ни за оплаквания. Въпреки това днешните мощни и високотехнологични дизелови агрегати едва ли достигат легендарния пробег на някогашните си шумни „предци". Това важи особено за мотори с чип-тунинг.
4. Как пести хибридът?
Посредством разпределяне на работата. При хибридното задвижване електромоторът и двигателят с вътрешно горене работят съвместно. Това повишава ефективността, най-вече при редуване на градски и извънградски трафик. При потегляне и ускоряване електромоторът помага на двигателя с вътрешно горене със своя висок въртящ момент, а при движение по инерция и спиране зарежда акумулатора. Тогава двигателят с вътрешно горене се изключва, както и когато автомобилът не се движи, и се пести гориво. Има два варианта на хибрида: пълният хибрид (напр. Toyota Prius) може да работи и изцяло на електричество за кратки разстояния. При частичните хибриди електромоторът има спомагателна функция и затова е значително по-малък. по материали на автобилд.

Mercedes S 350CDI - Mercedes S400 HybridMercedes S 350 CDI - Mercedes S 400 Hybrid
Чисто новият хибрид има доста тежка задача в S-класата срещу мощния и култивиран дизелов двигател
Първият германски сериен хибрид е Mercedes. Нашите уважения! Бензинов агрегат с 279 к.с. и електромотор с 20 к.с. задвижват съвместно S 400 Hybrid. Без съмнение вълнуващо преживяване. Бензиновият мотор работи тихо и заедно с електромотора задвижва Benz-a една идея по-добре от дизеловия вариант. Системата Start-Stop функционира безупречно, смущава ме единствено „синтетичното" усещане от спирачката. Със сигурност хибридите ще се справят за в бъдеще и с този проблем. 3,0-литровият дизелов двигател също работи сравнително тихо. Признавам, че при стартиране и в градски условия той „ръмжи", но CDI демонстрира предостатъчен тласък във всяко положение. Мощен и спокоен агрегат, който с резултат от 8,8 л/100 км изразходва почти 2 литра по-малко от хибрида. Недостатък: дизеловият вариант покрива само Euro 4, а хибридният - Euro 5. Сложната му техника си има своята цена - S 400 hybrid струва с 27 819 лева повече от 350 CDI. Разбира се, в него има допълнително оборудване на стойност 9000 лева (вкл. навигационна система), но хибридът никога няма да успее да изплати тази разлика.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ                                                     Хибрид                                  Дизел

Двигател
V6
V6 турбо
Задвижване на разпределителния вал
верига
верига
Работен обем
3498 см3
2987см3
кВт (к.с.) при об./мин
220 (299)/6000*
173(235)/3600
Нм при об./мин
385/2400
540/1600
Максимална скорост
250 км/ч
250 км/ч
Ускорение 0-10D км/ч
7,3 сек.
7,7 сек.

Еластичност 60-100 км/ч (4-а предавка.

3,8 сек.
4,2 сек.

Еластичност 80-120 км/ч [5-а предавка!

4,6 сек.
5,3 сек.
Тестов разход на AUTO BILD
10,8 л А95Н/100 км
8,8 л/дизел/100 км
Вредни емисии
256 г/км
233 г/км
Шум в купето при 100 км/ч
61 дБ (А)
62 дБ (А)
Шум в купето при 130 км/ч
66дБ(А)
68 дБ (A)
РАЗХОДИ
Хибрид
Дизел
Базова цена
180 475 лева
152 656 лева
Данък
3796 лева
2984 лева
Застраховка „Гражданска отговорност"
1440 лева
1440 лева
Застраховка „Пълно каско"
29 810 лева
25 215 лева
Моторно масло/поддръжка
3192 лева
3661 лева
Разходи за гориво*
20 736 лева
16192 лева
Остатъчна стойност
92 042 лева
79 381 лева
Общо разходи
За 4 години и 100000 км
1477 407 лева
122 767 лева
Разходи на километър при 25000 км/годишно 'Изчислени при бензин цена 1,92 лева/л; дизел 1,84 лева/км  хубрид 1,47 лева, дизел 1,23 лева
НАШАТА ПРЕПОРЪКА - Дизеловият мотор
Хибридът функционира, работи тихо и темпераментно. Той е и начин на изразяване: „Вижте ме, аз карам екологично." Автомобил за шеф, привърженик на Greenpeace. При поглед върху разходите обаче става ясно: CDI е по-добрият вариант. С почти идентични динамични характеристики и комфорт той харчи с 2 литра по-малко.
 
Mercedes E250 CGI - Mercedes E250 CDIMercedes Е 250 CGI и Mercedes Е 250 CDI
Нарича се Е 250 CDI. Вътре се крият 204 к.с. и 500 Нм: д-р Дизел вече потрива ръце в очакване на победата. И тъй като за бензиновия модел Е250 CGI със същата мощност Mercedes искат същата цена, този дуел може да завърши единствено с победата на дизела. Но не става така. Първо - текущите разходи при дизеловия модел са малко по-високи, освен това Downsizing бензиновият двигател работи много по-изискано. А в този клас това е сериозна разлика. Това се налага да признае и д-р Дизел, който промърморва за своя CDI нещо от типа на „неоправдано груб". Да, CDI ръмжи силно и доста грубо. А и проблемите с инжекторите силно навредиха на блясъка на този агрегат, който спечели наградата за двигател на годината през 2009 г. И въпреки че при почти същата динамика харчи близо 2 л/100 км по-малко, за мен двигателят ОМ 651 е по-подходящ за такси. CGI е значително по-тих, прави впечатление на по-жизнен, по-хармоничен е и с по-достойното задвижване за един Mercedes Е-класа.

ТЕХНИЧЕСКИ  ДАННИ                               Бензин                                                   Дизел

Двигател
4-цилиндров,битурбо
4-цилиндров,битурбо
Задвижване на разпределителния вал
верига
верига
Работен обем
1796см3
2143 см3
кВт (к.с.) при об./мин
150(204)/5500
150(204)/4200
Нм при об./мин
310/2000
500/1600
Максимална скорост
238 км/ч
240 км/ч
Ускорение 0-100 км/ч
7,8 сек.
8,1 сек.
Еластичност 60-100 км/ч (4-та предавка)
4,3 сек.
4,4 сек.
Еластичност 80-120 км/ч (5-а предавка)
5,5сек.
5,5сек.
Тестов разход на AUTO BILD
8,8 л А95Н/100 км
7,0 л дизел/100 км
Вредни емисии
209 г/км
186 г/км
Шум в купето при 100 км/ч
бЗдБ (А)
67 дБ (А]
Шум в купето при 130 км/ч
71дБ(А)
70дБ (А)
РАЗХОДИ
Бензин
Дизел
Базова цена
88 716 лева
88 716 лева
Данък
2588 лева
2588 лева
Застраховка „Гражданска отговорност"
1000 лева
1200 лева
Застраховка „Пълно каско"
14 295 лева
14 485 лева
Разходи за гориво*
13 516 лева
10 304 лева
Остатъчна стойност**
44 358 лева
46132 лева
Общо разходи
За 4 години и 80 000 км
78 667 лева
73 789 лева

НАШАТА ПРЕПОРЪКА - Бензиновия двигател
Максимална скорост 240 км/ч и 7 л/100 км при нежно натискане на педала на газта - забележително постижение за един дизел. Все пак тук става дума за една внушителна лимузина. Въпреки това бензиновият двигател е по-добрият избор. 1,8-литровият четирицилиндров двигател с два турбокомпресора е уверен, доставящ удоволствие агрегат, който благодарение на директното впръскване може да се кара и икономично.Какво да очакваме от бензиновите двигател
Конструкторите виждат при бензиновите двигатели голям потенциал за развитие в бъдещето: агрегатите стават по-малки, турбокомпресорите компенсират липсата на достатъчно работен обем. Много от агрегатите разполагат дори с по два турбокомпресора за по-бързо изграждане на необходимото надналягане. Преди компресорите водеха до увеличение на „жаждата" на двигателите, защото с цел охлаждане на горивната камера се налагаше да работят с богати смеси. Днес проблемът е решен с помощта на издържащи на горещина материали и директно впръскване, допълнителни икономии идват и от Start-Stop автоматиката. Заедно с размерите на двигателя намалява и броят на цилиндрите: вместо четири скоро дори и в средния клас трите цилиндъра ще бъдат нещо обичайно. VW и Fiat дори планират градски автомобили с двуцилиндрови двигатели. Колко още може да се намали разходът на гориво? Според конструктора на Daimler - до 30%!

Технически речник Ще ви обясним някои основни термини
Downsizing
Намаляване на работния обем и броя на цилиндрите. Това води до повишаване на коефициента на полезно действие, разходът на гориво намалява. Мощността идва от турбо¬компресора и/или механичния компресор.
Директно впръскване
Горивото и въздухът се смесват не във всмукателния ко¬лектор, а в самите цилиндри. Това позволява по-ефективно изгаряне и осигурява охлаждащ ефект, който облекчава напълването на цилиндрите.
Diesotto
Кръстоска между дизелов и бензинов двигател, при който горивната смес се възпламенява или от свещ, или (като при дизелите) се самовъзпламенява от сгъстяването. Предимствата: по-ниски емисии на вредни вещества. Засега такива двигатели работят само в експериментални автомобили. Шансовете им за бъдещето още не са ясни.
Хибрид
Задвижващо дуо от двигател с вътрешно горене и елек¬тродвигател. Икономията се дължи на факта, тъй като електромоторът подпомага бензиновия двигател, а при някои автомобили дори може да работи като основно задвижване на къси отсечки.
MultiAir
Изобретение на Fiat, при което всмукателните клапани се задвижват не от разпределителен вал, а електрохи-дравлично. Прецизното дозиране на гориво-въздушната смес спестява гориво. Тази технология вече се предлага серийно при Alfa Romeo MiTo.