Зимни и летни гумиСИГУРНОСТ И ГУМИ: Девет въпроса на тема спирачен път
Износени гуми на хлъзгави пътни настилки - това е много опасна комбинация. Автомобилът поднася по-бързо в завои, спирачният път е по-дълъг. При това най-важното за една гума е профилът. Под черната контактна повърхност се крие много ноу-хау: различни слоеве стоманени и текстилни корди, гумен слой за уплътнение и стоманени нишки в протектора придават на гумата издръжливост и дават възможност за по-кратък спирачен път. Наистина е учудващо колко много водачи продължават да карат с гуми с изтъркан профил въпреки опасността за живота им. А това е напълно ненужно. Тъй като на пазара има както скъпи, така и евтини гуми. Важно: летните гуми трябва да бъдат сменени най-късно при профил от 3, а зимните гуми - при профил от 4 мм. Определеният от закона минимум от 1,6 мм е прекалено малък. Защо недостатъчният профил е толкова опасен?
Вредят ли различните профили на спирачното действие на автомобила?
Не е забранено да се използват гуми на различни производители за един автомобил - дори и с различни профили. Това обаче се отразява лошо на спирачния път и на динамичните характеристики. Причината: поради смесицата от гуми обиколките и стойностите на спиране на всяка от тях се различават. Резултатът: електрониката на автомобила получава от вградените в колелата сензори объркваща информация - ABS и ESP не се управляват правилно и функционират непрецизно. Различни профили: позволено, но не и препоръчително.
Защо недостатъчният профил е толкова опасен?
Резките в гумите не представляват нищо друго освен канали за вода. Тяхната задача е на мокра пътна настилка възможно най-бързо да отвеждат водата под гумата. Без профил или при малка дълбочина на профила под гумата при движение ще се образува воден клин. Автомобилът се плъзга, губи контакта с пътната настилка и не могат да бъдат предавани нито кормилното управление, нито спирачно усилие. Резултатът: автомобилът поднася при излизане от завои и се нуждае от no-дълъг спирачен път.
Защо AUTO BILD оценява толкова строго спирачния път?
Прекалено дългият спирачен път завършва в задницата на движещия се отпред. Защото спирачният път е от решаващо значение за силата на удара. В нашите тестове за гуми ние спираме от скорост 100 км/ч. Ако даден автомобил с хубави гуми спре след 50 метра, с лоши той ще продължи да се движи още 8 метра. На пръв поглед не изглежда много, но означава: на мястото, на което първият автомобил е спрял, вторият продължава да се движи с 37 км/ч. Помислете си какво би станало, ако на това място има пешеходец. Силата на удара съответства на падане от 6 метра височина.
Играе ли възрастта на гумата роля при спирането?
Износва се не само профилът на гумата - слънчевата светлина и озонът състаряват и сместа на гумата. Този ефект се получава например при дълъг престой на място както при каравани. Гумите, които се използват ежедневно, не остаряват толкова бързо. Причина, поради която при движение със скорост 100 км/ч и ремарке гумите не трябва да са по-стари от 6 години. Под влияние на атмосферните условия гумата се втвърдява и става шуплеаа. Страничното водене и спирачният път се влошават. Възраспа на гумата може да се установи по DOT номера. Първите две цифри посочват седмицата на производство, следващите две - годината на производство. Гумите в никакъв случай не трябва да са по-стари от 10 години.
Съвет на експерта: по-добро спиране с ламели
Можем да изтъкнем две важни технологии за редуциране на спирачния път: технология за производство на сместа на гумата и технология за производство на ламелите. Нови силициеви смеси, които остават гъвкави и при ниски температури осигуряват добро сцепление. Но само в комбинация със специални ламели сместа може да постигне цялостно действие. По тази причина разработихме ламелите 3D Waffle за нашите зимни гуми UltraGrip Performance II, които се припокриват един в друг. Това осигурява стабилност на профила и скъсява спирачния път. Важен е и дизайнът на профила, освен това зимната гума трябва да има остатъчен профил от минимум 4 мм.
Как се измерва профилът?
Изискващата се от закона минимална дълбочина на профила от 1,6 мм трябва да се отнася за цялата повърхност на гумата. Измерва се на контактната повърхност в каналите на основния профил. Те са разположени на около 3 см от раменния блок на гумата. Често силно износеният раменен блок на гумата не е от решаващо значение. Ако ви хванат с недостатъчна дълбочина на протектора, глобата е 50 лв.
Дебела или тънка - коя гума спира по-добре?
За сухи състезателни писти важи следното: възможно по-широки и с възможно по-малък профил, тъй като по този начин контактната повърхност на гумата е най-голяма, а блоковете на протектора са най-стабилни и силата се предава най-добре върху пътната настилка. По тази причина автомобилните състезатели карат със сликове при сухо време. По друг начин изглеждат нещата на мокра настилка. За да се постигне контакт с пътната настилка, водата трябва да бъде отвеждана през каналите на протектора встрани. Ако гумата е много широка, това не функционира много добре при дълбоки локви - гумата започва да се плъзга, а спирачният път се увеличава.
Как спират евтините гуми?
В теста на AUTO BILD за гуми с неизвестни марки установихме редица слабости при спиране за гумите от Далечния изток. Затова нашата препоръка: по-добре купувайте маркови гуми, а пестете от сравняване на цените.
Коя гума спира по-добре – зимната или лятната?
На сняг няма спор - зимната гума спира значително по-добре. Освен сместа важна роля играят и фините ламели в блоковете на протектора. Те се „зацепват" със снежните кристали и осигуряват добро сцепление и спиране. Другояче стоят нещата при мокра и суха настилка, дори и при ниски температури лятната гума е по-добра. Тук предимството е на стабилните блокове на протектора.
Важно: през зимата веригите за сняг осигуряват добри динамични характеристики единствено в комбинация със зимни гуми. Ако сложите вериги на летните гуми, няма да постигнете дори нивото на зимните гуми.
Как се представят всесезонните гуми върху сняг и лед?
Модерните всесезонни гуми демонстрират всестранен талант. При нашия сравнителен тест за автомобили от нисък клас върху сняг те не отстъпват на зимните гуми и се препоръчват за водачи, които изминават малко километри годишно.
ИЗВОД
Късият спирачен път означава сигурност. Не забравяйте никога за това при смяна на гумите. Какви гуми да изберете обаче? Всички те са кръгли и миришат на гума. Сред производителите има черни овце, които не отговарят на рекламираните качества. Гумите от Далечния изток представляват риск за сигурността. Също както и старите, износени гуми. Ако се придържате към препоръките ни, ще се движите сигурно. Дирк Мьолер-Зонтаг. експерт за гуми