Зимата вече е на хоризонта, и всеки който иска да е сигурен при движение по заледените и заснежени пътища, си задава три въпроса:
1-ви въпрос - Какви гуми изисква законодателят за автомобилите, движещи се при зимни условия?
2. Кога е най-подходящият момент за смяна на летните със зимните гуми?
3. Коя е най-добрата зимна гума за мен - или пък възможностите на всесезонните гуми ще бъдат ли достатъчни?

Отговорът на първия въпрос е лесен, защото в България законодателят не е уредил това в Закона за движение по пътищата, единственото изискване е към дълбочината на грайфера - 1,6 мм за летните и 4 мм за зимните гуми. Друг е въпросът, че никъде не е регламентирана употребата на зимни гуми. Тоест - зимните гуми не са абсолютно задължителни и не ви грозят глоби или отнемане на точки, ако карате с летни гуми през зимата.

Въпреки това добрата зимна гума е неизбежното зло при сняг, лед и температури значително под нулата. Както показаха нашите тестове по заснежените алпийски пътища и замръзналите северни езера, лятната гума не може да осигури почти никакво сцепление и сигурност при движение в зимни условия. Почти никакво сцепление при потегляне, почти никакво странично водене в завой, както и два пъти по-дълъг спирачен път-всичко е ясно.
На суха и мокра настилка обаче предимство имат летните гуми.
И наистина - при мокра и суха настилка поради по-меката каучукова смес и многото ламели при зимните гуми лятната гума е многократно по-добра. Зимната гума по-рано губи сцепление в завой, има значително по-лоши показатели по отношение на аквапланинга, както и доста удължен спирачен път, даже и при много ниски температури. Това е безспорно. Въпреки това митовете за температур¬ната граница от +7 градуса са много разпространени и хората продължават да вярват в тях.
На въпроса за най-подходящия момент за смяната на летните със зимните гуми също не може да се отговори конкретно. Както и при сделките на борсата, най-подходящият момент все не може да се уцели. Факт е обаче - лятната гума дава оптимално сцепление на суха и мокра настилка. Нашите тестове показаха еднозначно - при мокра настилка едва достигането на границата на замръзване поставя физическите граници на сцеплението пред летните гуми (но същото важи и за зимните), на суха настилка дори и при няколко и повече градуса под нулата (т.нар. сух студ) лятната гума е абсолютен победител по отношение на сцеплението. Въпреки това ние горещо препоръчваме на нашите читатели зимните гуми, особено ако има вероятност да бъдат изненадани от сняг. Защото при такива условия летните гуми категорично не вършат никаква работа. Който иска да е сигурен, тряб¬ва да монтира зимните гуми още след първите отрицателни температури или при първия сняг. Но след като монтирате зимните гуми, не бива да забравяте - на суха и мокра настилка (а през зимата най-често пътищата са мокри) зимните гуми имат по-малко сцепление и по-дълъг спирачен път. Тоест - автомобилистите със зимни гуми трябва да са по-внимателни и да спазват по-голяма дистанция, когато пътищата са сухи или мокри. Но за сметка на това зимните гуми предлагат оптимални нива на сцепление на заснежена настилка. На последния въпрос - за избора на най-подходящата зимна гума - ще се опита да отговори нашият тест. В случая става дума за 225/45 R 17 - това напоследък е най-продаваният размер за автомобилите от компактния и средния клас. При на¬шия тест силите си ще премерят десет модела зимни и две всесезонни гуми, като при всички тестови дисциплини за сравнение ще участва и една лятна гума (референт).

СПИРАНЕ
По отношение на спирачния път Goodyear Performance 2 отново може да служи за пример. Също много добре се представи и Kyoto SnowGrip 7200 от Китай. Всесезонните гуми на Goodyear и Vredestein губят с по цяла автомобилна дължина. Използваната за сравнение при теста лятна гума се „плъзга" още цели 22 метра.
СЦЕПЛЕНИЕ
„Зимните" специалисти Goodyear, Pirelli и Dunlop безпроблемно заемат първите места при измерванията на сцеплението. Всесезонните гуми са с по-малко ламели в блоковете на профила и започват да губят сцепление на хлъзгавите склонове. Слабо представяне, на нивото на всесезонна гума, за Michelin Primacy Alpin.
СРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ ЗИМНИ ГУМИ
АКВАПЛАНИНГ
По отношение на устойчивостта към аквапланинг летните гуми предлагат чувствително по-големи резерви от сигурност в сравнение със зимните. Това е така, защото грубите профили на протектора при зимните гуми от 70-те години отдавна са минало. Модерните зимни гуми се характеризират със затворени профили без широки канали. Използваната за сравнение при теста лятна гума губи контакт с пътната настилка едва при 80 км/ч, докато най-добрата в това упражнение зимна гума Fulda Kristall Supremo започва да „плува" още при 73 км/ч.
УПРАВЛЯЕМОСТ
Изпитанията за управляемост на мокра настилка са сред най-важните самостоятелни дисциплини в нашия тест. Все пак повечето автомобилисти през зимата пътуват предимно по мокри настилки и значително по-рядко по заснежени. Със сигурното си странично водене и балансираното поведение на пътя Dunlop и Goodyear се нареждат на челните места по субективни впечатления.
СПИРАНЕ
На мокра настилка летните гуми винаги постигат най-къс спирачен път. Най-добре представилата се в това изпитание зимна гума Continental TS 810 спира с цяла автомобилна дължина по-късно, а евтината корейска гума се плъзга без сцепление в „небитието".
ДВИЖЕНИЕ В КРЪГ
Наводнената кръгова писта дава ценна информация за възможностите на гумите да се справят с мократа настилка. Dunlop, Goodyear и Michelin се представят превъзходно при дъжд - техните времена са по¬добри от тези на всесезонните гуми. Сцеплението на летните гуми при дъжд обаче си остава недостижимо.
АКВАПЛАНИНГ В ЗАВОИ
Както и можеше да се очаква, по отношение на аквапланинга в завои лятната гума дава най-добрите резерви от сигурност. Единствено зимната гума на Fulda и всесезонната на Goodyear леко се доближават до постиженията на лятната гума. Евтината гума Kyoto, от друга страна, показва опасни дефицити по отношение на сигурността - ако автомобилът ви е „обут" с такива гуми, при дъжд трябва да шофирате много предпазливо.

При суха настилка
УПРАВЛЯЕМОСТ
Прецизно завиване, добро странично водене и сигурно поведение при избягване на препятствия - това са силните страни на Michelin, демонстрирани на тестовата отсечка за оценка на управляемостта. Всесезонните гуми също са убедителни с добрата си управляемост. Евтината гума на Kyoto се държи „лигаво" като зимна гума от 70-те години. Това не доставя никакво удоволствие при шофиране.
ШУМ ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ
Силният шум, предизвикан от гумите, натоварва не само нервите ни, но и околната среда. „Тихата стъпка" на Dunlop и на всесезонната гума на Goodyear най-малко отклоня¬ват стрелката на уреда за из-мерване на шума. Шумът от преминаването на автомобила се измерва по една утвърдена методика. Значително по-шумните Quatrac 3 на Vredestein и Nokian WR G2 получават наказателни точки.
СПИРАНЕ
При спиране на суха настилка зимните гуми не могат да постигнат късия спирачен път на лятната гума. При спиране от скорост 100 км/ч всесезонната гума на Vredestein се нуждае от една автомобилна дължина допълнително. Толкова убедителната на сняг китайска гума на Kyoto се „плъзга" още цели 11 метра.
КОМФОРТ НА ВОЗЕНЕ
С-класата на Mercedes глези пътниците си с превъзходен комфорт на возене. Особено ако на автомобила са монтирани стандартните 16-цолови гуми. Когато обаче колата е оборудвана с нашите зимни гуми с размер 225/45 R 17, в идеалния случай може да се постигне един убедителен компромис между комфорт и спортен дух. Най-висока оценка за комфорт на возене получава Michelin Primacy Alpin. но Bridgestone и Continental също осигуряват истински уютен комфорт. При изпитанията по лоши настилки „обутият" с евтините гуми на Kyoto тестов автомобил вози чувствително по-неспокойно.
СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА ТЪРКАЛЯНЕ
Учудващо - зимните гуми помагат да пестим гориво. Защото по принцип при търкалянето си покритите с меки ламели зимни гуми се нуждаят от no-малко енергия от летните. Наистина, Michelin Primacy Alpin не се представя добре при зимни условия, но може да постигне до 3 % икономия на гориво в сравнение с зимната гума на Continental. При среден разход около 9 литра това означава икономия от 0,3 литра на всеки 100 км.

Специалистите по гумите - Хенинг Клип и Дирк Мьолер-Зонтаг - автобилд
ИЗВОД
При заснежена настилка зимните гуми на Dunlop, Goodyear, Pirelli и даже евтината китайска гума са недостижими. Една балансирана зимна гума обаче трябва да осигурява сигурно поведение на пътя както при мокра, така и при суха настилка. И точно това не са успели да постигнат всички производители. Стряскащ пример е Kyoto, който при дъжд се превръща в истинска заплаха за сигурността. Двата модела всесезонни гуми не могат да постигнат качествата на една „чиста" зимна гума при заснежена настилка, но възможностите им при сняг са достатъчно добри. Жалкото е, че при изпитанията на мокра и суха настилка не успяват убедително да победят зимните гуми.
Оценките са по шестобалната скала от6="отличен" до 1="лош". Процентите под отделните дисциплини отговарят на относителната им тежест в общият усреднен резултат. Ако оценката за някой от разделите е под 5 или има отделни оценки под 4+, общият резултат не може да бъде „отличен". Ако оценката под някоя дисциплина е по-слаба от 3, не може да се получи цялостна оценка „Препоръчителни". Всички кандидати са подредени по реда на класирането им според показаните качества. При еднакви оценки фирмите производителки са подредени по азбучен ред.
тест на зимни гуми

Оценка и тест на зимни гуми