Тъй като Мерцедес имат хиляди технически иновации, ще се спрем само на някои от тях с уговорката че това не е пълен списък, включващ всички технически постижения в системите за сигурност.

ASD (Automatisches Sperrdifferential) - диференциал с автоматична блокировка. С помоща на ABS-сензорите, системата разпознава появата на приплъзване на задните колела и включва хидравличен 100%-тов блокаж на диференциала. В резултат се осигурява равномерно разпределение на въртящият момент между двете задни колела и по добро сцепление при трудни терени.

Антиблокираща система на спирачките (ABS)
Системата ABS предотвратява блокирането на колелата в режим на спиране и осигурява максимален контрол и управляемост на автомобила.

Система за контрол на сцеплението (ASR)
ASR предотвратява приплъзването на задвижващите колела при ускорение или завиване върху хлъзгави или нестабилни повърхности. При задействане на системата водачът бива информиран от жълта светлина на арматурното табло, че автомобилът наближава границата на сцеплението с пътната настилка.

Електронна програма за стабилност (ESP)
Системата ESP реагира автоматично при възникване на опасност от поднасяне вследствие на хлъзгава, нестабилна или мокра настилка, осигурявайки светкавично необходимото сцепление и стабилност в поведението. Високотехнологичният електронен управляващ блок на системата определя колко спирачно усилие и колко мощност от двигателя са необходими във всеки един момент, за да се осигури максимален контрол върху поведението на автомобила и да се гарантира стабилността му дори в екстремни ситуации на пътя.

Система за предупреждение за загуба на налягане в гумите
Новата система за известяване за загуба на налягане в гумите е част от Електронната програма за стабилност (ESP) и също допринася за повишаване на сигурността на пътя, отчитайки значителното спадане на налягането в дадена гума и информирайки водача за възникналата опасност с индикация на арматурното табло.

Система за спирачна асистенция (BAS)
Системата за спирачна асистенция (BAS) е електронна система, която автоматично разпознава ситуациите на аварийно спиране. Ако в такава критична ситуация водачът се поколебае и не приложи спирачно усилие с необходимата интензивност, BAS самостоятелно поема контрола и прилага максималното спирачно усилие в рамките на части от секундата. По този начин спирачният път на автомобил, движещ се със скорост 100 км/ч може да бъде скъсен с до 45%.

Sensotronic Brake Control (SBC)
Модерната спирачна система SBC повишава сигурността на спиране в завой чрез оптимално разпределение на спирачното усилие върху четирите колела. Неусетното за водача междинно подсушаване при движение на мокра настилка позволява бърза реакция и извличане на максималните възможности от спирачките, а функцията Soft Stop гарантира възможно най-плавен процес на спиране на автомобила. SBC спомага за по-ефективно изпълнение на функциите на активните системи за безопасност ESP, ASR, ABS и BAS.

Active Body Control (ABC)
Системата Active Body Control е единствената по рода си модерна активна система на окачване. Действието и се базира на хидравлични елементи под високо налягане, управлявани от бързодействащи микропроцесори. Тя светкавично адаптира поведението на окачването на автомобила към всяка ситуация на пътя и по този начин осигурява по-плавно и комфортно пътуване. Системата изпълнява следните функции:
•активна намеса за погасяване на вибрациите на каросерията;
•активна намеса за намаляване на колебанията на каросерията във вертикална, напречна и надлъжна посока;
•увеличено съпротивление на напречното накланяне на каросерията с цел подобряване поведението на пътя;
•поддържане на относително мека характеристика на работа на амортисьорите с цел постигане на по-добър комфорт на возене;
•повишаване на комфорта на возене благодарение елиминирането на класическите стабилизатори на предния и заден мост.
При някои модели автомобили, разполагащи с Active Body Control ходовата част предлага спортна динамика на окачването без опасност от нарушаване на комфорта на возене. Водачът може да избира между спортния и комфортния режим само с натискането на един бутон, а клиренсът на автомобила може да бъде увеличен с 24 или 49 мм.

ABS с електронно разпределение на усилието EBV
Специалната антиблокираща система на спирачките (ABS), монтирана при някои модели /напр. M-класата/ позволява действието им да бъде адаптирано към движение в пресечен терен – при включване на понижаващата предавка спирачната система преминава към off-road-режим на работа, при който приложеното усилие се увеличава при скорост на движение до 30 км/ч (напр. при спускане по стръмен склон). При активиране на спирачките в завой или в ситуация на рязко аварийно спиране, електронният разпределител на спирачното усилие (EBV) го разпределя прецизно между отделните колела, спомагайки за скъсяване на спирачния път и повишаване на стабилността.

Електронна система за контрол на сцеплението (4-ETS)
Перманентното двойно предаване в съчетание със 4-ETS предлага идеално поведение на пътя при движение върху хлъзгава настилка или в пресечен терен. В случай, че дадено колело загуби сцепление и започне да буксува, в рамките на хилядна от секундата върху него се прилага спирачно усилие – до момента, в който сцеплението му с настилката бъде възстановено. В същото време системата 4-ETS увеличава въртящия момент, подаван към колелата със стабилен контакт с настилката, увеличавайки допълнително тяхното сцепление. 4-ETS се задейства напълно автоматично когато и където това е нужно, гарантирайки на водача пълен контрол и над най-критичната ситуация без да е необходимо да е опитен off-road експерт.

Система на окачване Airmatic
В системата Airmatic (Adaptive Intelligent Ride Control) са комбинирани класическото пневматично окачване и адаптивния контрол на характеристиките на амортисьорите ADS (Adaptive Damping System), регулиращ автоматично работата на амортисьорите в зависимост от състоянието на пътната настилка, натоварването на автомобила и стила на шофиране на водача. Airmatic повишава и активната безопасност, намалявайки автоматично клиренса с 15 mm при скорост на движение над 140 км/ч, спомагайки по този начин за увеличаване на стабилността.

Полуактивно пневматично окачване AIRMATIC Dual Control
Системата на пневматично окачване AIRMATIC бе доразвита в полуактивната пневматична система на окачване AIRMATIC DC, комбинирана с адаптивно управление на характеристиките на амортисьорите ADS. Електронно контролираната система AIRMATIC DC дава възможност за избор между спортна и комфортна настройка на работа на окачването, намалява шума и вибрациите, възникващи при съприкосновение на автомобила с пътя и води до допълнително подобряване на активната безопасност в сравнение с конвенционалните системи на окачване.

Distronic
В допълнение към темпомата интелигентната система Distronic повишава безопасността на пътуването благодарение на възможността за автоматично спазване на предварително зададената дистанция спрямо движещия се отпред автомобил. Това се постига с помощта на уникален радарен датчик, разположени в предната решетка и измерващ непрекъснато разстоянието до превозното средство пред автомобила. При промяна в зададената дистанция, системата Distronic автоматично ускорява или забавя автомобила до достигане на безопасно разстояние.

Активни предни светлини (ALS)
Биксеноновите предни светлини в съчетание със системата Active Light System (ALS) подобряват до 90% осветяването в завой, благодарение на способността си да следват движението на завиващите колела. Тази изключителна възможност за повишаване на активната безопасност се осъществява с помощта на по-широкия светлинен сноп на предните светлини за мъгла, насочен по кривата на предстоящия завой. В допълнение към обичайното осветяване на пътното платно от главните предни светлини, при преминаване през завой или завиване на кръстовище функцията за осветяване на завоите активира съответно лявата или дясна светлина за мъгла в зависимост от задействания мигач, ъгъла на завиване и скоростта. Специално конструираните светлини за мъгла предлагат разширено светлинно петно и дават на водача по-добра видимост в посоката, в която предстои маневра – на кръстовища или по изпълнени със завои отсечки. Максималната скорост, до която е включена функцията за осветяване на завой, е 40 км/ч. С цел да не се разсейва водача и останалите участници в движението, светлините за завой изгасват постепенно.

PRE-SAFE
PRE-SAFE е качествено нова система, предприемаща превантивни мерки за защита на пътниците при подаден от ESP и BAS сигнал за възникване на критична ситуация на пътя. Предпазните колани на водача и пътника до него се притягат, предната дясна и индивидуалните задни седалки се привеждат в оптимална за безопасно поемане на евентуален удар позиция, при поднасяне и опасност от преобръщане люкът на покрива се затваря автоматично.

ARMADA
Уникалната в световен мащаб система от сензори и контролни алгоритми (ARMADA) още по-прецизно определя на типа инцидент и неговата тежест. Чрез нея се постига още по-ефикасно задействане на системите за пасивна безопасност /фронтални и странични въздушни възглавници, странични въздушни завеси и предпазни колани/. Така например системата ARMADA разполага с отделен сензор за преобръщане, който в случай на опасност от подобен тип инцидент подава сигнал за задействане не само на устройствата за притягане на предпазните колани, но и на страничните въздушни завеси.

Елипсоидна преградна стена между двигателя и купето
Изключително стабилната конструкция на този елемент може да понесе изключително високи натоварвания също толкова добре, колкото и да разпредели енергията на удара равномерно върху голяма площ. Резултатът е по-добра защита на пътниците и предотвратяване на опасно проникване в купето.

Фронтални и странични въздушни възглавници, странични въздушни завеси
Всички те се грижат за Вашата защита в областта на главата и горната част на тялото и при инцидент могат да се задействат в рамките на 25 милисекунди. Страничните въздушни завеси осигуряват по-добра защита на главата и гръдния кош на пътниците на предните и задни седалки. В случай на страничен удар, те се отварят като плътна завеса от вътрешната страна на остъклената площ между предната и задна странична колона, минимизирайки риска от наранявания.

Адаптивни въздушни възглавници и модерни предпазни колани
Системите за пасивна безопасност се грижат за гарантирането на максимална сигурност не само за водача и пътника до него, но и за пътниците на задните седалки. В случай на удар, устройствата за притягане на триточковите предпазни колани сигурно фиксират телата на пътниците за миг. В следващия момент механизмите за ограничаване на усилието в коланите позволяват главите и горните части на телата на пътниците да влязат в максимално контролиран контакт с активираните въздушни възглавници. Интелигентната система от мерки за пасивна безопасност на пътниците включва сензори и измервателни устройства, които автоматично отчитат колко пътника има в автомобила и кои са местата, които те заемат. По сигнал на сензора, разположен в тапицерията на седалката на пътника до водача, при незаемане на мястото автоматично се деактивират както фронталната и странична въздушна възглавница, така и предпазния колан, с което разходите за ремонт след евентуален инцидент чувствително се снижават.

Електронна кодираща система (ELCODE)
Електронна кодираща система ELCODE автоматично заключва вратите, капака на резервоара и капака на багажника след потегляне при достигане на скорост, по-висока от 15 км/ч. Също така в случай, че при отключване на автомобила на място не е била отворена някоя от вратите или капака на багажника, след около 40 сек. системата заключва отново автомобила и включва алармената система.
В случай на пътен инцидент новата система чрез специален сензор установява настъпването на инцидента и след десет секунди подава сигнал за аварийно автоматично отключване на вратите и капака на багажника.

KEYLESS GO
Достатъчно е само да носите в себе си електронната карта на системата KEYLESS GO и да докоснете дръжката на вратата – автомобилът ще ви отвори сам със задействане на централното заключване. След това двигателя се стартира с натискане на специален бутон, разположен върху скоростния лост.

Адаптивен педал на газта
Специален сензор следи движението на педала на газта и по този начин позволява на електронния управляващ блок на двигателя да разпознае стила на шофиране на човека зад волана. В случай, че стилът на конкретния водач бъде разпознат като динамичен (например по честите фази на бързо ускорение за кратко време), мениджмънтът на двигателя подбира специален режим на работа (например по-бързо отваряне на дроселовата клапа), за да отговори на неговите желания. По същия начин електронното управление на двигателя може да настрои работата му към по-плавен и икономичен стил.

Автоматична климатична инсталация Thermotronic
Автоматичната климатична инсталация Thermotronic предлага автоматичен контрол на температурата с индивидуално разпределение на въздушните потоци за водача и пътника до него и с вентилационни дюзи за задните места. Допълнителен сензор следи за слънчевото греене и нивото на замърсяване на въздуха извън автомобила с активен въгленов филтър за неговото филтриране. Има и възможност за запаметяване на индивидуални настройки в електронния контактен ключ

COMAND с навигационна система
Централизираната система за управление и информация COMAND улеснява работата с аудиосистемата и навигацията. Последната се базира на данните от спътниците на мрежата Global Positioning System (GPS) и позволява изключително точно водене на автомобила до зададената крайна цел на пътуването.

Многофункционален волан
Чрез разположените на волана бутони, само с едно мръдване на пръста, може да се извиква определена информация на дисплея или да се управлява аудиосистемата и бордовия компютър, с възможност за запаметяване на индивидуални настройки.

Система Parktronic
С помощта на разположените в предната и задна броня сензори, системата Parktronic значително улеснява паркирането в сложни ситуации и тесни места. Разстоянията се измерват с отчитане на времето за връщане на отразените от препятствия или други автомобили ултразвукови сигнали, а водачът получава информация на специален дисплей и акустични сигнали с различна интензивност.

Външни огледала с позиция, улесняваща паркирането
При включване на задна предавка, външното странично огледало от страната на водача автоматично заема позиция, в която се вижда разстоянието до банкета на пътя за улесняване паркирането.

Сензор за дъжд
Сензорът за дъжд контролира работата на чистачките в интервален режим и автоматично избира най-подходящата скорост в зависимост от степента на валежа.

Панорамен стъклен плъзгащ се покрив
Панорамният стъклен плъзгащ се покрив предлага два пъти по-голяма остъклена площ от традиционните стъклени люкове на покрива. Разположените в централната напречна греда на панорамния покрив електрозадвижвани сенници осигуряват оптимална защита от силни слънчеви лъчи. Многофункционалният прибор за управление на покрива е удобно разположен на конзолата в предната част на тавана.

Мултиконтурна динамична седалка за водача
С помощта на прецизно регулиране на налягането и обема на пневматичните камери в тапицерията, мултиконтурната седалка предлага много по-добра странична опора за тялото на водача при преминаване по отсечки с остри завои.

AIRSCARF
Уникалната по рода си нова система за отопление AIRSCARF в областта на врата на пътниците позволява удобно управление на открит автомобил и през по-хладните годишни времена.

Активна сервизна система (ASSYST)
Системата ASSYST е нова разработка на Mercedes-Benz, която отчита прецизно експлоатационните условия, при които работи двигателя и ги взема под внимание при изчисляване на сервизните интервали, които най-често се удължават. Системата държи водача информиран относно оставащия пробег до следващото посещение в сервиза, позволявайки му да планира достатъчно рано посещението и по този начин да намали значително разходите по поддръжката.

Система за изключване на цилиндрите
Предлаганата серийно при версията CL 600 и по желание при CL500 система за изключване на част от цилиндрите на двигателя спомага за повишаване на икономичността без да накърнява мощностните характеристики на автомобила. При нея половината цилиндри на двигателя се изключват автоматично в ситуации, в които е достатъчна само част от мощността и въртящия момент на задвижващия агрегат. По този начин става възможно намаляването на разхода на гориво с около 15% без водачът да се лишава по какъвто и да било начин от динамиката или удоволствието от перфектната работа на двигателя.

Безстепенна автоматична предавателна кутия AUTOTRONIC
Мощностните характеристики на модерните бензинови и дизелови агрегати се превръщат в бляскав темперамент на пътя с помощта на новата автоматична трансмисия AUTOTRONIC. Електронно управляваната безстепенна предавателна кутия разполага със самоблокиращ съединител на хидропреобразувателя на въртящия момент. На базата на данни от сензори управляващият електронен блок регистрира дали автомобилът завива, изкачва наклон или се спуска и избира най-подходящата за конкретната ситуация предавка, спомагайки за намаляване разхода на гориво и намалявайки нивото на шума.
Трансмисията адаптира своята работа в зависимост от стила на шофиране на водача и осигурява непознати до момента динамика и комфорт, съчетани със забележителна икономичност.

Предавателна кутия 7G-TRONIC
Първата в света приложена в сериен лек автомобил седемстепенна автоматична предавателна кутия 7G-TRONIC позволява извършването на бърза и забележително плавна смяна на предавките с недостигана до момента ефективност на оползотворяване на потенциала на двигателя и впечатляващи постижения по отношение на ускорението. 7G-TRONIC се придържа към идеалната крива на развитие на мощността. Наличието на седем предавки скъсява интервалите между тях и позволява още по-плавен процес на превключване. Освен това новата трансмисия може да превключва по няколко предавки надолу, „прескачайки” част от тях с цел да отговори на желанието на водача за по-бързо ускорение. Още едно от предимствата на използването на седем степени е намаляването на средния оборотен режим на работа на двигателя и по този начин снижаване на средния разход на гориво.