Mercedes 4maticНовото поколение на системата 4matic в S-класата на Мерцедес демонстрира значително по-добри качества от своя предшественик.

Целта пред автомобилите от марката Мерцедес винаги е била пределно ясна - да бъдат по-добри от всички останали. Изключително похвална, но невинаги постижима амбиция, както ни учи безмилостното ежедневие...
Това, разбира се, не пречи на конструкторите в Щутгарт да се гордеят с новата версия 4matic на S-класата, при която се използва изцяло усъвършенствана система за задвижване на четирите колела - коренно различна от тази при предишния модел и изобилстваща от свежи идеи. Още един повод за гордост е фактът, че двойното предаване е изцяло самостоятелна разработка на отдела за силово предаване в Mercedes.
На пръв поглед системата изглежда твърде конвенционална - централно разположен отворен планетарен диференциал разпределя въртящия момент на двигателя между предния и задния мост във фиксирана пропорция от 45% напред и 55% назад. Още от самото начало конструкторите в Mercedes са отхвърлили варианта за електронно контролирана система с променливо отношение на предавания към мостовете въртящ момент от рода на системата xDrive, която Magna Steyr разработиха за BMW.

Според властелините на зъбните пръстени в Мерцедес, водачът може да разчита на ясно дефинирано поведение на пътя само от страна на автомобил с твърдо фиксирано съотношение на разпределението на въртящия момент между колелата на предния и задния мост. Създателите на системата смятат, че колебанията в поведението между поднасяне на предния мост (недозавиване) и плъзгане на задницата (презавиване] трябва да бъдат избегнати на всяка цена, за да се гарантира ясно определено и познато на водача поведение на автомобила във всички ситуации на пътя.
Първите ни впечатления от управлението на новия модел по изпълнените със завои пътища в Швейцарските Алпи сочат, че намерението на конструкторите се е увенчало с успех. S-класата демонстрира вдъхващо силно доверие поведение, като си позволява само онази малка доза презавиване, която превръща в удоволствие движението по завои, без да предизвиква каквито и да било опасения за загуба на стабилност. Направо излишно е да споменаваме, че новото поколение на 4matic гарантира превъзходна тяга и сцепление с терена.
За отворените (неблокирани) диференциали обаче съществуват и трудни ситуации. Такъв е случаят, когато поради силно хлъзгава настилка и двете колела на единия от мостовете не са в състояние да предадат подавания към тях въртящ момент. В такива случаи те ще забуксуват безпрепятствено, а колелата на другия мост и в крайна сметка целият автомобил ще останат неподвижни. При системата на Мерцедес в такива случаи помага (освен широко разпространения способ с прилагане на целево спирачно усилие) специален самоблокиращ механизъм със само две фини ламели, който блокира връзката между двата моста до гранична стойност на въртящия момент от 50 нютонметра.
Специалистите на Мерцедес са особено горди от факта, че са успели да се справят с два от най-тежките класически недостатъци на двойното предаване - по-високото тегло и свързаният с него повишен разход на гориво. Консумацията на S 500 4matic е със само 0,5 литра по-висока от разхода на стандартния S 500 със задно предаване, а интегрирането на новото поколение 4matic е довело до свръхтегло от едва 75 килограма.
Обичайната за двойното предаване надценка все още предстои да бъде обявена официално, но време за това има предостатъчно - първите луксозни лимузини с новото поколение 4matic се очакват на пазара чак през септември.