Турбото предразполага към все по-хулиганско шофиране. След няколко месеца ще се усетиш, че се движиш с по-голяма средна скорост за даден участък. След още няколко месеца ще констатираш, че отново си повишил средната скорост за същия участък. Точно тук е невидимата граница между разума и хулиганското шофиране.

Турбото се усеща най-вече на баир при изпреварване с висока скорост. Тогава натоварването на двигателя е по-голямо и турбото повече "помага". Турбото изисква по-скъпо масло, което да издържа на температурата на загряната турбина. Ако в двигателя има утайки или боклучета, турбото ще се сдуха съвсем бързо. Това турбо не е за обикновено масло. Клапите и датчиците на турбото се свързват с вакуум маркучета. Когато тези маркучета остареят, неграмотните механици ги подменят с обикновени гумени маркучета, каквито се ползват за отвеждане на излишната нафта от дюзите при дизеловите мотори. При теб тези маркучета не вършат работа, защото се свиват от вакума и така заблуждават съответните датчици или клапи. След продължително шофиране двигателя не се гаси веднага - остава се да работи няколко минути на празен ход, за да се охлади турбото (за да не се "изпържи" маслото вътре в турбото). Същата процедура се прави след спортно шофиране или просто последните 5-6 минути се шофира леко. Когато това не се изпълни и веднага неправилно се загаси двигателя, маслото се изпича в турбото и последното се износва преждевременно.

В разговорната реч думите турбо и турбокомпресор се отнасят за един и същи агрегат. Турбо агрегата се състои от турбинна секция (турбина с лопатки, задвижвана от топлите изгорели газове) и компресорна секция (турбина с лопатки, засмукваща въздух от въздушния филтър и впоследствие засмукания въздух излиза нагнетен от секцията към интеркулера). Двете лопаткови турбини са закрепени неподвижно към ос, която се върти до 100 000 оборота в минута. Тази ос "плува" в масло, защото при тези обороти и тази температура ще е трудно да се намери подходящ лагер. Турбо версиите са по-капризни към двигателните масла, отколкото атмосферните версии.
При правилна експлоатация и редовна смяна на използваните качествени масла, ресурса е не повече от 150 000 - 180 000 км, след което трябва да се извърши профилактика. Частичния ремонт струва 290 лева (нов ремонтен комплект - втулки и сегменти). Пълният ремонт струва 870 лева (две нови перки, нова ос, нов ремонтен комплект, остава само стария корпус с двата "охлюва"). Нов агрегат струва около 1 380 лева. Отвора за маслоподаване на турбото се запълва с масло преди монтаж. Интеркулера се почиства от маслото, попаднало в кулера заради старото дефектирало турбо. След това се стартира двигателя и първите 30 минути работи на празен ход.
Особеност при експлоатацията на турбо агрегата е неговата инертност в зависимост от оборотите на двигателя. При повишаване оборотите на двигателя се повишават оборотите на лопатковата турбина в компресорната секция. Това води до увеличаване на налягането на нагнетения въздух, който започва постепенно да надува въздуховодите и интеркулера. Това време на закъснение се нарича turbo lag. При по-мощните двигатели имаме по-голямо турбо закъснение. При високи обороти и натоварен двигател имаме високи обороти на лопатковите турбини. При внезапно отпускане на педала на газта се получава максимум 1-2 секунди закъснение на падането на оборотите на двигателя. Това е заради зададеното от конструкторите плавното намаляване на оборотите на лопатковите турбини. Следва превключване на друга предавка и отново оборотите на лопатковите турбини се повишават.

Все пак трябва да се знае, че двигателят на моменти работи като атмосферен двигател и само при необходимост използва нагнетения въздух от турбо агрегата, за да предостави по-голяма мощност към трансмисията.

При дизелите имаме по-малка температура на изгорелите газове, отколкото при бензиновите изгорели газове. Това е причината зимата при ниски температури да се вижда пушека от ауспуха на бензиновата кола, а пушека от дизеловата кола да не се вижда. При дизеловото турбо не е необходимо да се въвежда принудително охлаждане с антифриз. Турбото създава навик непрекъснато да се следят изгорелите газове. Ако дефектира турбото, то двигателното масло може да излезе през ауспуха само за 1-2 км.

Ние, "братовчедите" саабери, сме вникнали в особеностите на турбото и с удоволствие ще те напътстваме в експлоатацията и техническото обслужване на турбото. Не случайно започнах с моята лична констатация "Турбото предразполага към все по-хулиганско шофиране." Всичко останало е на заден план.

източник - форум на сааб