ESPПреди 15 години се случва важно събитие, свързано с активната безопастност в масовото производство на Mercedes-Benz S 600 coupe – Електронна система за стабилност (на английски Electronic Stability Program, ESP). ESP намалява риска от поднасяне в завои и държи автомобила в правилната посока, определена от водача, дори и при много трудни пътни условия като лед и мокри пътища. Сега системата е стандарт за всички модели на автомобилите от Mercedes-Benz.
Според думите на Dr. Thomas Weber, ако всички автомобили са с монтирана ESP, то повече от 20 000 сериозни катастрофи с повече от 27 000 жертви няма да се случват в Германия всяка година. Според анализите на статистиката от катастрофи, автомобилите на Mercedes-Benz са много по-малко замесени в тежки катастрофи, отколкото други автомобили след стандартно монтираната система ESP.

През периода 1998-1999 година делът на новорегистрирани автомобили Mercedes-Benz, претърпели инциденти е била средно 20,7 процента, докато през 2002-2003, това число е намалено с 42 %, благодарение на ESP.
ESP подобрява поведението на пътя като намалява скоростта на всяко колело,контролирайки стремежа на автомобила за поднасяне в критични ситуации и запазва контрола върху колата от водача. Презавиването на завоите е коригирано с намаляне на скоростта на външното предно колело, недозавиването – чрез вътрешно задно. Като допълнение ESP редуцира и мощността на двигателя, помагайки за намаляне скоростта на автомобила.

ESPИсторията на ESP
Arjeplog, Северна Швеция, март 1994 година. На замръзналото езеро Hornovan, два тестови автомобила Mercedes-Benz правят обиколка след обиколка. Докато единият от тях постоянно занася и излиза от трасето като водачът му трябва да контрира с волана и да ускорява наново, то втория поддържа правилния курс.
Стоейки в края на трасето, журналисти от целия свят наблюдават тестовете, ставайки свидетели на световната премиера на един исторически етап в развитието на автомобилното инженерство – създадената съвместно от Mercedes-Benz и Robert Bosch GmbH система ESP.
Тестовият автомобил, който безпроблемно поддържа курса е с монтирана система за сигурност ESP. По-малко от година след представяне на системата в Arjeplog, ESP е включена в производството на Mercedes-Benz - Mercedes-Benz S 600 coupe (C 140) е първият автомобил в света с тази система, последван няколко месеца по-късно от Mercedes S-класа W140 и Mercedes SL роудстър R129.

ESPПърви патент още от 1959 година.
Много отдавна, още през 1959 година, професор Fritz Nallinger – главен инженер и член на Борда на директорите в Daimler-Benz AG, регистрира патент за контролен уред, който да предпазва от превъртане на задвижваните колела чрез двигателя, трансмисията или чрез използване на спирачките. Неговата идея е много добра, но остава само на теория за дълго време, поради релевантните предпоставки – сензори и контролен модул, който могат да се задейства за част от секундата просто не са съществували. Това става възможно чак след идването на микроелектрониката.
Микроелектрониката доказва своята годност за широко използване в спирачната система против блокиране ABS, представена за първи път в Mercedes S-класа W116 през 1978 година. Заедно с това ABS създава основа за разработване на допълнителни системи, а именно като основа на системата против буксуване при ускорение (acceleration skid control – ASR) внедрена през 1981 година. ASR контролира надлъжните сили между колелата и пътната настилка не само при спиране, но и (за първи път) при ускорение, действаща едновременно върху спирачките и двигателя. Системата е последвана от автоматичното блокиране на диференциала ASD, 1985 година и новаторското постоянно задвижване на четирите колела 4MATIC през същата 1985 година. ESPОсновната черта на тези системи e да регистрират и ограничават плъзгането на колелата с помощта на авансирана микроелектроника и хидравлика с цел подобраване на т.н. надлъжна динамика на автомобила.
Но инженерите на Mercedes-Benz все още не са удовлетворени. Тяхната поредна цел е да подобрят сигурността на управлението при всяка обстановка, включително при завои, маневри или напречни динамични движения на автомобила с висок риск. Затова започват и друг амбициозен проект. Под наименованието “transverse acceleration control” инженерите проучват техническите стойности на идентифицираните подхлъзващи движения на лекия автомобил и намалянето им чрез селективен контрол на ходова част, двигател и трансмисия. След обширни компютърни симулации и предварителни изследвания, първите тестове с такава система започват през 1987 година последвани от хиляди изминати тестови километри през следващите години. В същото време системата доказва своята годност за масово използване в симулаторите в Берлин, където инженерите на Mercedes-Benz изпращат 80 шофьори, мъже и жени, за да управляват през въображаеми пътища със скорост от 100 км/ч, преминавайки през заледени участъци с намалено до 70% сцепление на четири завоя.
ESPРезултатът от тестовете – без ESP, 78 процента от водачите нямат никакъв шанс да задържат автомобила на пътя и излизат поднасяйки до три последователни опита. С включена ESP всички опити са завършени успешно и без инциденти.
Затова е и учудващо, че инженерите на Mercedes-Benz не са посмели да тестват ESP по истински пътища. Серийната разработка започва през 1992 година. Повече от 40 инженери от Mercedes-Benz и Bosch работят заедно по този проект, който завършва с интегриране на системата ESP в масовото производство през 1995 година.