Power BoxЧип тунннг - Вълшебната кутия.
На нашия пазар вече могат да се открият не една и две фирми, предоставящи възможност по-популярната като чип-тунинг интервенция за промяна на електронните управляеми параметри на двигателя с цел подобряване на динамичните характеристики. В същото време не е никак малка вероятността в това изобилие да има и немалко шарлатани, чиито „вълшебни творения" могат да доведат до толкова безмилостно изнасилване на мотора, че да се наложи скоропостижната му подмяна.
Фактът, че в тази област има и отговорни фирми се илюстрира от поканата от страна на представителите на австрийската фирма РВох, които след няколко обстойни разговора на тема чип тунинг ни изненадаха приятно с предложението да изпитаме качествата на някой от техните продукти на практика.
Имахме право сами да изберем автомобила, на който ще бъде поставено допълнителното устройство. Преценката за представянето на изпитателния образец преди и след в случая не бе никак трудна, защото за разлика от по-голямата част от работещите в този бранш фирми, „РВох" не извършва нито пряка интервенция върху основния микропороцесор за управление на двигателя, нито пък го заменя с друг. Същността на „магията" в случая се състои във включването на допълнителен електронен модул към основната инсталация на двигателя. Именно този модул, чиято работа е предварително съгласувана с мениджмънта на двигателя на конкретния модел е и самият „РВох" (съкращение от „Power Box"), от който идва и името на компанията производител.
Именно тази схема се явява едновременно голямо улеснение при монтажа и гаранция за качеството на крайният ефект. Всеки екземпляр от неколкостотинте разновидности на „РВох", фабрично подготвен за перфектно синхронизирана работа с електрониката за управление на двигателя на съответната марка и модел автомобил се доставя в готов капсулован вид от завода в Австрия и не подлежи на никакви модификации на място.

Монтажът на „РВох" се извършва в рамките на десетина минути с помощта на стандартизирани кабели, а при желание модулът може да се откачи от основната схема със същата бързина, при която електронният мениджмънт се връща без никакви изменения към фабричната си настройка. Производителят притежава ISO сертификат, гарантиращ надеждната работа на всеки свой модул със съответния модел автомобил и поема гаранция за пригодността на своя продукт при постоянна продължителна експлоатация, извършвана по предписанията на производителя на автомобила.
Устройствата „РВох" се монтират само на дизелови двигатели с електронно управление и според производителя действието им не е свързано с никакви промени върху параметрите на работа на турбокомпресора. Подобряването на динамичните характеристики се основава на прецизното дозиране на количеството впръскано гориво в горивните камери и оптималното използване на излишъка от постъпващ в цилиндрите свеж въздух. Всичко това звучеше твърде интересно и дори предизвикваше известни съмнения относно ефекта, който увеличаването на стойностите на мощността и въртящия момент предимно чрез обогатяване на сместа би имал върху димността на автомобила. Според „РВох" обаче задържането на димността, максималната скорост и ефективността на спирачната система в норми за всеки един автомобил, се сертифицира с TUV в Австрия.
Практическия експеримент проведохме с Golf III  Variant 1,9 TDI на почетна възраст по стръмния участък от пътя между столичното околовръстно шосе и квартал „Бояна". Според заводските данни на Volkswagen този модел разполага с мощност от около 110 к. с., която вероятно бе претърпяла известни отклонения в негативна посока в периода на експлоатация. В конкретния случай обаче целяхме да получим субективна представа за настъпващите при включването на „РВох" промени в динамиката, така че точната стойност на номиналната мощност не бе от значение, пък и механичните компоненти на мотора си остават същите независимо от новия променен алгоритъм за дозиране на горивото.
В справката на компанията производител на „РВох" за този двигател бе отбелязано, че конкретният „РВох" модул „се използва за автомобили, оборудвани с електронни дистрибуторни помпи Bosch VP37 или Lucas. Подобряването на динамичните качества се постига чрез корекция на обратната информация от помпата към компютъра за управление на двигателя, при което се изменят оригиналните характектеристики за дозиране на горивото, а по-добрата динамика се постига на практика чрез индиректно управление на работата на горивната помпа. Тази информация разкрива много на специалистите в областта, но повечето потребители едва ли биха се заинтересували от подробностите относно начина, по който „РВох" върши своето вълшебство с двигателя на техния автомобил. За тях е важна не теорията, а практическата полза от инсталирането на устройството...
Затова бързаме да отбележим, че практическа полза определено има и тя доста категорично се усеща в разликата в динамиката на автомобила при работа в средния оборотен диапазон. След включването на „РВох" зареденият е алпийски дизел на OMV автомобил, за да бъде гарантирано качеството на горивото, сякаш се преобрази. Доста красноречив индикатор на повишената динамика може да се приеме усещането за определена степен на „свръхмоторизация" на „тройката" на фона на окачването и спирачките, с които разполага този автомобил - настройката на ходовата част сякаш изведнъж омекна, а спирачките започнаха да се затрудняват. Разбира се, това чисто субективно усещане се дължеше на очевидно по-доброто ускорение и нарасналата гъвкавост на двигателя след включването на „РВох" .
Очевидно е и друго - австрийците, които са известни като една от просветените в областта на двигателостроенето нации, и този път са успели да се справят със задачата си по забележително ефикасен начин.

Вижте още: