АуспухПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ Всичко за изпускателната системи
Когато ауспухът реши да напомни за съществуването си, той обикновено го прави прекалено шумно. И прекалено късно за каквото и да било ефикасно действие, което да отложи значителната инвестиция в покупката на нова изпускателна уредба.

В повечето случаи краят настъпва страховито... С гръм, трясък и рояк искри, които откачилият се и дрънчаш по асфалта ауспух тържествено разпръсква, фокусирайки вниманието на околните върху неволята на своя собственик. Най-късно в този момент в съзнанието на въпросния собственик се ражда „прозрението", че не е отделял достатъчно време и внимание на изпускателната система, която очевидно е била включена в серийното оборудване на автомобила му.
За да не изпадате в подобни жалки ситуации, трябва да си дадете сметка, че уредбата за отвеждане на отработилите газове не се разрушава изведнъж, а постепенно - със скорост, обратнопропорционална на количеството усилия, които влагате в нейната поддръжка. В случая под понятието „поддръжка" не трябва да се разбира някакво противодействие на природните стихии,защото само колекционерите на класически автомобили могат да избегнат дъжда, леда и насипаната по пътищата луга. Всеки водач на автомобил обаче е в състояние да направи нещо, за да забави изгниването на уредбата отвътре навън. Рецептата е съвсем проста - избягвайте пътуването на къси отсечки!
В такъв режим на работа изпускателната уредба не успява да достигне оптимална работна температура и в шумозаглушителните „гърнета" се кондензира и събира сериозно количество влага - до един литър вода на всеки литър изразходван бензин! След неизбежното си свързване с някои от съставките в изгорелите газове, същата тази влага образува слаби киселини, които постепенно, но последователно и неизбежно разяждат метала на ауспуховата система.
Необходимо е да се отбележи обаче, че изпускателните уредби на модерните автомобили вече са изключително устойчиви на корозия. Много производители изискват от специализираните в разработката и производството на тази система поддоставчици да използват неръждаема стомана за вътрешната обшивка на двустенните шумозаглушители, докато (в зависимост от ценовото ниво на автомобила) в изработката на външния кожух се използва или стоманена ламарина с алуминиево покритие, или неръждаема стомана.
На пазар за резервни наети се предлагат продукти с различно качество
Крайните ауспухови гърнета (най-застрашеният от корозия елемент в системата) с фабрично качество, предлагани от сервизите на автомобилните фирми обаче са доста скъпо удоволствие и затова не е лошо да се поогледате за алтернативи. На свободния пазар и в големите магазини за авточасти и принадлежности могат да се намерят съвсем прилични заместители, но икономията на средства не трябва да се заплаща с цената на ниско качество, което обикновено излиза най-скъпо.
Ако вземем за пример популярния Golf III, ще установим, че предлаганите на пазара за авточасти ауспухови системи са на няколко качествени нива - нискокачествените изпълнения не изпълняват или едва изпълняват изискването за гаранционен срок от две години и трудно се напасват при монтажа, докато продуктите с най-високо качествено ниво доказано издържат пет пъти по-дълго, но пък могат да струват и три пъти по-скъпо... Ясно е, че в случая решаващ е въпросът колко време още възнамерявате да се възползвате от услугите на този автомобил - ако планирате скорошната му замяна с нов, определено не си заслужава да купувате „златен" ауспух с десетгодишна трайност, а да подмените само „изгнилите" елементи.
В случаите, в които корозията е поразила непоправимо не само „обичайните заподозрени" като крайното гърне например, а цялата инсталация (евентуално заедно с катализатора), подмяната определено няма да ви излезе евтино, но може да се използва като възможност за надграждане с катализатор, ако такъв до момента липсва. По-скоро рано, отколкото късно и у нас ще бъдат въведени финансови облекчения за собствениците на автомобили с катализатор, поради което не е зле да проверите продуктовата гама на специализираните фирми. Катализатори за допълнително вграждане се предлагат както за дизелови, така и за бензинови двигатели, а добавянето им може да подобри класа за вредни вещества с една до две степени по евростандарта и в бъдеще да ви спести доста разходи. По принцип същото важи и за филтрите за твърди частици при дизеловите двигатели. Ако тези „ъпгрейди" бъдат монтирани заедно с цялостна нова аспухова уредба, разходите за труд ще бъдат еднократни. И ще мине доста време, докато отново се чуе „гласа" на ауспуха...АуспухПо какво може да бъде разпозната качествената ауспухова уредба?
Правило първо - по теглото. По-солидната конструкция (долу) по принцип тежи повече. При евтиното ауспухово гърне крайната тръба 1 е само лакирана, а разположената във вътрешността на гърнето шумопоглъщаща система разчита единствено на действието на минералната вата 2. Самото гърне 3 е изработено от обикновена стоманена ламарина, като свързващата тръба 4 с неточно изпълнен ъгъл на огъване усложнява монтажа. При качествено изработения шумозаглушител крайната тръба 5 е с черно хромово покритие или е емайлирана и усилена с допълнителното оребряване 6. Във вътрешността е разположена комбинация от поглъщащо 7 и отражателно 8 шумозаглушаване. Корпусът 9 е двустенен и е изработен от неръждаема стомана, като свързващата тръба 10 пасва съвсем точно. Хендрик Дикман, снимки: фирмени, Ф. Щанге