Mercedes 7G-tronicАВТОМАТИЧНИ ТРАНСМИСИИ Не се плашете от повреди

Както всички възли в автомобила, така и автоматичната скоростна кутия подлежи на ремонт. По-добре обаче да спазваме няколко полезни препоръки.
Вече все повече хора осъзнават, че за постоянно растящия трафик в градовете, придружен от задължителните задръствания и чакане с часове на опашката от автомобили, едно от най-добрите решения е автоматичната скоростна кутия. Разбира се, тя няма да накара автомобила ви да излети и да прескочи редицата автомобили пред вас, но с нея пъпленето по окупираните с коли улици ще бъде много по-лесно и ще ангажира значително по-малко вниманието ви. Ако автомобилът ви е с автоматична трансмисия, ще можете дори да се отпуснете, докато чакате поредната зелена светлина на светофара, да помечта-ете и да обърнете внимание на обкръжаващата ви среда, като магазините, новите кафенета, билбордовете и още много други неща, които обикновено нямате време да забележите.
С най-голяма популярност автоматиците се ползват на пазарите в САЩ и Япония. Напоследък и шофьорите в Западна и Източна Европа, както и в Азия, все по-често посягат към автоматичните ско-рости. Според експертите от Just-Auto, позовавайки се на подробно проучване на тенденциите през последните няколко години, към 2012 г. продажбите на автомобили с автоматична трансмисия ще бъдат с 50% повече от тези с механична. Едновременно с това потребността на пазара ще накара производителите да се съобразят с търсенето.
У нас значително по-голяма чест са автомобилите с механични скоростни кутии. Много от българските шофьори никога не са карали кола с автоматична трансмисия, като една част от тях си мислят, че управлението на автоматик е по-трудно. Други пък смятат, че автомобилите само с два педала (газ и спирачка) харчат повече и счупят ли се, ремонтът е много скъп.

Милко Ламбов, мениджър на фирма „Даймънт Трансмишънс", специализирана в продажба и сервиз на автоматични скоростни кутии и части за тях отговаря на няколко въпроса за автоматичните скоростни кутии:
В: Какви са „симптомите", че автоматичната скоростна кутия се нуждае от ремонт?
О: Трудно превключване между скоростите, превключване на високи обороти, сервизен режим изписан на дисплея на таблото.
В: Може ли да се тегли с въже автомобил с автоматична ско¬ростна кутия и как?
О: Да може, но до разстояние 10-20 км с не повече от 30-40 км в час и при положение, че двигателят работи, а лостът на скоростната кутия е на положение „N".
В: Колко често трябва да се сменя маслото на автоматичните скоростни кутии?
О: Ако е с минерално масло на 30 000-40 000 км, а със синтетично масло на 50 000-60 000 км.
В: Може ли да се превключват режимите на движение по време на движение?
О: Може без да се превключва лостът на скоростната кутия, например от Standart (S) на Winter (W) при Mercedes или пък от Normal (N) на Sport (S) при някои автоматици.
В: Трябва ли да преместим лоста в позиция „N" при спиране на светофара?
О: Не, държи се натиснат педалът на спирачката.
В: Трябва ли да активираме ръчната спирачка при паркиране, ако скоростният лост се намира в положение „Р"?
О: Не, не е необходимо, само при спиране при много голям наклон.
В: Как трябва да започне движението на автомобила с автоматична скоростна кутия?
О: Натиска се спирачният педал, след това лостът на скоростната кутия се превключва на позиция „D", отпуска се педалът и се подава леко газ.
В: Трябва ли да се загрее автоматичната скоростна кутия преди началото на движение?
О: Не, не е необходимо, може да се потегли веднага. Маслото в автоматичната кутия е изчислено да работи в температурни граници от -25°С до +95°С.
В: Как трябва да се работи с автоматичните скоростни кутии през зимата?
О: Ако има бутон „W'(Winter) -за зимно каране (при някои модели на Mercedes), a при други модели е както при летни условия.