Дизелова инжекционна система Common Rail

В последните години все повече и повече водачи използват дизелови автомобили. Bosch е фирмата, която има голяма заслуга за този европейски дизелов бум. Съвременните инжекционни системи и помпи работещи под високо налягане трансформираха тромавите, бълващи пушек тежки гемии на вчерашния ден в днешните спортни и чисти автомобили с висока ефективност на използване на горивото.
Системата Common Rail (общ колектор) дава по-специално на разработчиците на двигатели свободата да нямалят още повече емисиите на отработените газове и чувствително да намалят шума от двигателя. Специфичното устройство на системата Common Rail, с нейната гъвкавост да разделя впръскването на три части – предварителна, основна и последна, позволява на двигателя и инжекционната система да се напаснат по най-добрия възможен начин.

При тази система налягането се създава извън нея. Високоналегателна помпа създава в колектора налягане от до 1,600 бара (определено от настройката на налагането на впръскване в блока за управление на двигателя), независимо от оборотите на двигателя и количеството впръскано гориво. Горивото се подава посредством твърди тръби към инжекторите, които впръскват точното количество фино пулверизирано гориво в горивните камери. Електронния блок за управление регулира изключително точно всички параметри на впръска – налягане в колектора и времето и продължителността му – като също изпълнява и други функции.

При първото и второто поколение на системата Common Rail на Bosch процеса на впръскване се контролира от електромагнити на инжекторите. Хидравличната сила необходима за отваряне и затваряне на инжекторите се предава към иглата на дюзата чрез бутален прът. При третото поколение на системата Common Rail за пътнически автомобили задвижването на инжектора се състои от няколко стотин тънки пиезокристални пластинки. Пиезокристалите имат специфичното свойство да се разширяват бързо, когато на тях се приложи електрическо поле. В пиезо инжектора задвижването се вгражда в корпуса му много близо до иглата на дюзата. Движението на пиезопакета се предава без триене, без използването на механични части, към бързо превключващите игли на дюзите. Предимствата на сегашните конвенционални пиезо инжектори пред предишните електромагнитни се състоят в по-точното измерване на количеството впръсквано гориво и подобрена пулверизация на горивото в цилиндрите. Високата скорост, с която инжекторите могат да превключват прави възможно намаляването на интервалите между впръскванията и да разделянето на количеството гориво на множество отделни впръсквания при всеки такт на двигателя. Дизеловите двигатели станаха по-тихи, по-ефективни по отношение на използването на гориво, по-чисти и по-мощни.

За четвъртото поколение на системата Common Rail, в момента Bosch проучва конструкции, при които да работят при още по-високо налягане – повече от 2,000 бара, а също и да използват инжектори с променлива геометрия на впръскването.

Етапи в развитието на системата Common Rail на Bosch:

1997:
Първата в света система Common Rail за пътнически автомобили.
Налягане на впръска: 1,350 bar.
За първи път използвана от: Alfa Romeo и Mercedes-Benz.

1999:
Система Common Rail за камиони.
Налягане на впръска: 1,400 bar.
За първи път използвана от: Renault (RVI).

2001:
Второ поколение Common Rail за пътнически автомобили прави дизеловите двигатели още по-икономични, чисти и мощни.
Налягане на впръска: 1,600 bar.
За първи път използвана от: Volvo и BMW.

2002:
Второ поколение Common Rail за камиони води до по-ниски емисии на изгорелите газове, подобрена консумация на гориво и повече мощност.
Налягане на впръска: 1,600 bar.
За първи път използвана от: MAN.

2003:
Трето поколение Common Rail с бързопревключващи пиезо инжектори за коли.
Предимства: до 20 % по-ниски емисии или до 5 % повече мощност или до 3 % по-нисък разход на гориво или до 3 dB(A) по-малко шум от двигателя.
Налягане на впръска: 1,600 bar.
За първи път използвана от: Audi.

Третото поколение Common Rail на Bosch се характеризира от бързопревключващи компактни пиезо инжектори. Новаторската инжекционна система допринася за ниски газови емисии в новия дозелов V6 двигател на Ауди А8.

Забележка: Материалът е от 2005 година.