Алтернативно горивоАлтернативно гориво от фритюрника - Дизел за шест стотинки на литър
Ще ви запознаем с една фантастична калкулация, благодарение на която непрекъснато нарастващ брой собственици на дизелови автомобили в Германия заобикалят бензиностанциите и се насочват към отпадъчната мазнина от готварските фритюрници...
Сътрудникът на Auto Bild Волфганг Блаубе вече е забравил кога за последен път е зареждал дизелово гориво в резервоара на своя експериментален Golf II TD със значителни технологични подобрения от Golf III и мощност около 100 к. с. След последната незначителна техническа модернизация на автомобила, Блаубе е навъртял с него 18 500 абсолютно безгрижни километра, зареждайки го само с употребявана мазнина за пържене на картофи...
Най-сложната система в цялата операция е домашната инсталация за филтриране на употребяваната мазнина, която при Блаубе е автоматизирана и бе пусната в редовна експлоатация през май 2004 г. В момента той вече разполага с достатъчно данни, за да направи равносметка на разходите си, които на фона на летящите към небесата цени на конвенционалните горива могат да се окачествят само с една дума -ФАНТАСТИЧНИ!
Макар в калкулацията да участват и някои променливи величини, дължащи се на колебания в температурите и качеството на суровината, в
случая дори 50-процентното отклонение нагоре в стойността на „фритюрното" гориво става напълно пренебрежимо, като се има предвид, че след пресмятането Блаубе е достигнал до средна стойност на литър от... 0,032 евро! Превърната в лева, цената от шест стотинки за литър дизелов заместител звучи невероятно, но е истина, която може да бъде проверена до последния детайл. Част именно от тези детайли разкрива лично Волфганг Блаубе:
Олио„Използваната мазнина пренасям от Burger King в 30-литрови бидони, които изливам в контейнера от 1000 литра, откъдето впоследствие тя се изтегля посредством хидравлична помпа и постъпва в инсталацията за филтриране. При първата степен на филтрирането мазнината не е под налягане и минава през филтър от нетъкан текстил, който задържа частици, по-големи от пет микрона. Притокът на мазнина от помпата се регулира от прост прекъсвач с поплавък, който се намира в съда за филтриране. В него е потопен и един трикиловатов бързовар, който нагрява мазнината, за да улесни преминаването й през филтъра. Без подгряване процесът трае четири пъти по-дълго, но пък се пести електроенергия което цената на литър гориво спада до смехотворните 1,8 цента.
Когато 60-литровият съд за предварително филтриране се напълни, започва финото филтриране, при което помпата прекарва олиото под налягане през цилиндричен филтър, пропускащ само частици с големина под един микрон. След тази операция то се стича във втория голям контейнер, изпълняващ ролята на бункер за гориво в моята домашна бензиностанция.
Тази инсталация се оказа изключително чиста и ми спести много противна ръчна работа. В бъдеще обаче планирам да я доусъвършенствам и да добавя професионален пистолет за зареждане, който да изключва помпата, когато е необходимо независимо от гъстотата на течността, както и измервател на дебита на постъпващото в резервоара на автомобила гориво. И двете устройства вече са закупени и просто чакат да бъдат монтирани. С тях зареждането ще става много по-удобно и няма да се различава по нищо от това на нормална бензиностанция.
Ако се питате колко време губя за цялата операция, ще ви кажа, че според изчисленията ми доставката на суровината, смяната на филтрите и изхвърлянето на отпадъците при добив на 1000 литра гориво ми отнемат 13 часа. Според мен това също е смешно малко..."
Може да се слезе и под един цент за литър, но с цената на много ръчен труд
„Всъщност най-същественият компонент, формиращ цената на алтернативното гориво, е инвестицията във филтриращата инсталация, възлизаща на 1073 евро - добрата техника и удобството винаги струват пари. В същото време обаче инсталацията ще се изплати много бързо - за около десет месеца при пробег от 20 000 километра годишно и при запазване на германските цени за литър дизел от 95 цента. Разбира се, възможно е да се сглоби и по-евтина инсталация с части, закупени на старо или пък да се прибегне до крайно скъперническата версия, в която всичко се извършва ръчно - просто окачвате филтриращата торба над контейнера и от време на време доливате мазнина на ръка... Това ще отнеме много време и е крайно мърлява работа, но пък полученото гориво ще струва по-малко от един цент за литър! Всичко казано дотук изглежда твърде прекрасно, за да е цялата истина. Кои са подводните камъни? Първо, не навсякъде използваната мазнина от фритюрници се предлага безплатно - ако ресторантьорът изисква заплащане, цената на литър алтернативно гориво ще скочи съответно.
Помпа на инсталациятаВтората и по-важна критична точка е качеството на изходната суровина. Ако в нея са пържени само картофки, проблеми няма. Ако към тях се добавят и някакви месни продукти се създава риск да има проблеми с двигателя, защото отделящите се при пържене на месо фосфати могат да повредят системата за впръскване на гориво при дизеловите двигатели. Работата става съвсем лоша, ако в олиото попаднат и остатъци от оцет, което като нищо може да се случи в някоя будка за бързо хранене, където всичко се изхвърля на едно място... Затова е изключително важно да имате пълно доверие на онзи, от когото получавате суровината."
След този разказ става ясно едно - ако си намерите надежден източник на употребявана мазнина, готови сте да направите известна инвестиция в инсталация за удобно и чисто филтриране и положите известни усилия, в бъдеще растящите цени на горивата няма да означават нищо за вас. Единственото, с което трябва да се примирите във всички случаи, е миризмата на пържени картофки от ауспуха, но според нас това е напълно приемлива такса за членство в клуба на феновете на алтернативното гориво, който се разширява с всеки изминал ден...

Предупреждение към читателите, които се готвят да повторят нашите опити: карането на автомобил с употребявани готварски мазнини е юридически допустимо, но се извършва на собствен риск и може да доведе до технически повреди на превозното средство.

Компоненти на системата за филтриране
Съд за предварително филтриране (неръжд. стомана) 330,00
Цилиндричен филтър за фино пречистване (неръжд. стомана) 210,00
Блок от двигател и помпа 226,00
Сферични кранове, накрайници 112,00
Манометър за работното налягане 8,00
Поплавъчен прекъсвач 23,00
Бързовар 14,00
2 контейнера IBC* 80,00
10 пластмасови бидона, 30 л* 40,00
Общо 1073,00
Цени в евро в Германия; * купени на старо