Автомобилни фаровеПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ Тест на автомобилни светлини
Тазгодишният тест (2004) на фарове успя да хвърли светлина най-малко върху един неоспорим факт - далеч не всички нови автомобили (си) светят достатъчно...

Този тест е своеобразен повод за празнуване, тъй като бележи юбилей - за неговото провеждане Auto Bild гостува за десети пореден път в развойния център на реномирания производител Hella в германския град Липщат. Целта на посещението е намиращият се на негова територия най-дълъг изпитателен светлинен тунел на света, разположен в закрито хале и разполагащ със 140-метров стандартизиран пътен участък, оборудван с най-съвременни измервателни устройства.
Съвсем не толкова радващ повод е прозрението, което започна да се прокрадва още по време на теста и което е свързано с констатацията, че висококачественото осветление струва скъпо. За съжаление днес редица от по-достъпните в ценово отношение автомобили показват осветителната техника на ниво, което бе загубило актуалност още по време на първия сравнителен тест на предни светлини, проведен от Auto Bild през 1995 г. Още по-неприятното е в това, че преди десет години представителите на ниския ценови сегмент като Лада Самара и Skoda Felicia демонстрираха нагледно възможността за постигане на добра светлина и с обикновени фарове, оставайки на „прилично разстояние" от най-добрите тогава „петица" на BMW и Е-класа на Mercedes, докато днес източноевропейските модели и малките корейци далеч не могат да поддържат прилично ниво...
Модата на прозрачните стъкла възпрепятства оптималното разпределение на светлината
Факт е, че светлините на немалко достъпни модели задоволяват в най-добрия случай изискванията на закона, но далеч не могат да се похвалят с фарове, осигуряващи надеждно и сигурно нощно пътуване.
Главната причина за неуспехите е от стилистично естество и се нарича „прозрачно стъкло". Известно е, че фаровете на автомобила са аналог на очите на човека и поради тази причина е напълно обяснимо желанието на стилистите да постигнат бистър и невъзпрепятстван поглед във вътрешността им. При това с щедро отрязяващи светлината декоративни повърхности, блестящи като брилянти...
Естествено бе специално профилираните с цел по-добро разпределяне на светлината стъкла, да се превърнат в пречка в осъществяването на тази модна тенденция и в крайна сметка да изчезнат от сцената. В същото време обаче без тях е извънредно трудно светлината да бъде перфектно разпределена и насочена върху пътното платно.
В момента тази сложна задача е възложена единствено на рефлектора и е нормално да се очаква, че в повечето случаи той не се справя особено успешно. Ако вземем за пример VW Golf, ще установим, че сред всички поколения на модела най-добра светлина постига „тройката" (1991-1998 г.) с нейните предни светлини с профилирани стъкла. С появата на Golf IV и прозрачните стъкла на фаровете през 1997 г. далекобойността на осветлението спадна в същата степен, с която се увеличи самозаслепяването, предизвикано от разсеяната нагоре светлина. Нещата се развиха така, че от един момент нататък желаещите да получат перфектно осветяване на пътното платно трябва да се насочат към ксеноновите светлини — идеален пример в това отношение е днешният Golf V. При „петицата" вече става дума за т. нар. „биксенонова система", при която прожекторното осветително тяло (това с дебелата леща) е източник и на къси, и на дълги светлини. Специално за светлинния клаксон Golf V (както и повечето други биксенонови модели) разполага с отделна халогенна лампа, благодарение на която не се налага често палене и гасене на ксеноновия източник. Като цяло може да се каже, че биксеноновата система е доста ефикасна, но и тя вече е донякъде морално и технически остаряла пред нововъведения от рода на адаптивните предни светлини AFL на Opel например.
Взелият участие в настоящия тест Opel Vectra е оборудван именно с тази система, която вече може да се поръча и при Astra. Зад съкращението AFL се крият биксенонови светлини, следващи движението на волана в завои и притежаващи специален режим за движение по магистрала, при който „далекобойността" им се увеличава посредством повдигане на светлинния сноп до ниво, безопасно за очите на насрещно движещите се участници в движението.
Заслепяващ ефект все още предизвикват ксеноновите светлини на Skoda Oktavia, които подобно на първите газоразрядни лампи, използвани през 1991 г. от BMW, буквално изстрелват ослепителни синкави „мълнии". С изключение на тях, всички останали ксенонови лампи в теста не заслепяват повече от обичайните халогенни фарове. Интересното е, че сред светлините с конвенционални лампи все още се намират досадни и дразнещи екземпляри. Типичен пример в това отношение са светлините на BMW ХЗ, чиито крушки не разполагат с елементарната и струваща стотинки бленда, която предотвратява безпрепятственото попадане на погледа на движещия се отсреща водач върху изгарящо ярката нажежаемата жичка... Дали тази безумна „икономия" е поредният уродлив плод на жестоката ценова война или скромно представящото се и в останалите критерии осветление на ХЗ трябва да се разбира като директно подсещане на потенциалния клиент за включените в листата с допълнително оборудване скъпи ксенонови светлини? Скъпи или не, ксеноновите светлини са препоръчителни и при продуктите на концерна VW — достатъчно е да видите в какво бляскаво чудо се превръща незабележимият Touran и ще разберете защо...
Corolla традиционно се класира зле
При Toyota Corolla ксенонова опция не се предлага, а лошото представяне на японеца продължава печалната традиция, чието начало бе поставено още от първия голям тест на фарове на Auto Bild.
Но може би все пак един ден прозрачните стъкла ще излязат от мода, автомобилите на достъпни цени отново ще предложат по-добра видимост през тъмната част от денонощието, а ние наистина ще имаме повод за празнуване.

Audi XenonAudi A6 Xenon Plus
При новото поколение на модела Аб Audi предлагат пакета Xenon Plus, състоящ се от биксенонови фарове с допълнително светодиодно дневно осветление. Късите светлини осветяват изключително широк сектор с почти съвършена равномерност, далекобойността е огромна, а ефект на самозаспепяване почти не се наблюдава. Единственият недостатък е доста високата цена.
BMW 1BMW 1
Едва ли би могло да се твърди, че серийното осветление на „единицата" с халогенни крушки тип Н7 отговаря на претенциите й за лукс. Малка далекобойност, светло петно близо пред автомобила и няколко отделни лъча, достигащи платното за насрещно движение. Отгоре на всичко при лошо време пред малкото BMW се разтваря ветрило от разсеяна светлина, което заслепява водача.
bmw x3BMW ХЗ
По принцип сме свикнали да очакваме положителен резултат при автомобили с високо разположени светлини и мощни крушки Н7. В случая очакванията ни не се оправдават. ХЗ осветява само собственото си платно и остава насрещното почти тъмно. Към това се добавя и силният заслепяващ ефект - както под формата на самозаслепяване, така и като „избождане на очите" на насрещно движещите се вследствие на липсващите бленди пред крушките. Далекобойността обаче е добра.
Chevrolet LaccetiChevrolet Lacceti
Американо-кореецът не оползотворява максимално възможностите на крушките Н4 и напълно „занемарява" насрещното платно, фаровете му изливат целия наличен светлинен поток на разстояние от 5 до 20 м пред автомобила, при което далекобойността достига едва до третата черта на осевата маркировка. Положителен ефект е почти пълната липса на заслепяване на насрещното движение.
KIA PicantoKIA Picanto
Малкият кореец с крушки Н4 полага похвални усилия и постига прилична далекобойност и добро насочване по десния край на пътното платно. В тази зона е концентриран и максимумът на осветителната му мощ - в диапазона между 10 и 40 м. За съжаление хромираната декоративна рамка е причина за досадно примигващо самозаслепяване.
Mazda 3Mazda 3
Компактната Mazda хвърля много светлина непосредствено пред себе си, „размахвайки" двата светлинни лъча чак до 50-метровата маркировка. Осветяемостта на насрещното платно е добра,а далекобойността е прилична. От друга страна обаче,светлините на Mazda са източници на разсеяна светлина и се възприемат доста странно от насрещно пътуващите, тъй като прожекторните й фарове разлагат спектрално светлината и тя изглежда разноцветно.
Mazda RX8Mazda RX-8
Светлината при спортните автомобили често не достига поради недостатъчната височина на фаровете. При RX-8 това не е така - далекобойността е напълно задоволителна,а като се изключат няколкото светлинни петна в полето непосредствено пред торпедото, фаровете осигуряват изключително равномерно осветяване. И при RX-S обаче има разсеяна светлина нагоре, а малките лещи на фаровете „бодат" очите на насрещно движещите се водачи.
Mercedes А-класаMercedes А-класа
Новата А-класа може почти всичко по-добре от своя предшественик - само не и да (си) свети. Добре осветени са само две петна,разположени между 20-те и 40-те метра в собственото платно, докато за насрещното се грижи само един-единствен лъч. Към негативните резултати се добавя и разсеяната светлина, чиято непостоянна интензивност е достатъчна , за да осветява номерата на къщите отдясно.
Mercedes А-класа XenonMercedes А-класа Xenon
Горещо препоръчваме на често пътуващите нощем да не се стискат и да доплатят за биксеноновите предни светлини с функция за осветяване на завои. Далекобойността им е по-голяма, осветяването обхваща по-широк сектор и е по-равномерно - с изключение на преосветеното поле непосредствено пред торпедото. Положителен момент е и по-малката разсеяна светлина, облекчаваща движението при мъгла, дъжд или снеговалеж.
Mercedes CLSMercedes CLS
Mercedes изискват допълнително заплащане за биксенонови фарове и „завиващи" светлини и при новия си луксозен модел CLS. Teзи, които решат да доплатят, ще получат хомогенен светлинен килим върху собственото платно и достатъчна далекобойност без опасност от заслепяване на насрещното движение. Собственото заслепяване е ограничено поради сложната форма на декоративните бленди.
Mercedes SLKMercedes SLK
Биксеноновите фарове и „завиващи" светлини (с изключение на SLK 55 AMG) се предлагат срещу доплащане. Инвестицията е добра,защото благодарение на нея SLK предоставя един от най-приятните светлинни снопове в този сравнителен тест - равномерни с голяма далекобойност в собственото платно и малко по-тъмни в насрещното. Лъскавата рамка на покривното стъкло обаче е източник на разсеяна светлина и води до самозаслепяване.
Mercedes SLRMercedes SLR
Серийно инсталираните биксенонови фарове на суперспортния Mercedes постигат изключително широка осветена зона, но от друга страна ниското разположение на фаровете ограничава далекобойността. Двете прожекторни тела демонстрират невероятни дълги светлини, надминаващи далеч обичайните стандарти в тази област. По-малко въодушевяваща е високата степен на самозаслепяване, предизвикано от разсейващите светлината декоративни рамки.
Mini Cooper Cabrio Mini Cooper Cabrio Дизайнът е различен, но осветлението е останало същото. Променените паралелно с пазарната премиера на версията кабриолет фарове с прозрачни стъкла все още са източник на „бананоподобно" светлинно петно, разположено в зоната между 20 м вляво и 40 м вдясно. Далекобойността е изключителна, а за разсеяна светлина тук не може да се говори (въпреки наличието на доста хром), тъй като се абсорбира от матираната повърхност. Mitsubishi Colt Mitsubishi Colt Осветлението на Colt демонстрира лека неравномерност на „облаци". Характерен момент е светлата ивица, разположена диагонално пред автомобила от 10 м вляво до 30 м вдясно по средата на собственото платно. В десния край на платното светлината не достига, а на осевата линия осветената област се простира до относително приемливите 50 м. Разсеяната светлина е на средно ниво, донякъде непостоянна, но достатъчна,за да осветява номерата на къщите.  
Mitsubishi GrandisMitsubishi Grandis
В режим на къси светлини Grandis ползва почти изчезналия вид крушки Н1. С доста скромен успех - истински светло е само на около 20 м пред автомобила, насрещното платно остава почти тъмно, а от 100 м нататък и най-вдясно
цари пълен мрак. Освен всичко това пред Grandis се разтваря внушително ветрило, от разсеяна светлина.
Mitsubishi LancerMitsubishi Lancer
Доказателство, че дори от античните крушки Н4 може да се изстиска доста. Lancer постига хомогенна осветеност при средна далекобойност в собствената си половина, недостатъчно светлина има само в десния външен край на пътя и върху насрещното платно. Малко по-сдържани биха могли да бъдат стойностите по отношение на разсеяната светлина, примигваща вертикално нагоре пред очите на водача.
 
Opel AstraOpel Astra
Максимално осветената зона при Astra е разположена в зоната от 20 до 40 м пред автомобила в собственото платно. Насрещното също е достатъчно осветено с изключение на едно малко тъмно петно на около 30 м. Често шофиращите нощно време биха се изкушили от инвестиция в ксенонови светлини единствено поради посредствените стойности по отношение на далекобойността и относително силната разсеяна светлина.
Opel Astra XenonOpel Astra Xenon
Клиентите на Astra имат две възможности за избор на ксенонови светлини срещу доплащане - обикновени биксенонови и биксенонови със система AFL и „завиваща" функция. Късите светлини и при двата варианта са идентични - изключително равномерни в собствената половина, с добра далекобойност и с минимално количество разсеяна светлина. „Зави-ващите" фарове следват отклонението на предните колела.
Opel Vectra XenonOpel Vectra Xenon
За модела Vectra c активни биксенонови светлини със система AFL и „завиваща" функция важи казаното за Astra. Тъй като височината на предните светлини при двата модела е почти идентична, осветеността и далекобойността показват изключително сходни резултати. Единственото, за което може да съжаляваме е, че в случая е по-високо нивото на разсеяната светлина.
Seat AlteaSeat Altea
Altea успява да се спаси от класиране на последно място и го преотстъпва на Corolla благодарение на малко по-доброто осветление на насрещното платно. По останалите критерии двата класирали се на опашката автомобила се представят зле - едва 100 м далекобойност по десния край на платното, малко светло петно между 10 и 30 м и изобилие от тъмни дупки наоколо. Altea добавя към това голямо количество разсеяна светлина и напрашен рефлектор с ясни следи от пръсти.
Skoda OctaviaSkoda Octavia
Серийната осветителна инсталация на Octavia има добра далекобойност, но смущава с „петнистата" си осветеност. Огромното количество светлина в зоната между 10 и 20 м предизвиква свиване на зениците, като пред и след нея се редуват светли и тъмни петна. Дразни и разсеяната светлина, а фаровете за мъгла могат да ви скъсат нервите с изключително силния самозаслепяващ ефект, който създават.
Skoda Octavia XenonSkoda Octavia Xenon
Предлаганите срещу доплащане ксенонови светлини са подходящи и за Octavia. Далекобойността се увеличава, а осветената зона става по-широка и по-плътна. Непосредствено пред автомобила като че ли попада прекалено много светлина, но иначе осветяването е изключително хомогенно. От друга страна обаче,„ксеноновата" Skoda се набива дразнещо в очите на насрещното движение и изпраща прекалено много разсеяна светлина към небето.
Smart ForFourSmart ForFour
Малките „оченца" на ForFour изливат изненадващо мощни светлинни потоци върху пътното платно. Максимумът на осветеността е разположен между 10 и 40 м пред автомобила, а насрещното платно също получава необходимата доза светлина. Далекобойността не достига малко само в десния край на платното. Почти никаква разсеяна светлина не може да смути пътуването при лоши метеорологични условия.
Smart Roadster
Малката височина на фаровете при ниския спортен Smart е причина за намаляване на далекобойността в десния край на платното до 100 м и за разположена почти изцяло в собственото пътно платно зона на максимална осветеност. Другото платно е удостоено само с незначително внимание, но затова пък Smart Roadster e изключително подходящ в за лошо време - грапавите пластмасови рамки на фаровете поглъщат цялата разсеяна светлина.
Toyota Corolla
Toyota Corolla
Последният класирал се сред 30-те участници в теста. Наскоро рестилизираната Corolla изсипва цялата светлина върху разположен на около 20 м пред автомобила участък, около който има само „аварийна" видимост, а след 100-метровата граница цари пълен мрак. Смущаващо е и силното самозаслепяване. Известна утеха могат да дадат много добрите дълги светлини.
Toyota Corolla VersoToyota Corolla Verso
Ван версията на Corolla осветява малко по-добре, но не и по-далече. Все пак максималната осветеност достига 40 м. като при това и насрещното платно е осветено до 30 м. След това идва тъмна дупка. За съжаление разсеяната светлина е на същото високо ниво, както и при хечбека -перпендикулярно на погледа на водача са отправени два плътни светлинни лъча.
Volvo V50 Volvo V50
Напълно нетипично за скандинавски модел, V50 осветява твърде икономично и демонстрира скромна далекобойност.Това се дължи на предписания за комби-модела по-голям наклон на фаровете от 12 %. Най-светло е между 20 и 40 м на собственото платно на пътя, като след това и отстрани светлината бързо отслабва. Положителното е, че благодарение на
малкото разсеяна светлина Volvo ще се представя много добре при мъгла, или силен валеж.
VW GolfVW Golf
Подобно на своя предшественик, Golf V разполага с перфектно градско осветление, т. е. с добри къси светлини - светлинният лъч достига до 40 м пред автомобила и осветява цялата ширина на пътя. Далекобойността обаче не е достатъчна за движение с по-висока скорост, а и платното се осветява неравномерно и на петна. Самозаслепяването също е нараснало спрямо изключително добрите светлини на стария Golf III.
VW Golf XenonVW Golf Xenon
Ясно послание към пътуващите често нощем - ако ще е Golf, то нека да е с биксеноново осветление. Макар и с цената на сериозно доплащане, осветяването е много по-добро - дори и най-вляво достига до 70 м пред автомобила и демонстрира изключително равномерно разпределение. Освен това много по-ярките ксенонови фарове генерират много по-малко разсеяна светлина.
VW TouranVW Touran
Осветителното тяло на годината е инсталирано в Touran. Биксеноновият му модул е същият, както при Golf, осветяването е също така перфектно, но по-голямата с 8 см монтажна височина допринася за цели 10 м по-голяма далекобойност. За съжаление и самозаслепяването е „най-якото" в теста.

 

 
Модел
Тип светлини
Производител
Далеко-бойност
Разпреде­ление

Асиметр. къси светл.

Дълги светлини
Самозасле-пяване

Заслепяване на др. водачи

Достъп­ност
Audi A6
Bi-Xenon DE
Hella
60м
••••
•••••
•••••
••••
•••
*)
BMW 1-ва серия
Н7
Valeo
40 m
•••
•••
••••
•••
••••
•••
BMWX3
Н7
AL
60 m
•••
••••
••••
••
•••
•••
Daewoo Lacetti
Н4
Sungsan
40 m
•••
••
•••
•••
•••••
•••
Kia Picanto
Н4
Seogu
50 m
•••
•••
•••
•••
••••
• ••
Mazda 3
H7DE
Stanley
50 m
••••
•••
••••
•••
••
••
Mazda RX-8
Xenon DE
Koito
50 m
••••
•••
•••
•••
••
*)
Mercedes А-класа
Н7
AL
50 m
•••
••
••••
•••
••••
••
Mercedes А-класа Xenon
Bi-Xenon DE
AL
60 m
••••
••••
•••••
••••
••••
*)
Bi-Xenon-DE
Hella
60 m
••••
••••
•••••
••••
••••
*)
Bi-Xenon DE
Hella
60 m
••••
••••
•••••
•••
•••
*)
Mercedes SLR McLaren
Bi-Xenon DE
AL
50 m
••••
••••
•••••
•••
••••
*)
Mini Cabrio
H7
AL
50 m
••••
••••
•••
••••
••••
••••
Mitsubishi Colt
H7
AL
50 m
•••
•••
•••
•••
••••
• •
Mitsubishi Grandis
H1
Koito
50 m
••
•••
••••
•••
••••
• ••
Mitsubishi Lancer
H4
Stanley
50 m
•••
•••
••••
•••
••••
••••
Opel Astra
H7
Hella
50 m
•••
•••
••••
•••
••••
•••
Opel Astra Xenon
Bi-Xenon DE
Hella
60 m
••••
••••
•••••
••••
•••
*)
Opel Vectra завиващи
Bi-Xenon DE
Hella
60 m
••••
•••••
•••••
•••
••••
*)
Seat Altea
H7
Valeo
50 m
••
•••
••••
•••
••••
•••
Skoda Octavia
H7
Autopal
50 m
•••
••••
••••
••
••••
••••
Skoda Octavia Xenon
Xenon DE
Autopal
60 m
••••
•••••
••••
•••
••
*)
Smart ForFour
H7DE
AL
60 m
••••
•••
•••
••••
••••
••
Smart Roadster
H7DE
Hella
50 m
•••
•••
•••
•••••
••••
••
Toyota Corolla
H7
Valeo
50 m
••
•••
••••
•••
••••
•••
Toyota Corolla Verso
HB4
Stanley
50 m
•••
•••
•••
•••
••••
•••
Volvo V50
H7DE
AL
40 m
•••
•••
•••
••••
••••
••
VWGolf
H7
AL
50 m
•••
•••
••••
•••
••••
•••
VW Golf Xenon
Bi-Xenon DE
AL
70 m
•••••
••••
•••••
••••
••••
*)
VW Touran Xenon
Bi-Xenon DE
AL
80 m
•••••
••••
•••••
••
••••
*)

Оценка: много добре ••••• добре •••• задоволително •••

X. Дикман, снимки: Д. Ребман. Т. Бадер, Ф. Щанге, К. Битман, В. Майер, X. Шапер, Б. Ханзелман, С. Кригер, Зонтаг, фирмени