Очила за шофиранеПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ - Очила за шофиране - Запазете бистър поглед
По-добрата видимост е равносилна на по-висока сигурност. За да виждате по-добре обаче са ви необходими и подходящи очила.
Дааа... понякога човек наистина е готов на саможертва и на последно място мисли за самосъхранението си...
Инвестира известно състояние в ксеноновите светлини, мие редовно и педантично автомобила, настройва оптимално светлините... И в същото това време с години не посещава очен лекар и кара на сляпо като прилеп. Тъжната истина е, че водачите на автомобили с лошо почистени стъкла са безкрайно по-малко от тези, които занемаряват състоянието на очите си. Проведеният през 2003 г. от Auto Bild тест за очите показа, че всеки четвърти водач в Германия изпитва крайна нужда от очила! В същото време германците зад волана, които вече носят очила, също не могат да се похвалят с бистрота на зрението, тъй като всеки трети от тях се нуждае от нови лещи поради промяна в параметрите на зрението си. И за капак идват проблемите на хората, изпитващи проблеми в сумрачни условия и страдащи от кокоша слепота.
Тъй като влошаването на зрението е много бавен, пълзящ процес, регистрирането му е доста трудно и буквално не се забелязва. Наред с това обаче има и редица сигнали, които могат да ви алармират за отслабването му, а най-важно е да не се забравя, че е по-добре да се вземат превантивни мерки, отколкото да се впускате в „сляп полет".
- Най-рядко на всеки две години трябва да се прави преглед на очите. Много оптически магазини предлагат безплатно тази услуга.
- Ако се нуждаете само от очила за четене, добре е при шофиране да носите очила „половинки". Те ще ви позволят да местите по-лесно поглед между контролните прибори и пътя и ще уморяват очите ви по-бавно.
- При ниско слънце и заслепяващи отблясъци ползвайте очила с потъмнени стъкла, но не повече от 25 %,

Кои очила са подходящи за водачи?
Ето няколко съвета:
- Добре е дръжките да са тънки, за да не ограничават периферното зрение.
- Изберете очила с полимерни лещи.Те са по-здрави от тези от обикновено стъкло, които могат да създадат проблеми при сблъсък с активирана въздушна възглавница.
- Очилата с по-висок антирефлексен ефект намаляват заслепяващите отблясъци, увеличават контрастите и пропускат повече светлина.
- При сиви и кафяви филтри на стъклата сигналните цветове (светофарите) остават разпознаваеми. Нощно време и при сумрак шофьорите могат да носят очила с максимално 25 % затъмнява-не (DIN EN ISO 14889). Хората с проблеми със зрението при сумрак и при движение нощем трябва да изберат стъкла с отлично анти-рефлексно покритие.
Въпросник за проверка
Проблемите със зрението се развиват бавно и почти незабележимо. Тези пет въпроса ще ви помогнат да разберете дали трябва да проверите остротата на зрението си при специалист.
Имате ли усещането,че:
- нощем очите ви бързо се изморяват?
- че пътниците в автомобила разпознават табели и знаци по-рано или по-бързо от вас?
- че трудно преценявате разстоянията?
- че често се чувствате заслепени?
- Повече от две години ли са изминали от последния контролен преглед на остротата на зрението ви?
Ако отговорът на някой от тези въпроси е положителен, време е да прегледате очите си. Щефан Цих, снимки: Р. Тим, X. Шапер