Съветник - тест на светлини

Първо халогенни, после ксенонови, а сега и LED светлини - автомобилните фарове стават все по-добри и по-скъпи. AUTO BILD ще ви обясни как нощта може да се превърне в ден и какво свети зад ъгъла - и защо тестовете на светлините са задължителни. Толкова е трудно да запомним и да сме в течение на всички новости! Ксенон, биксенон, светлини за завой, светлини при завиване, LED фарове. Най-късно при разглеждане на ценовите листи автомобилистът си мисли - ама тия какво искат от мен? И каква полза имам от всичко това? Но който е притежавал кола, чиито фарове са светили с ярка, направо бяла светлина дори зад ъгъла, веднага ще ви отговори
- ползата е наистина огромна!
Да вземем за пример VW Golf, бестселърът: който иска да пести, може да го поръча с най-нормални халогенни фарове. Който обаче не иска да пести пари от сигурността, ще инвестира 2579 лева и ще получи биксенонови фарове, които осветяват идеално всеки завой. Но дори и без тази суперсветлина е важно да знаете - сега, когато дните стават все по-къси, а нощите - по-дълги, е крайно време да обърнем внимание на състоянието на фаровете на автомобила. Освен това от 1 ноември движението на къси светлини е задължително дори и през деня. Какво може да направите, за да подобрите видимостта? Естествено, най-важното е фаровете да са регулирани правилно. Стъклата на автомобила винаги трябва да са чисти - и отвън, и отвътре, перата на чистачките трябва да са нови, стъклата на фаровете трябва да са почистени, а в казанчето винаги е добре да има достатъчно чиста течност за измиване.

Halogen lightТака светят класиците
В днешно време повечето автомобили светят с халогенни фарове. Защото обикновена крушка с нажежаема жичка не би могла да свети дълго време в един автомобилен фар. Благодарение на специалното си стъкло днешните халогенни крушки светят до 700 часа. През 1970 г. Philips представиха двужичната (за дълги и къси светлини) халогенна крушка Н4. За пръв път халогенната светлина се появи при автомобилите през 1971 г. в Mercedes SL (R107). В момента добрите халогенни крушки струват около 20 лева. Допреди около 15 години светлината се разпределяше равномерно по пътното платно от дебели френелови стъкла пред рефлекторите. Модерните фарове разпределят светлината с рефлектори или прожекционна техника (лещи), като по този начин намаляват до минимум заслепяването на насрещно движещите се автомобили.
Извод: Недостатъкът на халогенните фарове е преди всичко малкият им обсег. И все пак - при малките автомобили като VW Polo. Opel Corsa или Peugeot 207 се предлагат само халогенни фарове. Асиметричните къси светлини осветяват преди всичко дясната страна на пътя и при двупосочни пътища не заслепява насрещно движещите се автомобили. Дългите светлини осветяват целия път.

xenon lightsКсенон/Биксенон - Те превръщат нощта в ден
Какъв спектакъл! Първо фаровете се издигат нагоре, после леко надолу, след това намират идеалната позиция и грейват с бяла светлина. Ксенон. Рожденият ден на газоразрядните лампи в автомобилите е 1991 г, когато започва монтирането им при 7-а серия на BMW. А ето как функционират - ксеноновите фарове работят с волтова дъга, която се генерира в миниатюрна стъклена колбичка между два електрода. Тя е пълна с газ, основно ксенон - и оттам идва и името. За запалването е необходимо високо напрежение, затова се налага и монтирането на захранващ блок (баласт). С цел намаляване на заслепяването при ксеноновите фарове автоматичната регулировка и системата за измиване са задължителни. При ксеноновите фарове има и халогенна крушка за дълги светлини. При биксеноновите газоразрядната лампа осигурява както късите, така и дългите светлини.
Извод: Два пъти и половина по-голямо количество светлина в сравнение с халогенните крушки - ксеноновите фарове просто са по-ярки и по-добри. 2579 лева (при Golf) са добра инвестиция в повече сигурност, да не говорим, че получавате и светлини за завой.

Светлината осветява и завоите
Защо повечето фарове не светят натам, накъдето се движи автомобилът? Точно този въпрос си задават множество водачи. Простият отговор - техните коли не са оборудвани със светлина за завой, при ляв завой фаровете им осветяват ливадите покрай пътя, а при десен заслепяват насрещно движещите се автомобили. Решението се нарича динамична светлина за завой, която от 2003 г. може да се поръча за много автомобили - първо при Opel и Mercedes Е-класа. Ето как функционират - светлинswing lightsите за завой използват подвижни фарове, които винаги светят в посоката, в която се движи автомобилът. Сензори следят параметри като скорост и ъгъл на завиване и фаровете биват завъртани с електромотор.
Извод: Ксеноновите фарове често са комбинирани със светлини за завой. Ако не - цената им е около 800 лева, което е добра инвестиция в по-висока сигурност.
Автомобилите със светлини за завой са оборудвани с подвижни фарове. Те осветяват пътното платно и при движение по завои.
Вляво светлината с най-голяма яркост осветява пространството извън пътя, със светлини за завой се осветява цялото пътно платно. Така по-добре се виждат опасностите в завоя.

swing lightsСветлини при завиване - Те светят и зад ъгъла
При новото Polo фаровете за мъгла по желание - както и при други автомобили - могат да работят като интегрирани светлини при завиване. Това позволява осветяването и на най-тъмните улички. Ако карате по-стар автомобил, не бива да завиждате - светлините при завиване могат да се монтират и при вас. AUTO BILD провери как се прави това при едно Audi А4. Четири часа труд, части за 700 лева. Резултатът - при скорост до 40 км/ч единият от фаровете за мъгла осветява завоя, докато стандартните фарове продължават да си светят направо. Как функционира тази „вълшебна" светлина? Когато активирате мигача, светлината за завиване (единият от фаровете за мъгла) се включва и осветява посоката, накъдето възнамерявате да завиете. При движение по завои импулсът за включване на светлините се осигурява от специален сензор за движение. Но както казахме -всичко това се случва само до скорост 40 км/ч.
Извод: Предимството на светлините за завиване - може да видите пешеходци или велосипедисти, когато завивате на тъмно. Ако струва само 331 лева (включително фарове за мъгла) като при Polo - задължително си поръчайте тази опция.

LED lightsLED фарове - Тук светлината се осигурява от диоди
Светлинната технология на бъдещето се обозначава само с три букви - LED. Това е съкращение от Light Emitting Diode (светодиоди). Както и ксеноновите, LED фаровете излъчват светлина, сравнима с дневната. Тя се състои от до 100 проблясквания в секунда. Човешкото око разпознава това като постоянна светлина. Доскоро LED светлините се използваха само при фаровете за мъгла, за габарити, спирачни светлини, мигачи и дневни светлини. Но междувременно вече се предлагат и основни фарове с такава светлина - Lexus LS 600h, както и Audi R8 5.2 FSI quattro серийно осветяват пътя си с такива фарове. При R8 4.2 FSI quattro за LED фарове се доплащат 7832 лева. Както и при ксеноновите фарове, разпределени-ето на светлината се осигурява от прожекторна оптика. За осигуряването на светлина за завой лещата се завърта на ъгъл до 20 градуса.
Извод: LED фаровете се нуждаят от по-малко електрическа енергия, за да генерират същото количество светлина. Това пести гориво и затова бъдещето принадлежи на LED фаровете. Но в момента тази технология все още е твърде скъпа и затова може да бъде видяна само при луксозните автомобили.
Обобщение: Светлината означава видимост! И то точно в началото на есента. Светлината за завой ще ви позволи да се движите много по-сигурно през нощта. Затова при избора на екстри при новия ви автомобил тази опция трябва да бъде на първо място. Преди подгряването на седалките, люка на покрива и т.н. Каква е ползата от най-добрите фарове, когато работят лошо или изобщо не светят? Затова и контролът на фаровете е много важен. Само така може да избегнете рисковете като заслепяване, еднооки или слепи автомобили.
Щефан Жих www.licht-test.de