Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Информация без граници - безжичен високоскоростен интернет в автомобила с myCOMAND.

С историята на COMAND ви запознахме в края на август. Сега Интернет базираната информационно-развлекателна система на Мерцедес (infotainment от information и ентертаинмент), myCOMAND премина първите си изпитания на пътя. По време на Nokia Siemens Networks Solutions Forum през 2009 година в Мюнхен, myCOMAND беше тествана за първи път на 4G безжична, високоскоростна LTE (Long Term Evolution) мрежа. Управлявайки прототип на  Мерцедес S класа даде невероятни резултати - всички системи на myCOMAN работеха безотказно с висока резолюция и подобрено качество. Разбира се безжичните технологии като LTE са важна предпоставка за връзката.

Проектът myCOMAND е напълно нова Интернет базирана infotainment система, която започна през 2008 година: Използвайки връзката с Интернет цялата информация и добавки могат да бъдат обновявани и да се поддържат актуални. Всички функции са атрактивно изградени и интуитивно подредени. Досега всички функции на myCOMAND са предавани по кабел или с ниско скоростна безжична връзка като UMTS. Задължително условие за пълният потенциал и използваемост на телеметричните данни и infotainment апликациите в автомобила е да има Интернет с по-висока скорост от сегашните клетъчни мрежи.
Доставчиците и експертите не очакват такъв вид Интернет покритие в скоро време, но Мерцедес вече доказаха как с високоскоростна мрежа могат да повишат Интернет базираните функции като тези от myCOMAND. В опита около Мюнхен се ползва LTE мрежа със скорост между 5 и 25 25 Mbps, като няколко автомобила се движат със средна скорост от 40 км/ч. Това е между 2 и 8 пъти по-добре от днешните телекомуникационни мрежи. Опитът показа, че повечето функции на myCOMAND се зареждат по-бързо и леко - навигационните карти, висококачествено аудио и видео, както и снимки с висока резолюция се зареждат много бързо.

Най-важните функции на myCOMAND са:
- офроуд навигация. Не само ще работи с последните карти, но ще взема впредвид и трафик информацията. Търсенето на дестинация вече ще може да се извършва в свободен формат, като те могат да се комбинират с намиране на най-евтината бензиностанция по маршрута и т.н.
- Trip Assist. Тази опция автоматично ще има достъп до огромно количество информация и ще предоставя на водача оптималната форма и правилно време за пътуване, както и всички сервизни интервали по автомобила. Trip Assist на myCOMAND показва например метеорологичното състояние по пътя, да се прави резервация в хотели, ресторанти, да се купуват билети за театър от автомобила.
- World Radio. През Интернет можете практически да слушате всяка радио станция по целия свят. С World Radio водачът може да търси музика по жанр. Като допълнение, може да запеметите вашата фонотека и да я извиквате в колата по всяко време.
- Интернет телефон. С myCOMAND телефонът, както и другите услуги могат да се възползват от предимствата на Интернет. Благодарение на Voice over Internet Protocol (VoIP), чрез myCOMAND ще може да се говори безплатно или с ниска цена, както и да се пращат кратки съобщения.
- Не на последно място браузър, чрез който можете да сърфирате в Интернет докато почивате на някой паркинг.
Допълнителна информация:
LTE (Long Term Evolution) е последната стъпка към четвъртата генерация на радиотехнологиите, проектирана да повиши капацитета и скоростта на мобилните телефонни мрежи. Докато сегашната генерация е позната като 3G (трета генерация), LTE се представя като 4Gи ще подобри Universal Mobile Telecommunications System (UMTS).