COMAND - Всичко за различните системи COMAND на Mercedes

Тук имаме за цел да обясним и покажем всички различни видове COMAND системи монтирани от Mercedes Benz в неговите пътнически автомобили за Европа. В Северна Америка COMAND системите са различни и са кратко засегнати тук. Японските системи COMAND са напълно различни и не са включени изобщо тук.
Няма снимки с по-ранните COMAND системи тук но ще потърсим и те ще бъдат добавени скоро.
COMAND устройства за управление на функциите в кокпита и навигационно устройство. COMAND е абревиатура от Cockpit Management and Navigation Device. mercedes-bulgaria.com ©

Устройството Comand 2,0 в W163 ML класаCOMAND 2
Comand 2 е колективно име за COMAND 2.5, COMAND 2,0 и COMAND 2,0 MOPF. Това са описаните по-долу по реда на излизането им от датата на първата си поява в автомобилите на Mercedes Benz.
COMAND 2.5
COMAND първоначално е бил въведен в Mercedes Benz S класа (W220) през 1998 и след това и в CL (W215). Устройството е известно като COMAND 2,5 защото то физически е било високо 2,5 мерни единици. За Европа системата използва карти на Teleatlas върху дискове, и са по–познати вътрешно като тип "С" COMAND. Идея си нямам в такъв случай кои системи са тип А и Б.
Към края на 1999 системата е ъпгрейдвана до тип „D”, като след този софтуерен ъпгрейд системата бе в състояние да прочетете по-добре дискове тип DX. Тези системи се монтират в S класа (W220) от шасита със заводски номер A 078551 а за CL (W215) от шасита със заводски номер A 001434.
Всичките системи имат още устройство за свирене на касети, CD диск устройството е само за навигационни дискове, FM/AM тунер, вграден 4 канален звуков разделител (ляво/ дясно за отпред и отзад) и ТV вход (въпреки, че не е ясно дали тип „C” COMAND е имал TV тунер, тъй като е работил само когато колата е била поръчана с ТV предварително окабеляване.
Устройството COMAND 2,0 в W203 - Мерцедес C класаНавигационната секция (със CD устройство) е всъщност е напълно отделна от COMAND свързан с останалата част от нея чрез кабел. COMAND 2 има оптична мрежа, наречена D2B (разработена от „C&C electronics” и частично от „Philips Electronics NV”. Тя се използва, за контрол и управление на аудиото, опционалния СD чейнджър, телефона, системата за гласово разпознаване (известна като linguatronic или VCS), както и усилвател от премиум производителя Bose. Устройствата са сглобени от Bosch. (Собственик на Blaupunkt), въпреки че някой от останалите звена за D2B шината са били направени от други производители, това е възможно благодарение на факта, че D2B е логично отворен стандарт. Кодът в листа с опциите на Мерцедес за COMAND 2,5 (и 2.0) е 352.
През 2003 в моделите S/CL COMAND бе заменен от COMAND 2,0 MOPF (вж. снимка по-долу), а в моделите през 2004 S/CL COMAND бе заменен от COMAND-APS. Текущите DX дисковете с карти подържат само 5 цифрените пощенски кодове във Великобритания.

COMAND 2,0 - COMAND 2.0 е същата технология като „D” тип на COMAND 2,5 с изключение на това, че всичко е поставено в едно двойно по-високо устройство по DIN, касетофона е отстранен (и е добавен AUX вход) а в навигационния диск също може да чете аудио CD. Отново COMAND е сглобена от Bosch, отново кода за тази опция при Mercedes е 352. Устройствата (след ранен софтуерен ъпгрейд през 2000) използват CD карти от DX тип.
Тези устройства се появяват за първи път в Е-клас W210, а след това и в С-клас W208. Това са едни правоъгълни устройства. След това те се появиха в ML-класа W163 (2001), С-класа W203, CLK- класа W209, G-класа W463, SL –класа R230. Последните 4 вида са заоблени, но в SL – класа R230 устройството е оформено по по-различен начин и е подробно описано тук.

Устройството COMAND 2,0  в Мерцедес R230 SL класа: Първоначалното устройство в W210 има дискретно окабеляване за получаване на сигнали от запалителната система, осветителната система, заден ход и сигнал за скоростта. Те не поддържат връзка с автомобилната CANbus шина и могат да бъдат лесно идентифицирани тъй клавиатурата на телефона не е надписана. Когато беше направен facelift на W210 и е добавен волан с копчета за управление, тогава устройството е свързано с CANbus шината на автомобила и изисква само дискретни връзка към буксата за сигнал за скоростта, а за останалите споменати по-горе сигнали използва CANbus мрежата.
В W208 всички устройства използват CANBus шината, и на практика устройствата за W210 са направени да могат да работят в автомобили от серия W208.
Устройствата в W163, докато приличат на тези в W208 и W210, имат връзка с букса – за 4-те сигнала, споменати по-рано и нямат връзка към CANbus шината.
Извитите устройства монтирани в С - класа W203 и CLK – класа W209 са взаимозаменяеми, но нито едно устройство от останалите не е такова. Устройството в G -класа W463 е със същата форма, но то се нуждае от отделна жица за сигнал за скорост. Устройството в SL-класа R230 е уникално.

COMAND 2,0 MOPF
Широкоекранен вариант на COMAND 2.0 (с идентични характеристики) е на разположение през 2003 само в S клас W220 и CL клас W215.
Кода от листа с опций за Европейския COMAND беше променен на 527 за тази система - което може да доведе до объркване, тъй като тя е базирана на старата CD технология.
 
COMAND-APS NTG1 в Мерцедес S клас W220COMAND-APS (NTG1)
През 2002 в Е клас W211 за първи път е въведена напълно преработена аудио система.  D2B аудио мрежата е заменена с нова система, наречена накратко MOST  (Media Oriented Systems Transport – Медийно ориентирана транспортна система), която на теория би могла да подържат и видео.
С въвеждането на базирана на CAN bus MOST система, името е променено на COMAND-APS и кода за опция 527 сега е използван за COMAND. За да стане объркването пълно, COMAND 2,0 MOPF също има опция код 527 и е известен като COMAND-APS, тогава Mercedes започва нарича дори по-старите COMAND 2.0 COMAND-APS.
Системата бе въведена в S клас  W220 и CL  клас W215 за 2004 моделна година, във SL клас R230 за моделна година  2005 а за SLK от старта на продажбите. NTG1 беше първата базирана на DVD система, като по този начин един DVD диск съхранява картата на целия регион (например Европа). Това опростява нещата и улеснява живота, но разходите за дискове са около два пъти повече от разходите за закупуване на картата за една държава на DX диск за COMAND 2 система.
MOST системите (и по този начин NTG1 системите съчетават 3 отделни устройства, AGW (Аудио Gateway – аудио вход), главно устройство  (COMAND) и навигационен  процесор. AGW съдържа FM/AM тунер(и), многоканален усилвател, MOST bus контролер и диагностичен портал за диагностика и конфигурация.
Телефонната система. гласови команди, CD чейнджър, Harmon Karden премиум звукова система и TV тунера също са свързани  MOST bus  по маршрута аудио вход/изход на системата. Когато е инстарлирана  акустична система на Harmon Karden (НК), многокалния усилвател на HK съдържа AGW и замества стандартния AGW.
COMAND-APS NTG2 в Мерцедес W203, W 209Навигационния процесор е винаги в багажника на автомобила, както и AGW също често е скрит в багажника на колата, или в краката на пътника в SLK.
NTG1 е монтирано до Моделна Година 2009 съответно в S клас W220, CL клас W215, SL клас R230, E клас W211, CLS клас W219, SLK R171.
NTG1 устройството (COMAND) могат да възпроизвежда DVD и MP3 формати качени на  CD или DVD носител.
Повечето части на NTG1 устройствата са направени от Becker (за колите в Европа). Въпреки това, в S / CL / SLK / SL, са сглобени от Siemens ( Северно Американските системи са направени от Siemens).
Системите на E клас  W211, CLS  клас W219, SLK клас R171 имат допълнителен аудио вход но в S клас  W220, CL клас W215, SL  клас R30 нямат, като по този начин на Мерцедес iPod интерфейс, няма да работи в S / CL / SL.
NTG1 устройствата използват собствени дискове с карти, независимо че картите са направени от Teleatas и Navteq те трябва да бъдат предоставени чрез Mercedes Benz. Mercedes използват цветни означения върху дисковете с карти при опаковането им, NTG1 дискове имат зелена ивица. В момента дискове с карти поддържат само 5 цифрен пощенски код за Великобритания.

COMAND-APS (NTG2)
Следващата система на Mercedes Benz има за цел и да намали разходите, тя е въведена в С - клас W203 и CLK – клас W209 за facelift-а  от средата на 2004 (по-точно около март 2004 нататък) и след това е бил монтирана в новите модели от А, В, ML, GL и R - класове, също така е монтирано на Smart  forfour и Vito / VIano  W639. Тази система, събира всички компоненти в една двойно по висока кутия, като има значително опростяване на окабеляване.
COMAND-APS NTG3 в Мерцедес S  и CL класа W221, W216NTG2 система, обаче вече не може да възпроизвежда MP3 и DVD формати и съответните дискове, и разбира се, тъй като има навигационното  устройството не е отделно, то  възпроизвежда само карти на CD носител, поради което навигирането с пълна карта изисква наличието на CD чейнджър. Всички системи NTG2 имат допълнителен спомагателен вход. Както NTG1 така и NTG2 използва патентовани дискове с географски карти, които въпреки, че са изготвени и направени от Teleatas и Navteq трябва да бъдат доставени чрез Mercedes Benz. Mercedes използват цветни ивици за означение на CD с географски карти на техните опаковки, NTG2 дискове имат синя лента. Към момента настоящите дискове с карти поддържат само 5 цифрен пощенски код за Великобритания.

COMAND-APS NTG3 в Мерцедес S  и CL класа W221, W216COMAND-APS (NTG3)
Това е системата която стартира с настоящите S - клас W221 и CL – клас  W216. Системата разполага с дисплей, който е част от таблото, както и с отделен контролер.
Аз знам много малко за тази система, с изключение на
- Това е базирана на MOST bus система както при другите модели
- Дисплеят е физически отделен от audio/навигационната електроника.
- Картите се съхраняват на вътрешен твърд диск - но трябва да бъдат актуализирани от DVD.
- Системата се контролира с въртящ се контролер вместо с клавиатура.
- Това е първата система която поддържа DAB тунер на MOST bus базирани системи (опция код 517)

COMAND-APS NTG4 в Мерцедес C класа W204COMAND-APS (NTG4)
Първоначално монтирани в С-клас W204, после в GLK – клас, E - клас W212 и Е – клас Coupe W207. Тя е нещо като евтин вариант на NTG3 система.
- Това е базирана на  MOST bus
- Дисплея е физически отделен
- Има PCMCIA слот, където можете да включите PCMCIA устройство (или друг тип чрез адаптер) подържа и MP3 формат
- Картите се съхраняват на вътрешен твърд диск, като отново се актуализират от DVD
- Има отделен въртящ се контролер също като NTG3.
- Има вградена Bluetooth телефонна поддръжка, но не е особено прецизна в правилното зареждане на адресната книга,  без допълнителната опция  комфортен телефон.
- Поддържа Media Interface – като опция се предлага интерфейс за свързване с iPod (с видео поддръжка), USB, или 3,5 мм Aux вход. (Това е Mercedes код за опция 518)
- Предполагам, че е направена от Mitsubishi.

COMAND-APS (NTG2.5)

Това е по евтин вариант (доколкото мога да видя) на NTG4 система, всичко е в едно физическо устройство, използва се от Моделна година 2009 в А, В, Е-W211, CLS, ML, GL, R, SL и SLK класове, като заменя монтираните досега NTG1 и NTG2 системи. Тя може лесно да бъде идентифицирана по цветовото означение на клавишите за вдигни/затвори на телефона – те са в  червено и зелено (NB, такива са  Северноамерикански NTG1, NTG2 системи) изчезнали са и бутоните от лявата и дясната част на дисплея в NTG2 устройствата, и има  Flash слот над DVD слот. Очаква се  Vito / VIano да получат тази система към края на 2009. Имайте предвид, че системата в CLK – клас W209 никога не е била актуализирана със NTG2.5, поради факта, че той е заменен с E - клас Coupe W207.
COMAND NTG2.5 в Мерцедес SL класа - R230Най-важното е, устройството поддържа през Bluetooth телефонна функционалност, която работи много добре и има гласови команди. Като опция се предлага и DVD changer, това устройство е с код за опция в Mercedes - 512. Без DVD changer кода за опция е все още 527, което може да бъде объркващо ако се наложи намирането на части.
Това устройство разполага с SD слот за MP3 файлове, има вътрешен твърд диск, за да съхранява навигационните карти и също поддържа опции - DAB радио и Media Interface.
Тук вече нямаме въртящ контролер, а отново се завръщаме към подходяща клавиатура.
Тази система е много по-хубава, отколкото по-старите NTG1/NTG2 системи.
Вече не се произвежда от Becker.
Окабеляването при NTG2 и NTG2.5 изглежда много сходно, но има някои основни разлики, ако се опитате да поставите устройство NTG2.5 на местото на NTG2. Разликите са в контролера за телефонът и linguatronic -а който са вградени, така, че кабелите на микрофона трябва да бъдат обърнати към COMAND и вероятно по-стария телефон и linguatronic (ако има такива) трябва да бъдат махнати от отстранени от MOST оптичната мрежа. Антената при NTG2 системите се захранва от COMAND, докато при NTG2.5 системите тя се контролира от друг контролен модул (Заден SAM). Конекторите на FM антената са различни, както и AUX окабеляване вече се свързва в  различни точки на мулти конектора.