Е, какво да се прави. Всеки иска да изкара някой лев по някакъв начин.

Какво общо има това с един сайт за Мерцедес ли? Ще ви кажа. Нещата с развитието на сайта за Мерцедес са свързани пряко или косвено с реклама. Засега жълтите стотинки от Гугъл не покриват нищо, но следейки графиката на посещаемост в сайта ( за форума не знам ) се вижда една закономерност на право пропорционално повишаване броя на посещенията на ден. Вече сме твърдо над 100 потребителя, което за двумесечен сайт е много добре. Все пак наближава така наречената граница на "болката", която ще трябва да се прескочи, за да се постигнат по-големи успехи. Книгите по маркетинг дават много насоки и във всички от тях съществува една думичка (освен планиране), а именно "РЕКЛАМА". Планът, който мислех беше свързан с продажба на място от сайта за реклама от други фирми, като приходите се вложат автоматично в добре изработена и обмислена реклама на самия сайт, поради оскъдните средства с които може би щяхме да разполагаме. Все пак ние не сме обвързани с никакъв начин на членство и стотиците (а може би вече и хиляди) часове работа са дадени от нас заради ентусиазма, любовта към Мерцедес и желанието ни и други да научат повече от богатата история, както и опита на наистина малкото, но свръх качествени специалисти във форума ни.

Отплеснах се. Ставаше въпрос за пари или начина по който да ги набавим, за да рекламираме сайта в Интернет пространството. Аз съм човек, който действа импулсивно и решително, като въпреки многото провали на неосъществени или зле осъществени идеи, обичам по някакъв начин да проуча възможностите. Така и достигнах до един започващ да набира скорост сайт, а именно autoforums.bg. Това е сайт, който изгражда рекламна мрежа в..... както се досещате в автофорумите. По този начин един рекламодател може да избере в кой форум, на коя позиция да рекламира с цена за определени импресии. Това не означава и кликвания на рекламите, които да довеждат посетителите към рекламиращият сайт, а само показвания на рекламите. Не им давам реален линк, защото си мисля че не са почтени към своите рекламодатели. Ето какво имам впредвид. Знаейки от личен опит колко потребители имат двата по-големи форума за Мерцедес реших да проверя цените на импресии и какво се предлага. И тук идва най-голямата изненада. Сайтът на Алекс е.... седнете моля:

Дневни посещения :1 000 Дневни импресии: 12 000 Среден престой: 8 мин. 40 сек. Потребители: 11 200 Мнения: 100 000

Което е пълна лъжа и измама. Нека видим и данните, с които се продава място за реклама в клубния форум на колегите. Нали все още сте седнали?

Дневни посещения: 700 Дневни импресии: 7 500 Среден престой: 14 мин. 10 сек. Потребители: 9 800 Мнения: 126 000

Много от нас знаят ситуацията с тези два сайта, в която се вижда едно меко казано подвеждане ( нека си го наречем ОГРОМНА ЛЪЖА) за евентуалния рекламодател. Е как по дяволите да рекламираме там? При покупка на 10 000 импресии на цена от 70 лева, то това означава че тези пари биха отишли за по-малко от 1 ден в сайта на Алекс. Добре де - не точно там, защото най-вероятно аутофорумс си вземат едно 40-60 % за тях, но все пак. 

Колеги от autoforums.bg, когато рекламирате даден продукт, моля напишете си домашното. Не е честно спрямо рекламодателите, отделили пари от бюджета си за ефективна реклама. Не искам да говоря за колегите от другите авто форуми, дали си място за вашата реклама, защото по този начин единствените, които печелят сте вие - за в момента без пари ( защото местата са ви празни. Защо ли???  В графата "клиенти" няма никой, а в парньори май са безплатни уеб приложения, които нямат нищо общо с Автомобилизма), а с линкове към вашия сайт. Вярно че сме в криза, но някак си поглеждам дали дънките ми имат перфорация някъде около задните ми части. Добре че са Мишлен......