Началото
Популяризация
Бъдеще

Трудното начало.

Датата е 20 ноември 2008 година. След редица отхвърлени идеи за популяризиране историята на Mercedes, технически данни за модели, новини и всичко свързано с любимата ни марка, започна изграждането на този сайт. Беше трудно – намерените материали бяха на английски език и трябваше да бъдат преведени. Сайтът се намираше на адрес mercedes.misterj.info (в момента използван за rss емисии от основния ни домейн). С целенасочена оптимизация сайтът започна да се появява в Гугъл.
Инсталираният форум нямаше нужната функционалност и затова в средата на януари 2009 той беше прехвърлен на друга по-професионална платформа. Сега съществуващият форум за Mercedes започна да функционира на 31.01.2009 в 21:15 минути. Сайтът също се развиваше с добавянето на нови статии. Затова на 13.02.2009 година беше регистриран домейна mercedes-bulgaria.com
Благодаря на приятелите от Джумла, които помогнаха безпрепятствено местене на цялата информация към новия домейн, без да поискат никаква материална облага. За съжаление, само седмица след това започнаха хакерски атаки довели до падането му и много часове труд за неговото възстановяване. Отново с помощта на приятели.
Посещенията на сайта и форума, въпреки усилията на някои „доброжелатели”, започнаха да се увеличават като към момента са средно около 500 уникални на ден. Едновременно с това бяха създадени:
- група във Facebook
- Twitter канал
- сайт във Facebook
- видео канал в Youtube

Въпреки желанието за по-голям обхват на присъствие в Интернет, това не е възможно поради ограничените ни възможности както на екип, така и на финанси. С помощта на малък брой потребители, събрахме пари и участвахме в юбилейното издание на БГ сайт на годината 2009. Оценката за това е много противоречива, но можем да кажем, че помогна за популяризирането на сайта. С огромен успех проведохме Първото Национално състезание „Какво знаете за Мерцедес?” където с минимални финансови средства, но с огромно количество отделено време и разговори успяхме да осигурим много атрактивни награди. Благодарим на всички приятелски настроени спонсори, форуми, сайтове и медии, осигурили ни безплатна реклама за популяризиране на състезанието.
В края на 2009 направихме преструктуиране, като закрихме секцията Бенцопедия и прехвърлихме всички статии за тестове, история и т.н. в новия раздел Модели.
Също отделихме най-важните раздели в отделни поддомейни, като по този начин вече имаме тунинг, ръководства, ремонти, Формула 1.
В този момент можем с гордост да заявим, че ние сме най-големия неофициален Интернет портал в българското виртуално пространство за Mercedes. Добре индексирани, с най-висок ранг в Гугъл (сравнен с другите 2 сайта за Мерцедес).

Какво плануваме?

1. С новия сезон 2010 на Формула 1, заедно с програмист сме разработили F1 мениджър игра, отново с награди. Тя ще бъде платена, като приходите от СМСите, ще бъдат инвестирани в бъдещото развитие на портала ни.
2. Ще проведем второ състезание, като целта е това да се превърне в ежегодно издание и се надяваме на благосклонни спонсори за осигуряване на награди
3. Публикуване на огромно количество тестове на различни модели Мерцедес, история на класически модели, както и винаги първи с информация за новите модели, шпионски снимки, тунинг и новини от Формула 1, свързани с отборите, ползващи двигатели на Мерцедес.
4. Различни рекламни материали, показващи адреса на портала и форума

От какво се нуждаем?

Бихме се радвали на по-голяма съпричастност от страна на потребителите към идеите за развитие на портала. Имаме нужда от рекламодатели, помощ за преводи и създаване на конкурентен продукт.
Надяваме се следващата година, когато правим отчета ни за изминалата дейност, той да е пълен с положителни оценки и отзиви.

Графика на посещенията ни за период от 1 година в Мерцедес форум.
mercedes forumГрафика на посещенията ни за период от 1 година в Мерцедес сайта.

mercedes site

Забележка: Към посещенията на сайта трябва да се прибавят и посещенията към поддомейните като това автоматично увеличава броя им с около 100 на ден.