Range Rover BMW Mercedes MLСклонни сме да признаем, че участниците в настоящото изпитание не са сред най-разумните алтернативи за придвижване от точка A до точка B - за сметка на това обаче по нашите земи мнозина ги считат за най-престижните. В сравнителния тест на auto motor und sport този път бензиновите BMW X5 4.8i, Mercedes ML 500 и Range Rover Sport Supercharged премерват сили в битка за короната на осемцилиндровите SUV-автомобили.

Новият ML 500 не спазва докрай обещанието си да извърши спринта от 0 до 100 км/ч за 5,8 секунди - наместо това за изпълнението на класическата дисциплина той се задоволява с 6,2 секунди. В нашия редакционен екип обаче не се намери нито един, който да възроптае срещу тази неточност. Range RoverВ крайна сметка измереното постижение не просто издига Mercedes над неговите съперници, а впечатлява най-вече с начина, по който го прави. Въпреки внушителното собствено тегло на ML 500 (2250 кг), максималният въртящ момент (530 Нм) дарява всъдехода с неподозирана пъргавина и прекрасна тяга.

Водовъртеж в резервоара на Range Rover

При тези условия за Range Rover е трудно да наложи своите (неоспорими) качества - теглото му надхвърля това на Mercedes с около 250 кг, а голямата площ на неговата предница го обременява с допълнително челно съпротивление. При високи обороти жалният вой на механичния му компресор настойчиво моли за снизхождение, а в случай че не бъде пощаден, двигателят му си отмъщава с разход, неусетно достигащ 20 литра. Със своите 17 л А98 представителят на BMW демонстрира по-скромна жажда от Range Rover, а ML изпреварва всички със своите почти разумни 16 литра на 100 км.

Mercedes MLБогатите на завои пътни участъци не са стихията на ML 500, тъй като кормилната му уредба се противи срещу резки команди, изискващи светкавична реакция. Серийното му въздушно окачване обаче потапя пътниците в изключителен комфорт дори при движение върху разбити повърхности. Благодарение на активното си управление и адаптивното си окачване, X5 пък се придвижва толкова чевръсто по лъкатушещи шосета, че на двамата му конкуренти направо им се завива свят да го следват.

Mercedes е най-изгоден

Стратегията на Range Rover е коренно различна - аристикратичният британец е оборудван серийно с перфектна компютърна програма за движение по пресечен терен. Mercedes също предлага подобна система, която е сведена до няколко основни функции и освен това излиза доста солено, докато X5 не е и чувал за такава. Въпреки спортната си поза на готовност Range Rover не може да се похвали с особено сполучливо окачване. При динамично шофиране върху асфлтова настилка автомобилът твърде рано изявява недозавиване, а при лежерен режим на каране компенсира пасажерите с непоклатимото си величие.

BMW X5Обективно погледнато, Range Rover всъщност няма шанс в директно сравнение с немската конкуренция. От друга страна никак не е трудно човек да бъде притеглен от благородния му маниер. Първа предпоставка за това, разбира се, е финансовата възможност да си го позволите, тъй като с базова цена от 194 300 лева той надхвърля цената на двамата си немски опоненти доста осезаемо. Малка утеха за собствениците му е четиригодишната гаранция. Крайният победител по точки носи обозначението ML 500 - за щастие, в същото време и цената му е най-ниска. Текст: Александер Блох Снимки: Ахим Хартман, auto motor und sport