SUVСРАВНИТЕЛЕН ТЕСТ ГОЛЕМИ ДИЗЕЛОВИ SUV-OBE - Mercedes ML 320 CDI, VW TOUAREG V6TDI, Porsche Cayenne Diesel, Audi Q7 3.0 TDI Quattro, BMW X5 3.0d.
Е да, за това сравнение можехме да се разходим и до Рюселсхайм. И без това в момента там всеки комар се превръща в слон. Затова се отправихме към Люнебургското поле, за да го разтърсим. Слоновете от Serengeti Safari Park в Ходенхаген бяха посетени от своите роднини. За фотосесията на AUTO BILD дойдоха пет внушителни SUV-a -благородни високопроходими автомобили с яки шестцилиндрови дизелови двигатели. Това ще рече - в този клас нещата се раздвижиха, след като в борбата се намеси и Porsche c Cayenne Diesel - така че стадото вече се състои от петима тежкоатлети.
Новият Cayenne c V6 двигател с мощност 240 к.с. трябва да се противопостави на наложилата се конкуренция - и преди всичко на Mercedes. Производителят от Щутгарт определя правилата от години със своя ML 320 CDI с мощност 224 к.с. BMW също отдавна жъне успехи с успешния Х5 3.0d, който разполага с мощност от 235 к.с. От 2006 г. Audi се намеси в битката с Q7 3.0 TDI quattro c 240 к.с. А за VW от вече седем години се състезава Touareg, който предоставя техниката за Audi и Porsche. Неговият V6 TDI развива мощност 240 к.с.
Пясъкът в степта се тресе под копитата на тези силни „животни". Общият им въртящ момент е 2680 Нм - това е тягата на 20 Volkswagen Polo. Ho в нашето състезание за слонове става дума (не само) за скорост и ускорение, при тези автомобили има неща, които са по-важни от първичната мощ.
Пред големите, благородни дизелови SUV-ове като тези се поставя особено изискване - те трябва да комбинират в себе си високия престиж и модерния лукс. Задължителни компоненти са многото място в интериора, добрият обзор и високият комфорт при дълги пътувания. За съжаление тези автомобили, нека го кажем по-меко, не са „екологични ангели". Въпреки това дизеловите версии са относително икономични. Дори и Porsche, които дълго време отричаха дизеловите двигатели, клекнаха пред изискванията на пазара - да, ние помним като слонове.
В Цуфенхаузен не обичат да им се напомня, че дизеловият Cayenne ползва техниката на своите роднини - като цяло каросерията е същата като на Touareg, a двигателят се произвежда от Audi. А за тях определено не може да се твърди, че произвеждат летаргични двигатели. И все пак разликата се крие във фината шлифовка. Обявеният разход на гориво на Porsche е по-нисък, теглото е намалено, шумоизолацията е подобрена - всичко това обещава повече удоволствие при пътуване и по-високо ниво на комфорт. Достатъчно ли е това, за да може Cayenne да се превърне във водач на стадото? Тази задача не е лека. Защото по отношение на цената Porsche е по-скоро единак. На фона на базовата му цена от 121 891 лева конкурентите му изглеждат като промоционални предложения. Цената на Cayenne е по-висока с 6000 лева дори и от скъпия Mercedes ML 320 CDI. А само високата цена не е достатъчна, за да може да има претенции да бъде водач.

VW Touareg V6 TDIVW TOUAREG V6TDI 347 точки
Touareg ни е добре познат от години. Но не е достатъчно модерен, за да се класира на челните места.
И в най-малката колиба може да има достатъчно място - това важи с пълна сила за дългия 4,75 метра Touareg. Отпред и отзад предлагането на място е незначително по-малко от това в неговите (в повечето случаи) по-дълги конкуренти. Единствено задните седалки
изглеждат леко невзрачни и в сравнение с тези на Porsche предлагат по-малка странична опора. Но това може да се преглътне. За сметка на това в багажника липсват достатъчни резерви - с максималната си вместимост от 1570 литра големият Volkswagen може да поеме най-малко багаж в това сравнение. Фактът, че Touareg вече е понатрупал годинки, си проличава и по оборудването за сигурност - предните въздушни възглавници не се задействат на няколко степени, фаровете за мъгла, системата за контрол на налягането в гумите и автоматичните светлини (които при всички останали конкуренти са серийни) се доплащат, и то доста - общо над 2000 лева. Тоест - налага се да разчита на мощта на TDI. Но и тук Volkswagen не е убедителен на фона на конкурентите си. Въпреки че мощността му е 240 к.с. това не е достатъчно, за да изпревари конкурентите си, освен това средният му разход на гориво е най-висок - почти 11 литра на 100 км. На всичкото отгоре под товар V6 двигателят вибрира силно, което - в комбинация със стегнатото окачване - води до трептене дори на огледалото за задно виждане. Най-голямото предимство на Touareg - той е най-евтин.

Mercedes MLMercedes ML 320 CDI – 355 точки
Вместо на груба сила Mercedes залага на балансирани качества. И те струват пари.
Швабските пионери на тема сигурност демонстрират на какво се дължи доброто им име - на борда на ML има всичко, включително въздушна възглавница за коленете и системата Pre-Safe. Освен това Mercedes е комфортен и разточителен, единственият друг конкурент, който серийно има темпомат, е BMW. Ho и автомобилът от Щутгарт определено не е спортист - при директно сравнение с пъргавите му конкуренти ML определено изостава по отношение на динамиката на пътя. ESP се противопоставя твърде предпазливо на всякаква проява на темперамент, ML твърде рано започва да се плъзга с предните си колела извън завоя, кормилното управление реагира твърде меко. Тоест Mercedes ни глези така, както сме свикнали с тази марка? Не съвсем, защото въпреки доброто окачване спортните гуми не осигуряват достатъчен комфорт. 19-цоловите гуми със сечение 50 трополят дървено по на пречните фуги, а при висока скорост постоянните разтърсвания дразнят пътниците. Всичко това поне донякъде се компенсира от V6 CDI двигателя. Въпреки относително по-ниската си мощност ML се представя добре, а и средният му разход на гориво от 10.6 л/100 км е приемлив. Това се дължи на седмата степен на предавателната кутия, която позволява на двигателя да работи при ниски обороти при движение по автомагистрали. Малкият диаметър на завой превръща дългия 4,78 метра ML в учудващо маневрен автомобил. Обаче фактът, че поддръжката на Mercedes е по-скъпа, почти не ни изненадва.

Porsche CayennePorsche Cayenne Diesel – 360 точки
спортен автомобил - но тук ние търсим повече
Porsche явно може да прави чудеса. Поне такова е усещането. При Cayenne конструкторите от Цуфенхаузен сякаш са накарали неколкостотин килограма да изчезнат. И наистина - при движение по завои този SUV се управлява като много по-малък автомобил. „Камиончето" взима завоите пъргаво, не се клати, лежи стабилно на пътя. Трябва да отбележим обаче, че Porsche изисква водач с бързи реакции, иначе нещата може да загрубеят. Преди ESP-то да се намеси, при смяна на динамичния център на тежестта задницата леко поднася, особено при no-остри завои. Мотото е - даже и под дрехите на SUV трябва да се крие спортист.
По отношение на спирачките Porsche също демонстрира сериозното си ноу-хау - от скорост 100 км/ч Cayenne спира след сензационните 36 метра спирачен път. Истински таланти на спортен автомобил демонстрира и задвижването. Бързо превключващата предавките автоматична тран смисия реагира спонтанно и е чудесен партньор на пъргавия V6 дизел. Почти не е за вярване, че трилитровият дизел е роднина на двигателите на Audi (където работи по-грубо) и Volkswagen (по-муден). Тоест никакви недостатъци? Има и такива - серийното оборудване на Porsche не е богато, напр. системата за контрол на налягането в гумите се доплаща. И още нещо - Porsche не предлагат пълна, а само ограничена гаранция.

Audi Q7Audi Q7 3.0 TDI Quattro - 369 точки
Средно добрите възможности и приемливата цена позволяват на Q7 да заеме второто място
Този петметров кораб наистина е много просторен. Място има предостатъчно и отпред, и отзад, но огромният багажник (с вместимост до 2035 литра) не предлага достатъчна височина. Затова и често ще ви е трудно да натоварите обемисти предмети. Q7 е единственият седемместен автомобил в това сравнение (BMW също предлага трети сгъваем ред седалки), при който най-отзад удобно могат да се разположат дори и възрастни пътници. Но размерите - или по-скоро теглото - на Q7 си имат и своята цена. В завоите се усеща всеки килограм от теглото на тежкото Audi, Q7 се съпротивлява при движение по остри виражи, ESP-то се намесва грубо. Предимствата на тези предпазливи настройки са сигурното поведение на пътя - електрониката нито за секунда не позволява на автомобила да напусне правилната траектория.
Гигантът се проваля при спирането - спирачният път е почти 39 метра. В това отношение конкурентите се представят значително по-добре. Въздушното окачване (което струва допълнителни 5694 лева) на голямото Audi също не изпълнява напълно обещанията си. „Нежно като облак" - друг път, даже и при настройка Comfort дребните неравности по пътното платно се усещат в интериора. При висока скорост Q7 сякаш се тресе от вълнение. Жалко, защото с ниското си ниво на шум и безупречните седалки Audi-то е перфектен автомобил за дълги пътувания.

BMW X5 3.0d - 375 точки
Всестранният талант побеждава всички. BMW успява да направи шпагата между удоволствието и пригодността за ежедневието. За съжаление само срещу доплащане.
Какво означава всъщност SUV? А да, Sports Utility Vehicle, тоест съчетание от спортен и пригоден за ежедневието автомобил. Попадение - BMW е успял да постигне перфектното съчетание, Х5 е оптималната комбинация. Всичко започва още при поведението на пътя - от една страна, тежкият Х5 се движи лекокрако по осеяните със завои тесни междуградски пътища, като благодарение на системата за компенсиране на наклоняването (Adaptive Drive за 6489 лева) почти не се клати. От друга страна, BMW-то вози пътниците си с висок комфорт. Х5 успява да се справи уверено както с напречните фуги, така и с грубите дупки по пътното платно - усеща се само леко и нежно поклащане като при луксозна лимузина. Монтираното при тестовия автомобил активно кормилно управление (доплащане от 2564 лева) по принцип много добре подхожда на лигата на тези тежки апарати - от една страна, при маневриране в тесни гаражи ви дава усещането, че управлявате значително по-повратлив автомобил. От друга страна, при висока скорост кормилното управление не е прекалено нервно. Обаче - при движение по автомагистрали дразни грубото излизане от средно положение на волана, Х5 не може да бъде поддържан толкова прецизно по курса като Audi Q7 например. Жалко, защото на практика при висока скорост Х5 се движи постоянно в лек зигзаг. За сметка на това трябва специално да похвалим конструкторите на двигателя на BMW. Мощният трилитров дизел на Х5 е сред най-бързите, най-спокойно работещите и тихи представители в този тест, освен това харчи най-малко от всичките си конкуренти - само 10,3 л/100 км. Но като стана дума за U като Utility - BMW се представя чудесно и като автомобил за дълги пътувания и за ежедневието. Благодарение на изобилното място пътниците на задната седалка се чувстват добре, а багажът им спокойно може и да е по-тежичък - полезният товар на Х5 е внушителните 750 кг. Но само при положение, че доплатите 1558 лева за регулиране на нивото. Ключовата дума при Х5 е доплащане - активно кормилно управление, регулиране на нивото, Adaptive Drive - с тези неща цената на едно Х5 3.0d се покачва до почти 128 000 лева. А ние не толерираме това и го наказваме с отнемане на точки. Което обаче не може особено да навреди на „бавареца". Х5 успява въпреки това да спечели теста.

Новата техника успешно помага на Х5
Поддържа Х5 винаги изправен - управляеми стабилизатори на осите.
Комфортно окачване и въпреки това почти никакво наклоняване при движение по завои - как става тази работа? BMW използва хитроумна техника. Така например Adaptive Drive използва регулируеми стабилизатори, които се противопоставят на наклоняването на каросерията при движение с висока скорост в завои. При тази система двете половини на стабилизаторния прът се завъртат в различни посоки, а това позволява на каросерията да остане изправена.Електрониката помага и на кормилното управление в зависимост от скоростта системата променя предавателното си отношение.
Коментар:
XXL-SUV? Като дизели са истински влекачи. В момента свръхголемите SUV-ове са толкова обичани, колкото и плановете за фзлиране на Opel. И с пълно право. Защото Q7 и компания са автомобилни динозаври. С едно изключение - вижте този сравнителен тест. Като дизели тези XXL високопроходими автомобили трябва да бъдат поставени под защитата на закона - стига да не се казват Q7 V12 TDI. Защото 6-цилиндровите дизели предлагат не само добри динамични характеристики при същевременно поносим разход на гориво. Не, те блестят и като мощни влекачи, които имат правото да теглят до 3,5 тона - по-малките им братчета се справят само с около 2 тона. А това определено е малко за големи ремаркета.
Фактор удоволствие:
И въпреки че при това сравнение темата „имидж" не се отразява на стойността при продажба на старо, то Cayenne се нарежда на първо място. Това не може да бъде помрачено дори и от нетипичния за марката SUV c дизелов двигател - Porsche е и си остава Porsche. Това се отнася и за управляемостта и темперамента - усещането е, че управлявате спортен автомобил - това заслужава пълен набор точки! Естествено, в това отношение тежкото и значително по-мудно Audi не се представя добре. Най-фината и уютна атмосфера предлага тихото, комфортно и управляващо се с лекота BMW X5 - затова и колата от Мюнхен получава 5 звезди за уют.
Въпреки четиригодишната си възраст ML се представя чудесно по отношение на дизайна. Mercedes е олицетворение на внушителния типаж, който не иска да прави впечатление с огромните си размери. Застарелият Touareg изглежда почти скромен - и с това сякаш отново модерен.

СРАВНИТЕЛЕН ТЕСТГОЛЕМИ ДИЗЕЛОВИ SUV-OBE
 
ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ AUDI BMW MERCEDES PORSCHE VW
Двигател вид, цилиндри разположение
V6, турбо,
отпр. надл.
V6, турбо,
отпр. надл.
V6, турбо,
отпр. надл.
V6, турбо,
отпр. надл.
V6, турбо,
отпр. надл.
Клапани/разпр. валове 4 на цилиндър/4 4 на цилиндър/2 4 на цилиндър/4 4 на цилиндър/4 4 на цилиндър/4
Задвижване на разпр. вал верига верига верига верига верига
Работен обем 2967см3 2993см3 2987см3 2967см3 2967см3
кВт(к.с) лри об./мин 176(2401/4000 173(2351/4000 165(2241/3800 176(2401/4000 176(2401/4000
Нм при об./мин 550/2000 520/2000 510/1600 550/2000 550/2000
Максимална скорост 216 км/ч 216 км/ч 215 км/ч 214 км/ч 211 км/ч
Предавателна кутия 6-степенна автоматична 6-степенна автоматична 7-степенна автоматична 6-степенна автоматична 6-степенна автоматична
Задвижване 4x4 4x4 4x4 4x4 4x4
Спирачки предни/задни дискови
/дискови
дискови
/дискови
дискови
/дискови
дискови
/дискови
дискови
/дискови
Гуми на тествания автомобил
255/55 R 18Y
255/55 R 18V
255/50 R 19W
255/55 R 18Y
235/65 R 17V
Размер на гумите  8x18"  8,5x18"  8x19"  8x18"  7,5x17"
 Емисии СО2  239 г/км  214 г/км  254 г/км  244 г/км  244 г/км
 Разход на гориво*  11,3/7,8/9,1 л  10,2/6,9/8,1 л  12,2/8,1/9,6л  11,6/7,9/9,3 л  11,6/7,9/9,3 л
 Обем на резервоара/гориво  100 л/дизел  85 л/дизел  95 л/дизел  100 л/дизел  100 л/дизел
 Шум при преминаване  72 дБ  73 дБ  74 дБ  71 дБ  71 дБ
 Прикачен товар с/без спирачки  3500/750 кг  3500/750 кг  3500/750 кг  3500/750 кг  3500/750 кг
 Обем на багажника  775-2035л  620-1750л  551-2050л  540-1770л  555-1570л
  градски/извънградски/среден на 100 км
 
ЕКСПЛ. РАЗХОДИ/ГАРАНЦИИ
AUDI
BMW
MERCEDES
PORSCHE
VW

Норма за вредни емисии

Euro 4
Euro 4
Euro 4
Euro 4
Euro 4
Годишен данък
759 лв.
746 лв.
711лв.
759 лв.
759 лв.

Интервал на серв. обсл.

сп. показание/2 год.

сп. показание/2 год.

сп. показание/2 год.

30 000 км/2 год.

сп. показание/2 год.

Застраховки ГО/Каско

360/5942лв.
360/6385 лв.
360/6050лв.
360/6195лв.
360/5215 лв.

Пълна/огр. гаранция

пълна
ограничена
пълна
ограничена
пълна

Гаранция за техника/пробег

2 год./няма
2 год./няма
2 год./няма
2 год./няма
2 год./няма

Гар. срещу ръждясване

12 год.
12 год.
30 год.
10 год.
12 год.

Гаранция за мобилност

неограничена
5 год.
30 год.
2 год.
неограничена

Гералд Чайка