mercedes-vw-lexusАлтернативният Lexus RX 400 h предлага комбинация от бензинов двигател и два електромотора. Ще успее ли тя да се наложи над конвенционалното задвижване на утвърдени играчи, като бензиновия Mercedes ML 500 и турбодизеловия VW Touareg V1O TDI?

Класът на луксозните всъдеходи определено няма славата на експериментално поле за прилагане на авангардни технологии с екологичен привкус. Причината за това е безкрайно прозаична - клиентите в този сегмент на пазара ценят изобилието от мощ далеч повече от високотехнологичните мерки за опазване на околната среда и природните ресурси. Няма никакво съмнение, че модерните дизели навлязоха триумфално в SUV-автомобилите не поради пословичната си икономичност, а благодарение на гигантските стойности на въртящия момент, извънредно подходящи за този тип возила. Поради същата тази причина мнозина твърди почитатели на големите всъдеходи и до днес не се замислят за алтернативи, а посягат направо към класическите предимства, предлагани от скъпите и лакоми, но мощни бензинови V8.
И все пак, в хода на все по-разгорещените напоследък дискусии около потреблението на световните енергийни запаси, и в този автомобилен клас се появиха алтернативни предложения. Едно от най-перспективните сред тях е хибридното задвижване, а пионерът в серийното му внедряване е луксозният Lexus RX 400 h, под чийто преден капак работи подпомаган от два електромотора бензинов V6.
Според рекламата на японския модел мощността му е сравнима с мощността на автомобилите с V8, а разходът му може да съперничи с разхода на по-икономичните бензинови V6. Именно състоятелността на тези твърдения решихме да проверим, като използвахме за сравнение Mercedes ML 500 с неговия бензинов V8 и VW Touareg V10 TDI c доказано мощния и предполагаемо икономичен дизелов мотор.
Според демонстрираните пред измервателната апаратура динамични характеристики никой от трите всъдехода не отстъпва съществено на останалите. VW и Lexus се изстрелват от място до 100 км/ч за осем секунди, a Mercedes успява да спринтира в рамките на седем. ML 500 постига максимална скорост от 240 км/ч, VW спира устрема си при 225 км/ч, докато ограниченият по електронен път Lexus е принуден да се примири с 200 км/ч.
Всъщност показаното от Lexus не е никак малко с оглед на сложната му техника, която между другото не създава никакви проблеми. Първите метри при движение с ниска скорост автомобилът преодолява без участието на бензиновия си двигател - шестцилиндровият агрегат се включва в играта едва когато водачът изяви желание за по-енергичен стил на придвижване. В тези случаи, както и в режим на рязко ускоряване, предният и задният електромотор поемат ролята на попътен вятър, като добавят по-малка или по-голяма част от своя въртящ момент към общия силов тракт. Сумарната стойност на въртящия момент на трите двигателя възлиза на 751 нютонметра, а теоретично мощността на Lexus RX 400 h може да достигне 446 к. с. Теоретично, тъй като управляващата електроника на хибридната система определено не се стреми към мобилизация на пълните възможности на трите двигателя, а цели да постигне оптимално във всяка конкретна ситуация съчетание, в което те да се допълват взаимно. Поради това на практика максималната мощност не надхвърля 272 к. с.
Протичането на процеса, в който хибридната система си връща обратно част от изразходваната енергия, се запаметява и може да се наблюдава в реално време върху монитора на арматурното табло. Най-интересно е развитието на ситуацията при движение в градски условия и по отсечки, налагащи често потегляне и спиране, когато RX 400 h се задоволява с невероятния за подобен автомобил среден разход от 6,8 л на 100 км. При поддържане на постоянно висока скорост обаче предимството на хибридното задвижване се стопява и разходът на RX се приближава плътно към типични за този клас стойности от порядъка на 15 литра на 100 км.
Разбира се, това не е таванът - при движение по магистрала с често подаване на пълна газ значително по-мощният Mercedes ML 500 консумира повече от 20 литра, а разходът му в градски условия възлиза на 16,2 литра — с близо 10 литра повече от Lexus на всеки 100 километра. В замяна на това щутгартският V8 демонстрира разкошно поведение и предлага спонтанно и хармонично разгръщане на мощността без значение в кой оборотен диапазон се намира. Предимство на Mercedes ML е и системата за двойно предаване с променливо разпределение на въртящия момент между двата моста, докато при Lexus за задвижването на задните колела отговаря само един електромотор с мощност 68 к. с.
И в Touareg за разпределението на въртящия момент се грижи пълноценна система за двойно предаване, а неговият V10 TDI развива най-висока мощност и най-голям използваем въртящ момент сред двигателите на участващите в сравнението всъдеходи. Отрицателно впечатление правят забавените понякога реакции на двигателя при подаване на газ, както и недотам равномерната му работа. В градски условия 2,7-тонният колос изразходва 13,8 л на 100 км, а средната му консумация в тестовия цикъл възлиза на малко нескромните 15,1 литра. Вярно е, че Touareg е по-икономичен от ML 500, но могъщият дизел на VW произвежда по-големи количества вреден за климата въглероден двуокис. Работата е в това, че докато при изгарянето на един литър бензин в атмосферата се отделят 2,32 кг СО,, на всеки изгорен литър дизел се падат 2,53 килограма въглероден двуокис. От тази гледна точка автомобилът с дизелов двигател трябва да бъде най-малко с 13 процента по-икономичен от бензиновия, за да се похвали със сравними стойности по отношение на емисиите на СО,. От измерените данни за средния разход според евронормата (ЕСЕ) обаче се вижда, че количеството гориво, необходимо на волфсбургския V10 TDI, е само с 4,5 процента по-малко от необходимото за бензиновия V8 на Mercedes. Дали в това не се крие намек за ефективността на двигателя нa VW...
Оказва се, че дизеловият всъдеход съвсем не е панацея и ощетява природата и собственика си повече, отколкото той може би предполага. Подобни съмнения за стопаните на ML 500 едва ли съществуват, а притежателите на Lexus определено се нуждаят от най-скромни средства, за да се радват на хибридния си всъдеход.

MERCEDES ML 500 — БЕНЗИНОВ V8

Бензиновият V8 c ъгъл между редовете 90 градуса и три клапана на цилиндър се отличава с висока мощност и равномерен ход.

Петлитровият V8 е класическият избор за SUV-модел от този калибър. Бензиновата машина съчетава подчертано равномерния си ход с хомогенно разгръщане на мощността и бързо набиране на обороти - внушителният с кубатурата си агрегат тегли мощно от празен ход до над 6000 об./мин. Теглото на ML 500 също е впечатляващо (2238 кг) но произвежданият в Америка всъдеход успява умело да оползотвори своите предимства. Той мърмори тихо в градския трафик, носи се с напориста самоувереност по обикновените пътища и има на разположение необичайно големи запаси от тяга дори при високи скорости на магистрала. Другото лице на комфорта, осигурен от невероятната еластичност на задвижващия агрегат, е сериозният апетит на V-образния „осмак". В градски условия той гълта по 16,2 литра А95 на всеки 100 км, а при по-динамичен стил на шофиране по магистрала или първокласен път разходът може да надхвърли 20 литра. По отношение на вредните емисии той се отличава от много по-икономичния Lexus RX 400 h главно по количеството на отделяния въглероден двуокис -то е в пряка зависимост с количеството изразходвано гориво и с покачването на едното пропорционално нараства и другото.
ML 500 показа най-голям среден разход в теста — 16,1 л/100 км.

VW TOUAREG — ПЕТЛИТРОВ ДИЗЕЛОВ V10

"V10 TDI разгръща необикновената си мощ след кратка слабост при потегляне.

Пет литра работен обем, десет цилиндъра, впръскване на горивото със система „помпа-дюза" с максимално налягане 2050 бара, два турбокомпресора. В резултат от всичко това са налице 313 к. с, 750 Нм въртящ момент и... някои проблеми. Мощният V10 е станал твърде голям и неимоверно тежък, а високото налягане на впръскването внася известна неравномерност в маниера му на работа. Личи и известно закъснение в разгръщането на мощността на оборудвания с филтър за твърди частици десетцилиндров TDI. Тежащият 2704 килограма Touareg не е никак икономичен — в градски условия той се нуждае от средно 13,8 л дизелово гориво на 100 км, а при по-динамично шофиране разходът може да скочи до 17,3 литра. Освен това той отделя повече въглероден окис (СО) и по-голямо количество азотни окиси (N0,) от двамата си конкуренти. Високите емисии на N0, могат да се намалят само със специален катализатор, но VW все още не предлагат такава система.

LEXUS RX 400 h — БЕНЗИНОВ V6 C ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УСКОРИТЕЛИ

Наред с конвенционалния 3,3-литров бензинов двигател, Lexus разчита на един електромотор с мощност 123 кВт (167 к, с.) на предния и още един с 50 кВт (68 к. с.) на задния мост. Електрическите двигатели са свързани в общия силов тракт и се намесват при необходимост. За постигане на плавни преходи между изцяло бензиново или електрическо задвижване, както и за смесване между двата вида в зависимост от ситуацията се грижат два планетарни предавателни механизъма. Така изградената хибридна система включва и специфична схема на задвижване 4x4, която не изисква наличието на механична връзка между предния и задния мост. В режим на намаляване на скоростта или употреба на спирачките, RX 400 h генерира енергия, която складира в своя никел-метал-хидриден акумулатор и по този начин успява да постигне впечатляващо ниски стойности по отношение на разхода на гориво в градски условия - в градския цикъл на теста Lexus бе в състояние да се задоволи с едва 6,8 литра на 100 км. Отлично ниски се оказаха и количествата на отделените вредни емисии — СО, е на нивата, характерни за моделите от компактния клас, а азотният окис е на практически нулеви нива.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Хибридът притежава предимство по отношение на разхода
Фактът, че в сравнение с другите мощни всъдеходи Lexus RX 400 h регистрира средно с четири до пет литра по-нисък разход на 100 км, е истинска изненада. Оказа се, че противно на някои предразсъдъци, хибридът е значително по-икономичен от сравнимите по мощност бензинови и дизелови модели не само в града и в условия на движение с често спиране и потегляне. От друга страна, тежащият 2,7 тона Touareg показва, че размерът е от значение и не е добре да се изпада в гигантомания, която се отразява и на цената. Както и преди, най-стабилно и приятно усещане по отношение на задвижващия агрегат предлага бензиновият V8 в Mercedes ML 500, но той пък изисква щедри хонорари на бензиностанцията. Пълно щастие няма...