Гигантите с двойно задвижване Audi Q7 4.2 TDI, Mercedes ML 420 CDI и Land Rover Range Rover TDV8 ce готвят за оспорвана борба според правилата в шотландските планини - победителят може да е само един. Нашият сравнителен тест ще установи кой ще успее да напусне ливадата с радиаторна решетка, окичена с атрибутите на победител.

Безспорно е, че Range Rover най-близко се доближава до идеалите „хармонично телосложение с правилни пропорции и същевременно масивен фундамент". Ръбатият катерач демонстрира ясни контури и изглежда величествен като шотландски замък. Гигантският капак на двигателя дава на водача чувство на извисеност. И гарантира, че водачът винаги ще може да прецени докъде стига каросерията на неговия колос - за разлика от Q7.
Mercedes ML - Range Rover - Audi Q7Този гигантизъм подхожда на изискано обзаведения интериор, в който - стига потрфейлът ви да е достатъчно бездънен - няма да ви липсва нищо. Освен може би малко порядък в джунглата от бутони и превключватели, както и малко повече място за пътниците. Не че в този дълъг почти 5 метра и широк близо 2 метра британски „кораб" е тясно. Съвсем не. Въпреки това в Q7 и ML е по-просторно. Което и можеше да се очаква при по-дългия със 114 мм Q7.

Mercedes М-класа просто ни изуми. Въпреки че с дължината си от 4,78 м тя е значително по-къса от конкурентите си, даже и на задната седалка на ML е широко и просторно като в удължена американска лимузина. Само по отношение на обема на багажника автомобилът със звездата трябва да се признае за победен от безкрайната дължина на Q7 и голямата височина на Range Rover.
При движение по пътищата Range Rover прилича на расов бик с проблеми с либидото. 3,6-литровият V8 е един великолепен дизел, с мек и копринен ход, чиито 272 к.с. винаги пъргаво се притичват на помощ. Само че този двигател доста се затруднява от меко окачения и плавно носещ се над пътя 2,7-тонен Range Rover. Голяма част от първоначалния темперамент на двигателя изглежда се губи поради високото тегло, двойното задвижване и шестстепенната автоматична предавателна кутия. Въпреки всичко TDV8 успява да се ускори за 9,1 сек. до скорост 100 км/ч. Напълно достатъчно, ще кажете вие. Ние също сме съгласни. Поне с това сме съгласни. Не можем да приемем обаче отработените газове, които необезпокоявани излизат от ауспуха. При британеца за разлика от конкурентите му засега изобщо не предлага филтър за твърди частици - в днешно време това е недопустимо и затова отнемаме 10 точки.
При движение по магистрала Range Rover не може да развие повече от 200 км/ч - въздушното съпротивление и механичните загуби са големи, което е по-скоро разочароващо постижение за якия осемцилиндров двигател. При тази скорост Мерцедес и Audi уверено продължават да ускоряват и устрема им напред спира едва при 235 респ. 236 км/ч. Тези двама конкуренти имат предимство и заради по-доброто си съотношение тегло-мощност. Докато при Range Rover всяка конска сила на двигателя трябва да „влачи" почти 10 кг, при Audi и Мерцедес - само около 7,8 кг.
Особено V8 агрегатът на Q7 с мощност 326 к.с. ви оставя с впечатлението, сякаш е напомпан с еритропротеин като професионален колоездач. Този дизел подхвърля петметровия колос като играчка, ускорява го само за 6,7 сек. до 100 км/ч и захапката му е като на опиянена от кръв пираня. Забравете всякакви дискусии за турбодупка и слабост при потегляне - още при 1800 об./мин имате на разположение 760 Нм. И при най-лекото движение на десния крак този гигант се устремява напред с мощен рев.
Трябва да признаем, че понякога невероятно добре и леко управляемият Q7 прави впечатление на малко трескав и нервозен, липсва му самоуверената невъзмутимост на Range Rover. Ho цялостната картина е хармонична - със спортно-стегнатото си окачване и превключващата нервно само в спортен режим 6-степенна автоматика Q7 ни хареса като як и добре трениран звяр. И ни изненада с най-ниския разход на гориво в това трио - Q7 се задоволява само с 11,1 литра нафта на 100 км. И ML, и Range Rover харчат по 0,4 литра повече.

На финала като най-сполучливия компромис между спортен дух и комфорт се представя М-класата. В немския високопроходим автомобил с американски паспорт за мощното задвижване и спонтанното разгръщане на мощността се грижат 306 к.с. Безупречната 7-степенна автоматична предавателна кутия помага на този Benz да се представи перфектно във всички изпитания. Независимо дали става дума за пъргав старт от светофара, спокойно движеният по извънградски пътища или спонтанни изпреварвания - Common-Rail дизелът и автоматичната трансмисия винаги осигуряват подходящата мощ. Ако се налага, спринтът до 100 км/ч става за 7 секунди, без при това 4-литровият V8 да покаже и най-лека следа от безпокойство или напрегнатост. При спирането този SUV също демонстрира увереност и надеждна техника - от скорост 100 км/ч ML спира след около 37 метра. Това не е никак лошо постижение за толкова тежък и масивен колос. Ако погледнем средните стойности на спирачния път при студени и топли спирачки, Benz-ът винаги спира 0,7 метра по-рано от Range Rover....Но и 0,4 метра по-късно от Q7.

Мерцедес ML - Range Rover - Audi Q7По изключение в този тест ML 420 CDI може да се окичи с титлата „най-изгодна покупка". За него се искат 147 452 лв. - включително автоматична трансмисия и климатик, CD-радио, 19-цолови алуминиеви джанти и въздушно окачване.
При сравнимо ниво на оборудване за Audi Q7 4.2 TDI трябва да платите 155 954 лв. - явно заради по-голямата дължина. При Range Rover TDV8 както оборудването, така и базовата цена са доста по-пищни. За 174 100 лв. получавате допълнително CD-чейнджър за 6 диска, въздушна възглавница за коленете, динамични подглавници на предните седалки, камера за задно виждане и електрически регулируеми кожени седалки.

Така оценява AUTO BILD
Честно оценяване - заслужени точки. Даваме до 200 точки е три раздела.

Изненадващо най-късият автомобил в теста ML предлага най-много място за пътниците, но багажникът не е толкова голям. Огромният Range Rover блести с добро оборудване и фини седалки. Audi може да поеме най-много багаж.
Audi ни очарова с пъргавия, но леко ръмжащ TDI. Огромната каросерия е пречка при движение офроуд. Range Rover e недостижим извън пътя, но „мекият" му дизел има нужда от още мощност. Mercedes е перфектният компромис между спорт и комфорт.
Range Rover примамва клиентите с 3 години гаранция и поемане на разходите за сервизно обслужване, но гаранцията за мобилност и срещу ръжда са недостатъчни. За толкова тежък и луксозен SUV разходът на гориво е съвсем приемлив.
Mercedes ML печели победата с добре премислената си концепция. Освен това е и най-евтин.

Извод
Хармоничният разумно дименсиониран ML 420 CDI печели безпроблемно. Освен при движение извън пътя, където правилата се диктуват от Range Rover TDV8. Високата цена и липсата на филтър за твърди частици обаче го оставят на трето място. Между тези два автомобила се класира изключително динамичният, но твърде огромен Audi Q7 4.2 TDI.