Благородните SUV-ове от Щутгарт и Мюнхен не са си обявявали официални дуели, но битката между тях никога не е преставала. През последната година във вечния двубой преимуществото беше на страната на Мерцедес c 18 081 продажби срещу 9736 на BMW. Казано в прав текст, новият Mercedes ML не просто изпреварваше стария Х5, той почти го беше декласирал. За да бъдем честни, би било добре обаче да се спомене и друго - от 2003 г. малкият ХЗ „крадеше" значителна част от клиентите на Х5. Именно ХЗ в момента е истинският победител при луксозните всъдеходи -21 100 продажби. Но ето, вече идва новият Х5 и ние сме много любопитни дали този автомобил отново ще се изкачи на върха?
Mercedes ML 320CDI Ценовите листи на BMW са готови. Новият модел (3.0d) е по-скъп с 9550 лв. от стария и вече струва 113 250 лева. Почти се изравнява по цена с ML 320 CDI (113 350 лева). Освен 11 к.с. в повече новият модел може да се похвали и с пораснала със 7 см дължина. На пръв поглед увеличените размери никак не личат - даже напротив.

Мерцедес изглежда значително по-масивен, което вероятно се дължи на това, че е по-висок с 5 см. По-масивното излъчване на Mercedes ML се дължи и на голямата предна решетка, и на издутите арки на калниците, докато Х5 изглежда по-снажен със скромния си пластмасов „нос" и подчертаващите стройната каросерия гънки отстрани.
В интериора допълнителните 20 см дължина на Х5 си личат най-вече в багажника.
Със своите 620 литра BMW значително превъзхожда 500-те литра на Mercedes. При сгъната задна седалка и натоварване до покрива ML има леко предимство поради по-високата си каросерия.
По отношение на мястото за пътниците разликите са минимални. Даже и на задната седалка мястото и комфортът са предостатъчни, нивото на оборудване и усещането за лукс отговарят напълно на изискванията на този ценови клас. И двата кандидата серийно са оборудвани с луксозни екстри като автоматични климатични инсталации, темпомат, мултифункционален волан или частично или напълно електрически регулируеми седалки.
Комфортът на сядане в ML е превъзходен, докато при Х5 седалките са доста твърдичко тапицирани. Който се заслуша внимателно, от време на време ще успее да долови, че качеството на изпълнение на Х5 не достига високите стандарти на Mercedes - понякога се дочуват издайнически поскърцвания.
Mercedes ML 320CDIПод предните капаци и на двата автомобила работят дизелови двигатели - почти незабележимо при Х5 и малко по-шумно при ML. При разгръщането на мощността ролите се разменят - BMW се втурва напред много спонтанно. Редовият „шестак" c 235 k.c. ускорява тежкия 2,2 тона автомобил само за 8,2 сек. до скорост 100 км/ч. За това упражнение V6 двигателят на Mercedes с 224 к.с. се нуждае от 0,7 сек. повече. При междинното ускорение от 80-120 км/ч BMW е значително по-пъргав от тежащия 2,3 тона ML.

И въпреки по-добрите си динамични качества BMW харчи и по-малко гориво (10,6 вместо 11,0 л/100 км), така че победителят по отношение на двигателя е ясен - баварецът просто има по-добрите карти. С новата си 6-степенна автоматична предавателна кутия Х5 доказва, че понякога по-малко е по-добре. Тя превключва предавките светкавично, меко и естествено - по-рядко от седемстепенната трансмисия на ML 320 CDI, като от това темпераментът на двигателя изобщо не страда. Новият лост за избор на режим на автоматичната трансмисия на средната конзола на BMW иска изве¬стно привикване. Наистина, той перфектно „ляга" в ръката, но поради новаторското разположение на блокировъчния бутон и бутона за паркинг-спирачка не може да се управлява по интуиция. Вместо ръчно побутване напред-назад е достатъчно леко натискане, за да смените програмите. Който по стар навик държи ръката си на лоста, може без да иска да се озове в режим на празен ход.
По отношение на окачването силите са изравнени. И двата тежки „кораба" се отличават със забележително отрицателно ускорение -въпреки значителното си тегло и размери спирачният път от 100 км/ч е 37 метра - наистина чудесно постижение.
При BMW много ни допадна работата на новото предно окачване, балансираното разпределение на теглото между предната и задната ос, а също и монтираното срещу доплащане активно кормилно управление. Всичко това осигурява почти перфектна управляемост и чудесно поведение на пътя, но имаме и някои забележки. Тестовият автомобил беше качен на масивни 19-цолови джанти и „обут" с Runflat гуми на Continental. При ниска скорост всяка неравност предизвикваше трополене, вълните по пътното платно буквално го вадеха от равновесие, а поради огромния си диаметър на завой от 12,7 метра маневрирането при паркиране не беше никак проста работа. но нарасналите размери автомобилът не е загубил нищо от спортния си дух и характер и преспокойно може да претендира за титлата „Най-динамичен SUV"...
Не толкова убедителна е победата му в този тест - с 490 срещу 487 точки Х5 3.0d се е откъснал съвсем малко пред ML 320 CDI. Дали ще успее да постигне същото и при продажбите, ще видим след една година.

Мерцедес ML 320 CDI BMW X5Така оценява AUTO BILD
Честно оценяване - заслужени точки. Даваме до 200 точки в три раздела.
И двата автомобила предлагат предостатъчно място, но BMW има по-голям багажник (+120 л). Mercedes печели точки заради големия си прикачен товар - 3,5 тона. BMW предлага малко повече сигурност заради адаптивните си стопсветлини, но качеството на изработката не е на нивото на Mercedes.
И тук състезателите са много близко един до друг, като BMW печели заради своя отличаващ се със спокоен ход и чудесни характеристики дизелов двигател. Силата на ML е извън пътя, както и в определено по-високия комфорт - но в случая тестовият автомобил беше с въздушно окачване.
BMW губи много точки заради двегодишната ограничена гаранция, но бързо наваксва, макар и с малки стъпки -при разходите за застраховка и гориво, както и при цените на допълнителното оборудва-не.
Двойна победа за BMW - макар и с малко претендентът от Мюнхен печели само с три точки преднина. ML изобщо не бива да се срамува.

Дуел на гиганти - тук борбата се водеше на най-високо ниво.

BMW побеждава с малко и това съвсем не означава, че е по-добър във всичко. По-скоро той е насочен към по-активните водачи, които искат да се придвижват спортно и динамично даже и с 2,2-тонен автомобил. Който предпочита спокойно да се „плъзга" сред природата, нека избере Mercedes. автобилд