В това ново BMW има нещо странно... Нещо, което кара човек да се чувства леко объркан зад волана в просторния интериор, изпълнен в типичния за баварската марка лек и уверен стил. Причината не е толкова в подобния на джойстик нов лост за управление на трансмисията, работата с който изисква определена теоретична подготовка, колкото в позицията спрямо пътя. И по-точно в контраста между сравнимата с луксозна лимузина обстановка и типичния за SUV-моделите поглед отвисоко върху околния свят. Сякаш седиш в динамичната Touring версия на „петицата", но под теб има още един етаж... Очевидно в най-новите представи на мюнхенския гигант за автомобил с двойно предаване от този калибър внушителната външност и изящният интериор се свързват в единство, което изпраща второто поколение на Х5 на светлинни години от утвърдения образ на класическия всъдеход.
Маркетинговите специалисти могат да говорят надълго и нашироко за потребителски профили, за динамичен стил и вкус към активното прекарване на свободното време, за практичност и съотношение между цена и продуктови качества. На практика обаче решението за покупка се взима под влиянието на коренно различни фактори - мощност, вътрешно пространство и марка. Могъщ шестцилиндров дизел под предния капак, изтънчена атмосфера в интериора и престижна емблема на радиаторната решетка -какво друго му трябва на човек...
На фона на новото попълнение в баварската гама доказалият качествата си член на елитния SUV-клуб Mercedes ml class 320cdiМерцедес ML 320 CDI се нарежда сред представителите на старата школа. Внушителните форми на капитанския му мостик са в рязък контраст с елегантното арматурно табло на BMW, множеството прибори срещат аскетизма на умишлено ограничения брой бутони, а логиката на класическата ергономия - господството на многофункционалния i-Drive, допълнен с осем директни клавиша за най-често използваните функции.Заеманата от ML позиция се очертава още по-ясно от офроуд пакета (предлага се като допълнително оборудване), включващ възможност за пълно блокиране на централния и задния диференциал, понижаваща предавка за движение в тежък терен и регулиране на клиренса в широки граници. За момента BMW не предлагат нищо подобно, а системата за двойно предаване xDrive е оптимизирана за движение по твърда настилка. В стандартното си изпълнение новият Х5 би могъл да се справи без проблеми с теглене на ремарке по мокра ливада. И толкоз...
Най-добре е да не обиждате този расов спортист с неприлични предложения за движение в кал и пущинаци, а да се поддадете на естествения порив на BMW към живописните пътища с много завои. Тук Х5 се движи с лекотата на спортно комби и увлича водача в стремежа към повече динамика. Теглото от 2,2 тона сякаш изчезва безследно - никакво клатене, никакво накланяне, никакво залитане настрани. Посоката се променя прецизно и фино само с лек натиск на дланта върху волана, а автомобилът реагира с фантастична отзивчивост дори без предлаганата по желание нова система Adaptive Drive за променливо регулиране на амортисьорите и стабилизаторите.
Водачът на ML трябва да положи известни усилия, за да успее да следва вдъхновения от динамиката пилот на Х5. Моделът на Мерцедес се съпротивлява на желанието за по-активен стил на шофиране с широко отваряне на завоите и осезаемо хлъзгане на задния мост. На мокра настилка 18-цоловите гуми (срещу доплащане) реагират с несигурност, която внася нервност в ходовата част и охлажда страстите на разгорещените водачи.
Всички системи на Мерцедес са настроени за бързи, но въпреки това спокойни и непредизвикващи умора пътешествия. Пневматичното окачване (срещу доплащане), двигателят и трансмисията изпълняват задълженията си като дискретен камериер, а пътниците биват обгрижвани едва ли не индивидуално. В момента никой друг автомобил от SUV-класа не превъзхожда ML в общия баланс на качествата - единственият малко или повече сериозен упрек, който може да се отправи към SUV-модела на Мерцедес, че новият, по-голям Х5 го изпреварва по багажен обем и полезен товар.
При Мерцедес общуването между човека и машината има по-приглушен, индиректен характер, а обратната информация от ходовата част стига до водача в значително смекчена форма. Всичко това внася в трескавото всекидневие известна доза спокойствие, на което човек може да се наслаждава в някое от изключително удобните кресла.
Х5 изглежда доста по-неспокоен, понякога дори сприхав. При движение по магистрала например става ясно, че инженерите от BMW все пак не са фокусници и е трябвало да заплатят свръхточното поведение на пътя с известни отстъпки по отношение на комфорта. Ходовата част пък е един влюбен в детайлите информатор, който съобщава с пълни подробности на пътуващите дори и за най-досадните неравности. Към това се прибавя и леко нестабилното движение в права посока, тъй като при свръхдиректната активна кормилна уредба (срещу доплащане) липсва спокойствието в средно положение. Не ще и дума, че чевръсто танцуващият по завоите грамаден SUV изглежда много впечатляващо, но пък в Х5 човек никога не може да се отпусне напълно. Желаното спокойствие вероятно може да бъде постигнато едва от предлаганата допълнително система Adaptive Drive.
Трилитровият дизел също създава усещането, че е постоянно под напрежение, реагира на движенията на педала за газта незабавно, почти като бензинов мотор, сякаш през цялото време е натиснат някакъв въображаем бутон за спортен режим. Редовият шестцилиндров двигател набира обороти с лекота чак до червения сектор, а ревът му е съпроводен с опияняващо разгръщане на мощността - нагледен пример за потенциала на модерния дизел и демонстрация на превъзходство над съперника, който освен това се нуждае от половин литър повече гориво на 100 километра.
По-будно работи и шестстепенната трансмисия на баварците - автоматикът често предпочита да избере по-ниска предавка, при което моторът набира обороти с подчертана охота. За съжаление това е съпроводено с дрезгав рев, който не е по вкуса на всеки. Като цяло по-дългите пътешествия с Х5 могат да се окажат доста натоварващи в сравнение с тези в ML и изискват повече ангажираност от страна на водача и пътниците например при спечелването на полпозицията на светофара, в състезанието за паркоместа или просто при изпускане на парата след някой напрегнат работен ден.
Новият BMW X5 изисква пълното внимание на водача и го възнаграждава с жив ентусиазъм и сравнително високо ниво на шума от двигателя и насрещния вятър -привилегии, от които не всеки би се почувствал поласкан...
По отношение на динамиката на пътя Х5 е истински работохолик. Такъв трябва да бъде вероятно и неговият купувач, който освен с предпочитания към стегнато окачване трябва да разполага и със значителни налични средства - към първоначалната цена от 113 300 лв. при тестовия автомобил се прибавя заплащането за комфортните седалки и активната кормилна уредба, което вдига цената му до около 120 000 лв., а с помощта на апетитния списък от изкусителни пакети крайната цена на автомобила може да нарасне със стойността на едно базово Polo.
Още по-скъп излиза моделът на Мерцедес -особено при наличие на офроуд пакета и свързаното с него пневматично окачване (общо 7886 лв.), към които при тестовия автомобил се добавя и цената на комфортните седалки. Не подлежат на доплащане само многобройните елементи от оборудването за безопасност. Отделна поръчка и доплащане изискват и полезни допълнения като датчика за дъжд и отопляемите дюзи на системата за миене на стъклата, които при Х5 се предлагат серийно. Баварецът изпреварва противника си и с допълнителната възможност за трети ред седалки, каквито при Мерцедес въобще не предлагат фабрично.
ML обаче печели в оценките за каросерия, ергономичност и преди всичко комфорт. Благодарение на добре балансираните си качества и универсалността си той може да се поздрави с безспорна победа над своя мощен и темпераментен съперник, който на свой ред предлага онова, което винаги е било най-важно за привържениците на BMW - динамика извън конкуренция.