Индекс на статията

Mercedes SLKMercedes-Benz 190 SL и SLK-Клас: Компактни, иновативни и привлекателни

* 190 SL: колата мечта на петдесетте

* SLK-класа: роудстър изживяване от 1996

Максимилиан Едуин Хофман (Maximilian Edwin Hoffman), прекарва много часове в опити да убеди Управителния съвет на Daimler-Benz в нуждата от изграждане на спортни коли за американския пазар на разумни цени. Когато получава зелена светлина от тогавашния генерален директор д-р Фриц Кьонеке (Fritz Könecke), елегантния американски стил на който той е държал се е загубил. Тази „загуба” се дължи на предложението направено от Началника на отдела за развитие към компанията д-р Фриц Налингер (Fritz Nallinger) малките спортни автомобили които Хофман иска, да се изградят на база платформата на 180 Седан. Отговора на Хофман е красноречив и е в смисъл на "Това не става за нищо."
По-късно, когато вижда добре полираната кола чистосърдечно призна: "Сбърках - резултатът е 190 SL."

Историческото заседание на Управителния съвет в Щутгарт, на което е взето решението за производство на известния 190 SL, е проведено на 2-ри септември 1953. Отговорните бизнес фактори са поканили Макс Хофман, защото като Американски предприемач и вносител на европейски автомобили за САЩ още от 1946 той е показал верен инстинкт и далновидност в значителна степен. Това бе точният човек за партньор на Mercedes-Benz, дълбоко проникнал в американския пазар.

Mercedes-Benz 190 SL: колата мечта на петдесетте

190 SL, чиито перспективи за успех бяха оценени толкова ниско от нейния задокеански кръстник, при разочароващата му среща с Управителния съвет, заедно с легендарният gullwing 300 SL, отваря вратите на Американския пазар за най-старата автомобилна марка в света. С едно на наум предвид това, Хофман е обещал участие на 300 SL на Ню Йоркското изложение “International Motor Sports Show” от 6 до 14 февруари, 1954. Като покрай него своя дебют трябва да направи и 190 SL неговото бебе брат. Намерението е да се спечелят сърцата и умовете на американската общественост, с елегантен спортен автомобил от реномирана компания – като за целта се комбинира интересен дизайн със скромна цена.

Това разбира се означава, че на инженерите бяха оставени не повече от пет месеца, за да разработят тази кола, едно почти невъзможно предизвикателство. Независимо от това, още на 5-ти септември 1953, д-р Налингер (Nallinger), шефа на Дизайна д-р Ханс Шеренберг (Hans Scherenberg) и майсторите от Зинделфингския (Sindelfingen) завод - Валтер Хекер (Walter Häcker) и Карл Вилферт (Karl Wilfert) правят презентация на превозното средство под формата на резюме. Така само две седмици след срещата с Хофман, директорите на Daimler-Benz вече са били направили първоначално разглеждане на проекта за дизайн за новата кола. Две седмици по-късно, правят оценка на представеният им първи модел в мащаб 1:10, осем седмици след това, първият модел в мащаб 1:1 е готов за тяхната проверка.

Тогава вече спиращите дъха темпове на развитие всъщност се забързват. Шасито на модел 180 трябва да се адаптира, за да отговори на новия дизайн и точния двигател трябва да бъде намерен. Стегнатият график означава, че формите на дървени блокове, които впоследствие ще станат матрицата за изработване панелите на автомобила е необходимо да бъдат в окончателния си вид не по-късно от 31 октомври 1953. Притиснати от липсата на време, екипа се сблъскал с ултимативните искания на Валтер Хекер (Walter Häcker) за решителни промени в проекта на дизайн на каросерията с които се придавало повече острота във формата и се подчертавал непогрешимо очевидния характер на 190 SL.

Докато дизайнерите работели с все сили и с голям ентусиазъм за новата спортна кола, Ръководството умува над бъдещето и моделната политика. Според един от тези доклади от заседанията на борда, 190 SL трябва да се възприема като спортен туристически автомобил, а не като расов спортен такъв.
Също така става ясно, че 300 SL и 190 SL, определяни в компанията по това време като "Тип 180 спортна кола, W 120 или W 121 ", са били действително нещо напълно ново. На 18 януари 1954, д-р Фриц Налингер (Fritz Nallinger) подчертава, че в допълнение към конвенционалните линии и дизайн на радиаторната решетка на марката, на версията SL трябва да бъде дадена уникална и отличителна идентичност, която да се характеризира основно с проектиране на нова решетка на радиатора. Тази концепция устояла на изпитанието на времето и е актуална и днес.

Единствените хора, оставени малко зад бясното темпо на развитие са финансистите. Как да работят над разходите за производство на нова спортна кола, когато новите детайли са били променяни почти всеки ден? В крайна сметка, те просто основали сметките си на база данните за 190 Седан. Трудно е да се каже дали това е смела стъпка или такава, продиктувана от отчаяние. Така или иначе, това е доста неясна база за изчисление, тъй като Mercedes-Benz 190 не е бил в продажба, до 1956.

Двойна премиера в Ню Йорк

И накрая, на 6 февруари, 1954, Нюйоркчани посрещнали ентусиазирано пристигането на 190 SL с техния бляскав разкош и стил. Германското списание "Automobil+Motorrad Chronik" съобщава за "бурен дебют". Другите вестници и списания също се дивяха на финната спортна кола от Щутгарт и информират своите читатели на новата "звезда на автомобилния хоризонт", притежаваща своя "изискана елегантност". Друг германски вестник, "Motorrundschau", тогава обобщава мислите на много хора относно 190 SL: "Това е сбъдната мечта за хилядите хора, за които 300 SL винаги ще бъде недостижим."

Въпреки това, отначало по-младият брат на звездния състезателен автомобил остава не по-малко неуловим за закупуване, тъй като 190 SL, след предизвиканата сензация, не е пуснат веднага на пазара - във всеки случай не незабавно. Дизайнерите все още имат разногласия за редица слабости: в очите им, колата все още не е напълно завършена визуално и новите двигатели, по-късно, използвани в Седан версия на този модел, все още не са напълно доизпипани и проверени. В края на краищата не е тайна факта, че от бързото темпо на развитие не е имало време за задълбочени проучвания и пълен тестов цикъл. При никакви обстоятелства в Mercedes-Benz не са склонни да се премахне тази строг подход към нов продукт.

Определили инженерите които да оправят маниерите на двигателя. Те експериментирали с различни конфигурации на карбуратора, модифицирали разпределителния вал, както и първото изложено в Ню Йорк купе също е подложено на редица уточнения. Този процес продължава със стилизирана промяна на капака с цел подобряване приема на въздух, предния ръб на капака се компенсира спрямо предното стъкло, броните, мигачите и стоповете са променени и познатите издатини "опашка на комета" над отворите за колелото при SL моделите сега се появяват над задните колела на модифицирания 190 SL. Тази последна версия първо е представена на възхищението на обществеността в Женева на Geneva Motor Show Мотор през март 1955. Серийното производство започва през май 1955, след като колата е завършила всички технически изпитвания и се смята за годна и готова за живот на пътя.

В този момент, в който 190 SL се явява на сцената, по време на първите си дни в Германия, тя изглежда малко не на място. Тогава през 1955, движението по пътищата е било все още доминирано от двуколесните форми на транспорт. Повечето германци не дръзвали дори да мечтаят някога да притежават повече от карикатура на автомобили - често не повече от модифициран мотоциклет със стабилизатори. От друга страна, стреса и ужаса за намиране място за паркиране, са все още напълно неизвестни - по това време, общо 1,6 милиона автомобили споделяли пътна мрежа с около 129 238 км обща дължина, от които 2 174 километра са магистрали. В наши дни, броят на километрите от пътната мрежа почти се е удвоил, а дължината на магистралите се е увеличила пет пъти, но сега пътищата в Германия трябва да поемат почти 45 милиона пътнически автомобили.

Тогава, мечти по никакъв начин не са лишени от живот, въпреки че тенденцията е на скромност в такива стремежи. Освен това, докато цените падат в средата на петдесетте, съдейки от модерните стандарти може вече да изглеждат утопични, средна цена на хляба е 66 пфенинга, мъжки костюм на цена само 116 DM и за посещение при бръснар цената е само 1.32 DM. Трябва обаче да не забравяме, че брутната почасова работна заплата за мъже в индустрията е само 1.96 DM, докато жените в действителност печелили само 1.23 DM. В тези дни, обичайно е било да се работи и в събота и типичната работна седмица е в размер на 48,8 часа.

В годината, през която е роден Mercedes-Benz 190 SL е същата, в която Германия е разделена на две отделни държави с отделна автономия. В същото време, когато е създаден Варшавския договор, политическата температура между Изтока и Запада спадна доста под нулата - Студената война предизвиква страх в много хора.

Въпреки всичко това, все още витае оптимизъм във въздуха. Първите слаби признаци на икономическо чудо бяха започнали да се появяват в Западна Германия, стимулирайки много желания обрат на съдбата. Недостига на работници провокира обръщане към Италия, като първоначален източник на мигриращите работници. В същото време, Италия става и мечтана дестинация за ваканционни пътувания.

Германците като цяло търсят нещо ново за забавление и отдих. Въпреки, че през 1955 в Западна Германия има само 375 903 частни телевизора, хората ходят на кино, за да гледат филми като "Генерал на Дявола" или "Бунтовник без причина". Американският rock’n’ roll като приливна вълна помита цяла Европа и цвета се връща в ежедневието на хората. Пристигането на 190 SL е в идеално време, възвестявайки новия начин на живот - край на бозавия сив и мрачен следвоенен период.

Докато първите страници на вестниците докладват за борбата на целия свят срещу полиомиелита с новата "Salk" ваксина, спортните страници са въодушевени около състезателните успехи по пистите на болидите на Мерцедес-Бенц. Те помитат конкуренцията и печелят победи в Гран При на Белгия, Великобритания, Холандия и Аржентина. Пилотът на Mercedes - Хуан Мануел Фанджо (Juan Manuel Fangio) става световен шампион. Автомобилите с трилъчна звезда за емблема доминират и на всички най-трудни ралита на дълги разстояния в света - на Mille Miglia, на Targa Florio и Tourist Trophy.

Една кола за сърцето

Междувременно, журнали и списания са били заети да обсъждат 190 SL. “Auto Motor und Sport” смята, че това е "елегантен, бърз туристически спортен автомобил, който може да се използва и като напълно нормален автомобил за ежедневието". В същата публикация е казано, че 190 SL "е прочут с факта, че просто е произведен", похвален е и мекият таван, твърдейки, че това е "да се направи качествен стандарт, който извън Зинделфинген (Sindelfingen), може да се направи на много малко места в света. Бързото и удобно отваряне и затваряне на мекия покрив е основната полза на 190 SL. "

Това са почти пророчески слова. По това време, никой не е предполагал колко важна роля ще има тази функция за успеха на SLK-класа.
"Das Automobil" коментира още по-ентусиазирано. "Вие може да почествате такава кола с душата си, това е магия която той е готов да даде на своя собственик". Това е последвано от не по-малко забележителна изповед: "Аз бях в състояние да почувствам колко много тази кола влияе върху самочувствието ми, не само сред пиколата по хотелите, а и по дамите - млади и стари. Когато се сдобиете с тази кола, вие получавате повече от средство за транспорт. Получавате също признание и уважение много над стойностите при реално използване на обикновен автомобил, получавате и доза щастие, която изпълва детето вътре във вас с наслада. "

Други тенденции при публикациите е да се фокусира вниманието повече върху техническите подробности. Един такъв вестник, "Automobil Revue", препоръчва на своите читатели: "по отношение на пътната безопасност, 190 SL е една от най-добрите коли в производство към момента." Тогава в " Sports-Cars Illustrated " са изброени дълга поредица от положителните качества на Mercedes-Benz 190 SL по чист, фактически начин: "Синхронизаторите работят всеки път като трансмисията е дурако-устойчива. Можете да шофирате икономично, ако пожелаете." От този момент, авторът в "Sports-Cars Illustrated" се предава на ентусиазма и признава: " Мястото, където шасито на 190 SL наистина блести е когато завивате и когато шофирате с високи скорости. Това е повече от удоволствие, това е назабравимо изживяване."

Базиран на доказани технологии

За разлика от 300 SL с неговите подобни на разперени криле на чайка врати, 190 SL разбира се не е бил проектиран като изцяло чистокръвен спортен автомобил. Вместо това, той е замислен като елегантен двуместен автомобил спортно купе за туризъм и всекидневно шофиране. Шасито е взето от версията с късо междуосие на модела 180 като има и подобно на неговото окачване с А-рамена с ниска опорна точка. Предното окачване с неговото суб-шаси е дериват получен от концепцията на 180/180 D моделите.

190 SL се задвижва от новоразработен четири цилиндров 1,9-литров двигател с горно разположен разпределителен вал, който е бил в състояние да осигури 105 к.с.. В зависимост от пътните условия, това означава, че колата може да постигне значителни скорости от над 170 km/h и да ускори от 0 до 100 km/h след около 14 секунди.
190 SL е бил наличен като роудстър с мек таван или като купе с подвижен твърд покрив с допълнителна опция за мек такъв. Други опции за допълнително оборудване включват спортен вариант за моторни състезания с олекотени врати с предпазител за ръката, махнати брони и малко предно стъкло от Плексиглас вместо нормалното стъкло. Въпреки това, Oberste Nationale Sportkommission (ONS или управата на Национална спортна комисия) отказва да одобри тази спортна версия през март 1956.

Въпреки този пазарен край на възможната моторспорт кариера на 190 SL в Европа, той все пак финишира втори на Голямата награда в Португалската колония Макао през 1956, но спечели своя клас. През 1958 в ралито на Хонг Конг отново победждава в своя клас. Спортната кариера на 190 SL не е била спряна дори през 1961 година, когато е бил снабден с дизелов двигател, с този двигател успява да счупи много рекорди за дизелови автомобили.

Всичко това доказва, че 190 SL събира повече успехи по елегантните градски улици, отколкото по състезателните писти. Широк кръг от видни социални фигури избира този елегантен спортен автомобил за повишаване на собствения си имидж, включително Грейс Кели (Grace Kelly) и Франк Синатра (Frank Sinatra), който управлява 190 SL във филма "Десет хиляди Спални".

Mercedes-Benz 190 SL остава в производство до 1963. Модификациите на много детайли помагат да се проследи автобиография му. Те включват хромирани лайсни по горните краища на вратите и големи стопове избрани за модел 1956. От юли 1957 буферите на бронята на версията за САЩ стават стандартно оборудване за всички модели, а през октомври 1959 Купе версиите са оборудвани с нов твърд таван с разширен заден прозорец.

Най-ясната индикация за това колко много е обичан и успешен 190 SL е демонстрирана от производствените цифри: между май 1955 и февруари 1963, не по-малко от 25 881 коли напуснали поточните линии в Зинделфинген (Sindelfingen) - далеч по-големи от първоначално обсъдените обеми на онзи решителен съвет на Борда далеч назад във времето на 2 септември 1953.

SLK-класа: две студия проправят пътя за нова роудстър звезда

На този исторически фон, изглежда логично само няколко десетилетия по-късно да се преразгледат отново тези съображения: дали не би било подходящо за моделите от SL-класа, сега твърдо установени на пазара, да бъде присъединен по-малък брат? В края на краищата, в средата на деветдесетте години, Mercedes-Benz стартира инициатива за изцяло нов продукт, според която компактен роудстър може да внесе свеж акцент от привличане на вниманието към спортното сърце на марката Mercedes-Benz.

Подходящ акроним за новодошлия бе бързото SLK. Тези три букви образуват немските инициали за три характерни свойства на тази кола: спортен, лек и компактен, като напомнят за големите спортни успехи на Mercedes-Benz обратно през двадесетте и тридесетте години - те имат почти мистичен резонанс.

В Торино през април 1994, роудстър феновете успяха да хвърлят първия поглед на това как Mercedes-Benz вижда компактния модерен роудстър. Блестящият сребърен дребосък с отчетлива аура на чистокръвен спортист доведе търговците до делириум. "Ние сме изложили студия на роудстър ориентиран към бъдещето, който осигурява уникален синтез на чисто удоволствие от шофирането с всички функции за безопасност, с които автомобилите на Mercedes са известни", обяви известният автомобилен производител от Щутгарт.
За да разберете колко сериозно хората от Mercedes-Benz, отговарящи на SLK гледаха на този проект отначало, трябва да се върнем назад до изложението в Париж - Paris Motor Show проведено през септември на същата година. Тук фирмата показа втората си студия, този път с vario покрив и под формата на поръчкова версия със синя боя, хармонизираща на сините тонове кожа и редица луксозни аксесоари, като например автоматична трансмисия, климатична система, ел. стъкла, стерео система и много други. Това позволи на Мерцедес-Бенц да демонстрира убедително широчина на визията и потенциала, присъщи на компактен роудстър.

Тогава автомобилните фенове започнаха да чакат. Мнозина виждат SLK като много благоприятна перспективата. Mercedes-Benz бяха направили неочакваното демонстрирайки, че малкия и сравнително евтин роудстър е в състояние да предложи много удоволствие от шофирането, докато въпреки това е абсолютно сериозна и земна кола от гледна точка на безопасност и качество. Това означаваше, че двете студия на роудстъра вече бяха отворили нова пазарна ниша и SLK вече приема статут на моден законодател дори още преди да влезе в производство.

До 1996 всичко беше на мястото: окончателната версия на новата SLK-класа бе лансирана на салона в Торино - Turin Motor Show. Особено висок интерес, предизвика демонстрирането на затваряне на стоманения vario покрив, който съществено подкрепени претенциите на SLK да бъде автомобил за всички сезони. Използвайки интелигентна електро-хидравлична система, целия покрив се нагъва в багажника само 25 секунди, оставяйки собственикът свободно да поскита под открито небе. SLK също притежава редица други убедителни качества. Вземете безопасността за пример: два фиксирани барове зад седалките заедно с изключително здрава предна колона предпазват пътниците от наранявания при преобръщане на колата, тази система дава много високо ниво на безопасност, дори когато този Mercedes-Benz се плъзга по таван. Члена на Управителният съвет проф. Юрген Хуберт (Jürgen Hubbert) обобщи какво разграничава SLK: "Неговият дизайн е вълнуващ, той излъчва една привлекателна каризма. С кола като тази, пътуването е пълно само по себе си. "

Това прекомерна хвала ли е? Не, изобщо не: търговската преса действително отиде още по далеч със своите хвалби. “Auto, Motor und Sport” установи, че това е "ярък и свеж компактен роудстър" със собствени "мускулни линии" направен да пасва на всички като "питейна вода". Тогава, когато Mercedes-Benz трябваше да обяви със съжаление, че продукцията за 1997 е продадена още преди да започнат официалните прадажби през септември, специализираното списание прецени това като "наистина неприятна новина". Но след това стана по-оптимистичен "това чакане обаче си заслужава."

Дори пътното поведение на компактния роудстър бе посрещнато с признание: "Като купе SLK се държи точно толкова безукорно както и като роудстър. Високото ниво на устойчивост която колата демонстрира, надвишава дори оптимистични очаквания. Управлява се прецизно и демонстрира висока точност по отношение на черните пътища. "

Двигатели от 136 до 354 к.с.

Спортния талант на SLK първоначално е разкрит с два двигателни варианта: SLK 200 ще се задвижва от 2-литра, четири цилиндъра двигател с мощност 100 kW/136 hp. SLK 230 KOMPRESSOR има компресорен 2,3 литра двигател, също с четири цилиндъра, развиващ 142 kW/193 к.с.. В началото на 2000, двулитровия двигател също е снабден с компресор задвижван от ремък, което повишава мощността отдавана към задната ос на ново ниво от 120 kW/163 к.с.. Изборът на двигатели е разширен с пристигането на два шест-цилиндрови модели, агрегат със 160 kW/218 к.с. за SLK 320 и 260 kW/354 к.с. супер агрегат в SLK 32 AMG.

Нещо повече, Mercedes-Benz значително повиши нивото на оборудване за своя роудстър и включи нововъведения, като например електронна програма за стабилност (ESP ®), шест степенна ръчна скоростна кутия и SPEEDTRONIC като стандартно оборудване. Във визуално отношение, нов дизайн на бронята и страничните панели даде на колата още по-динамичен външен вид. Всичко по колата – огледала, дръжки и тн. бяха боядисани в основния цвят, като така се създаде възможност колата да представи образа на единно цяло и като цвят, и като форма. Нови стопове, бленда от неръждаема стомана на изпускателната ауспуха и боядисана радиаторна решетка придаде на дизайна на SLK още по-внушителна идентичност.

Със SLK-класа, Mercedes-Benz успя да разработи автомобил, който наистина излъчва във въздуха усещане за свобода, независимостт и приключения. Една кола за емоции. Привлекателен роудстър със силен характер, обещаващ безпрепятствена жизнерадост на своите собственици. Повече от 40 международни отличия и награди доказват огромната популярност на този компактен роудстър, кола призната в своя клас, като истински моден законодател, чиято технология, дизайн и ниво на оборудване, задоволява и най-взискателните изисквания:

- През 1996 италиански творци и арт критиците прогласяват SLK като "Най-красив автомобил в света". Британското “Car Magazine” оценили роудстъра на Mercedes като “Най-добра техническа концепция” а “Bild am Sonntag” го награждава със “Златен волан”.

- Само през 1997 SLK събра не по-малко от 20 международни награди. Те включваха титлата "Най-доброто от Какво ново" на Американското списание "Популярна Наука"(“Popular Science”), и титлата "Вносна кола на годината" от японската автомобилна преса.
През 1998 Американската Пазарна Асоциация (“American Marketing Association”) обявява SLK за "най-добър нов продукт" и читателите на германското списание “Auto, Motor und Sport” избраха роудстъра на Мерцедес за "Най-добър Кабриолет".

- През 1999, или почти три години след пазарния старт, SLK продължава да печели титли: "Най-добър Кабриолет", "Най-добро устройство 1999" и Германската награда за "Най-популярен Кабриолет".

Дори истинските оптимисти в Mercedes-Benz не са очаквали невероятно високата популярност на SLK серията. В първите дни, целта за максимално годишно производство е около 35 000 броя, но дори и през 1997, почти 50 000 SLK модели слизат от поточната линия. В резултат на това, на практика, един от всеки три компактни роудстъра продадени в света през тази година носи буквите SLK отзад. До края на своето производство, повече от 308 000 щастливци са станали собственици на нов SLK роудстър.

Новата SLK-класа се стреми да следва този успех, и производство започва в началото на 2004. Този нов роудстър е дори по-спортен, още по-динамичен и предлага още по-големи нива на удоволствие от шофирането. При това изглежда, че отговаря на непрекъснато нарастващите стремежи на водачите да притежават кола, наистина способна да вдъхновява емоции.