Mercedes SLKMercedes-Benz SLK-класа Roadsters отдавна плени сърцата на феновете на спортните коли. С включване на около 650 новоизготвени части, SLK модел от 2008 стана още по-динамична и сега предлага още по-емоционално заредено преживяване при шофиране. Ключови визуални подобрения включват нов изглед на предната и задната част, както и внимателно модифициран интериор с нов панел с уреди и спортен волан с три-спици. Бързо оборотния спортен V6 двигател развива 224 kW/305 к.с. и с включена система за променливо сервоуправление (налична като опция) наистина ясно подчертават и изваждат на преден план динамичния характер на двуместния SLK 350. Освен това, всички двигатели от гамата сега са много по-икономични и следователно отделят по-малко CO2, въпреки значителното увеличаване на параметрите им от предходните. Новото поколение SLK модели излезе на пазара през април 2008, на базови цени между € 36 503,25 и € 69 049,75 вкл. ДДС.

От първата си поява през 1996, компактният SLK Roadsters става символ на новия динамичен имидж на Мерцедес-Бенц. Вече познато по нашите пътища, второто поколение на двуместния автомобил трябва да бъде допълнително засилено с прилагането на пакет от мерки през 2008, като целта е да се подчертае спортния характер на автомобила, както и да се продължи историята на успеха на SLK-класа с въвеждане на нови, динамични, мощни елементи. Около 310 000 броя от първото поколение на роудстъра са продадени между 1996 и 2004. Приблизително 185 000 клиенти - около 60 000 от тях в Германия - вече са закупили от второто поколение на модела от неговото стартиране през март 2004 (цифрите са в края на 2007). Това означава, че общите продажби на SLK Roadster се доближават до половин милион броя.

Новото поколение SLK показва нов спортен стил, допълнително засилен от възможността успешен двуместен автомобил, родоначалник на модерния vario покрив, да се трансформира за секунди при лошо време от роудстър в купе.

Отличителен белег: още по-изразена форма на бронята отпред и задна броня в сил дифузор

Дизайнерите са придали на вече динамично изглеждащият двуместен култов модел дори още по-спортен вид. Хващащият окото нов изглед на предната броня с модифицирани отвори за въздух, придава по-изразена стреловидна форма. Зоната около емблемата - звезда на Mercedes е била рестилизирана с цел стесняването й. В допълнение, дизайнерите са променили и задната броня в стил дифузор в най-ниската й зона, което придава още по-мощно изражение на роудстъра отзад - ефект, който е засилен значително от трапецовидните отвори на ауспусите и вдъхновено от AMG моделите потъмняване на стоповете. Външните огледала сега са по-големи, в тях са вградени мигачи с LED индикатори, с форма на стрелка, докато гамата джанти от леки сплави е почти изцяло нова.

Високо качество на кокпита и нов спортен волан с три спици

Много от интериорните детайли са преработени и подобрени след процес на внимателна селекция на материалите. Особено е наблегнато на оптимизирането на интериора, така че да бъде още ориентиран към шофьора. Централно място заема новия спортен волан с три спици с многофункционални бутони и нов панел с уреди със завладяващ изглед.

Нова кожа "gullwing red" (пеперудено червено) ще бъдат на разположение за оборудване на салона – за да напомня на интериора в легендарния 300 SL gullwing модел. Освен това новите попълнения включват кожа напа в цвят "natural beige" (естествено бежово) която допълва перфектно новите дървени вложки в цвят "pale burr walnut" (светъл орех) и "black ash grain" (черна зърнеста пепел).

Подсилени аудио и телематични системи

Mercedes-Benz инсталира за първи път в SLK ново поколение на системата NTG 2,5 аудио и телематика. С новата система се работи по-лесно и предлага дори по-широк спектър от полезни функции. Като стандартна функция интегрирана във всяко радио е система "свободни ръце" с Bluetooth технология. Като опция се предлага нов медиен интерфейс в жабката, което позволява пълното интегриране на мобилни аудио устройства, такива като iPod, които могат да бъдат управлявани чрез потребителския интерфейс на аудио системата в колата.Заедно с новото поколение телематиката, Mercedes-Benz също така предлагат LINGUATRONIC система за гласово управлявание на контролните системи, като тази опция се предлага в SLK-класа за първи път.

Многослоен съраунд звук дори когато покрива е отворен

Пътниците могат да се насладят уникално звуково преживяване, независимо от това дали vario покрива е отворен или затворен, благодарение на наличната като опция Harman Kardon ® Logic7 ® звукова система. Богат и многослоен кристално ясен сюраунд звук издига удоволствието от слушането на нови висоти, които никога преди не са били свързани с роудстър.

Високо-оборотен спортен двигател: висока мощност и много по-нисък разход на гориво

Спортно ориентираното поколение на SLK от 2008 е подсилено с три модифицирани агрегата, които консумират по-малко гориво и отделят по-малко СО2. Четири-цилиндровия агрегат в SLK 200 Kompressor и шест цилиндровия спортен двигател в SLK 350 предлагат значително повече мощност и въртящ момент. Само SLK 55 AMG запазва своя познат двигател - осем цилиндров агрегат, който не е загубил нито една от свойте способности и ефективност и остава уникална връхна точка в SLK сегмента.

Инженерите на Mercedes-Benz са обърнали специално внимание на високо-оборотния спортен V6 двигател, който направи дебют в новото поколение SLK, напълно са променили характиристиките на шест цилиндровия агрегат като са направили механични промени в настройка му. Макар че обема си остава един и същ 3498 сс, двигателят вече развива 224 kW/305 к.с. при 6500 об. / мин - около 24 кВт (33 к.с.) повече от своя предшественик. Пика на въртящия момент е повишен с 10 Nm и сега достига 360 Nm, когато двигателят работи при 4900 об./мин.

Този резултат се постига чрез повишаване на оборотите на двигателя до 6800 об./мин, а дори може да бъдат увеличени до 7200 об./ мин за кратък период – ако температура на маслото на двигателя и другите параметри, позволяват. Други промени са по-висока компресия, нов всмукателен колектор и модифициран разпределителен вал.

Допълнителни аспекти, които се добавят към емоционално зареденото усещане на новия двигател придава акустиката присъща на всеки мощен спортен двигател, с поразително вълнуващ звук, когато отнемате газта. В комбинация с 7G TRONIC автоматична трансмисия, система за управление на двигателя също отваря дросела автоматично при преминаване на по-ниска предавка. Освен за акустиката и изключително спортния звук, тази функция на дросела намалява ефекта от промяна на налягането в системата.

Въпреки по-високата мощност и представяне от висок калибър, SLK 350 изразходва значително по-малко гориво. Оборудван с ръчна шест степенна скоростна кутия постига комбиниран разход на гориво от само 9,5 литра на 100 kм, икономията е забележителна - 1,1 литра на 100 km, а ако е оборудван със 7G-TRONIC автоматична трансмисия, спортния агрегат отвръща със комбиниран разход на гориво от само 9,2 литра на 100 km – икономия от 0,9 литра, в сравнение с предшественика. Намаленият разход на гориво означава, че емисиите на CO2 също намаляват - с 23 гр/км до 219 гр/км в автоматичната версия и от 28 гр/км до 227 гр/км в ръчната версия.

Избор от три допълнителни двигателя

Гамата от двигатели за второто поколение на SLK-класа успешно се увеличава с три допълнителни варианта:

- Мощността на компресорните четири цилиндрови двигатели е подсилена с 15 kW/21 к.с. (до 135 kW/184 к.с.), докато въртящият момент е нараснал от 240 на 250 Nm. Комбинираният разход на гориво е намален с 1,0 литра до 7,7 литра на 100 km, като емисиите на СО2 са намалени с 27 гр/км до 182 гр/км.
- SLK 280 също е допълнително подобрен по отношение на разхода на гориво и, следователно, емисиите на СО2. Разходът на гориво е намален с 0,4 литра до 9,3 литра на 100 km (при автоматична трансмисия цифрата е с 0,2 литра по-нисък разход до 9,1 литра на 100 km), а емисиите на СО2 са намалени с 11 грама до 220 г/км (ако е монтирана автоматична трансмисия с още 6 грама до под 216 г/км).
- SLK 55 AMG е оборудван с познатия 5,5-литов V8 агрегат развиващ 265 kW/360 к.с. и максимален пик от 510 Nm въртящ момент.

Стандартно оборудване за трите нови модела SLK включва ръчна шест степенна скоростна кутия, докато SLK 55 AMG продължава стандартно да е оборудван със 7G-TRONIC sport - спортна седемстепенна автоматична трансмисия. Като екстри са налични пет степенна автоматична трансмисия за SLK 200 и 7G-TRONIC седем степенна автоматична трансмисия или, алтернативно 7G-TRONIC sport включваща пера за смяна на скоростите от волана за шест цилиндровите модели SLK 280 и SLK 350.

Новата система на променливо серво управление доставя гъвкаво и неподправено удоволствие от шофирането.
Новоразработената кормилната система с променливо серво управление, предлагана като опция (стандартно за SLK 55 AMG), допълнително подчертава качествата на спортното шаси, съчетававайки гъвкавост и маневреност при шофиране по очукани черни пътища с удобство при паркиране и уверени кормилни характеристики при пътуване с висока скорост.

Системата с променливо серво управление се базира на предишната кормилна система чувствителна към скоростта и оперира чрез чисто механични средства, което означава, че не съществува необходимост от разработване на нови механизми и сложни сензори. Същтността на новото серво е плавното зацепване, което гарантира, че кормилното предавателно число ще се промени в съответствие с промяната на ъгъла на завъртане на волана. Съотношението е по индиректно, когато волана е в централна позиция или около нея, така се гарантира отлична стабилност при движение направо и, следователно висока степен на сигурност при пътуване с висока скорост. При промяна на ъгъла на завиване само с 5 градуса, това съотношение започва да се увеличава много бързо и кормилното управление започва де се усеща много по-директно. В резултат на това при новото променливо серво управление, броят на оборотите на волана от пълно ляво до пълно дясно е намалена с около 25%. Това означава, че дори и в градския трафик, ще са необходими относително малко движения на волана за да се коригира траекторията на автомобила. Бързата реакция на завои по черните пътища може д абъде направена почти интуитивно с относително малки движения на волана – като осигурява точност и здравословна доза наслада от шофирането.

Визуално подсилено SLK 55 AMG

На техническо ниво, SLK 55 AMG остава почти непроменена. Единствените разлики са няколко визуални подобрения. В предния край на AMG модела вече разполага с нова престилка с черно боядисани напречници и странични отвори за въздух, както и тъмни фарове.

Моден повелител SLK

Както моден законодател и технологичен лидер, SLK-класа роудстър отдавна се радва на образа на съвременна култова кола. Дори и след обширните модификации, познатите качества остават непроменени, например, vario покрив, който трансформира роудстъра в купе за 22 секунди, да не говорим за широкия пакет от стандартно оборудване за сигурност, включващ въздушни възглавници за главата/гръдния кош в седалките, адаптивни предни въздушни възглавници с две степени, ограничител на силата на обтягане на коланите. Освен това роудстъра идва с възможност за избор на уникални опции, като AIRSCARF отоплителна система на нивото на врата, която позволява удоволствието от откритото шофиране да продължи през цялата година, дори и през зимата.

Базови цени за новото поколение SLK:

SLK 200 KOMPRESSOR: € 39,030
SLK 280: € 46,380
SLK 350 със спортен двигател: € 54,540
SLK 55 AMG: € 79,130
(цените са с вкл. ДДС, само за сравнение W 221, S 350 с вкл. ДДС е с базова цена € 80,570). Вижте всички снимки на този модел в Mercedes SLK.