Mercedes SLK- Модел който създаде нов пазарен сегмент с висок растеж
- Първата в света спортна кола с твърд подвижен покрив и AIRSCARF
- Уникална комбинация от удоволствие на шофиране на роудстър и комфорт на купе
- Пазарен дял от около 50 на сто в Германия и Западна Европа

Когато роудстъра на SLK-класа се появи в мострените зали на Mercedes през есента на 1996, той направи една революция в автомобилния свят. Никога преди това щутгартската фирма не се бе представяла в такъв млад, динамичен и атрактивен вид. Изгледа на SLK незабавно обяви насоката на стила на марката - само след няколко минути взиране във въртящата се платформа в салона, става ясно, че новият стил е нетипичен с впечатляващи динамични качества.

Малко са (ако има такива) колите, успели да грабнат сърцата на хората по начинът, по който SLK го направи. Той показа, че на шофирането може да е емоционално и да създава чувство за радост от живота. За много хора, запознанството се превърна в "любов от пръв поглед", която доведе до притежание на това превозно средство - явление, което бе отразено в заявките: SLK се разпродаде малко след пазарния старт. Това бе последвано от голямо увеличение на производствения капацитет, над 48 000 SLK модели слезнаха от поточните линии в първата пълна година на продажбите - около 50 на сто повече от първоначално планираното.

Нямаше забавяне в продажбите след това сензационно начало. В действителност ползите, които компактният роудстър донесе на Mercedes-Benz бяха три: като успешен пети модел на серията роудстъри стана символ на имиджа на марката, с ефекта на мощно излъчване, и накрая но не на последно място - това доведе до нови клиенти. В действителност, 42 на сто от водачите в Западна Европа, които избраха роудстър бяха нови Mercedes клиенти.
В същото време, SLK-класата създаде нов пазарен сегмент, чиито обем е над тройно по-голям през последните десет години и който сега отчете продажби на около 161 000 автомобила в целия свят. През 1996, само две други автомобилни марки (с изключение на Mercedes-Benz) предлагат открити спортни автомобили в SLK форма - днес те вече са девет. Не може да има съмнение за това: появата на SLK-класата точно преди десетина години беше искрата, задействала взривния ръст на пазара за компактни роудстъри.

Студийни автомобили: две дизайнерски проучвания проправят пътя за серийната версия

Mercedes-Benz са подготвили пазарния старт на SLK - петия пътнически автомобил в моделна серия - с голямо внимание. Цели две години преди това, през април 1994, хората от Щутгарт предизвикали объркване на изложението в Торино със студия на роудстър, което те създали, за да проверят своите идеи за компактен спортен автомобил и да се прецени реакцията на публиката. "Ние показваме нашата визия за роудстър предлагащ уникална комбинация от удоволствие на шофирането в чистата му форма с характерната висока безопасност на Мерцедес", гласи анонса в прессъобщението на компанията по това време.

Очакваните ефекти от тази студийна разработка изненадващо бяха надминати през есента на 1994 от втората SLK студия. В този боядисан в синьо прототип е включен подвижен твърд (vario) покрив, като интериора е кожен в сини тонове в хармония с екстериора, за комфорт и удобство са включени автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и стерео система. По този начин Mercedes-Benz е бил в състояние да осигури убедителна демонстрация на възможностите за оборудване както и потенциала, който може да бъде предложен от компактен роудстър.

Mercedes-Benz са направили нещо неочаквано, демонстрирайки големия ефект от компактен роудстър който може да предложи висока степен на удоволствие от шофиране, и въпреки това да продължава да е абсолютно сериозна и земна кола от гледна точка на безопасността и ежедневна практичност. Това означаваше, че двата студийни роудстъра вече бяха открили нови пазарни ниши и SLK приема статут на моден законодател още преди то да влезе в производство. До 1996 всичко си идва на мястото: световната премиера на SLK-класа се състои в Торино на Turin motor show през пролетта, а старта на европейския пазар е след 14 септември 1996.

Vario-покрив: роудстър и купе в едно

Двуместният Мерцедес беше точната кола в точното време. Той посрещна нуждите на клиентите за индивидуалност и удоволствие от шофиране без компромис. Освен това, той постигна тези резултати, с помощта на цяла поредица от новаторски технически решения, които да гарантират характерните високи за Mercedes стандарти на безопасност и комфорт.

Забележителен пример е подвижния твърд (vario) покрив - благодарение на тази новост роудстъра не само предизвика объркване, но също така стана моден законодател и образец за ново поколение открити автомобили. Това се потвърди от факта, че през последните години се наблюдава все по-голям брой кабриолети и роудстъри, чиито производители са възприели интелигентната технология на този тип покрив, с цел да предлагат на своите клиенти автомобили с характеристики, които определя SLK-класа. Благодарение на твърдия сгъваем покрив, и двете може да се съчетаят с лекота във всеки един момент, в отговор на времето или просто по прищявка на водача.

Дизайнът на покрива, разработен от Mercedes-Benz се състои от стоманен сгъваем твърд покрив, които е разделен на две по оста под прав ъгъл спрямо посоката на движение. И двете половини са свързани с подвижен-кинематичен механизъм, който е заключен здраво когато покрива е затворен. При натискането на бутон на централната конзола, хидравлична система с пет цилиндъра контролира напълно автоматично процеса на сгъване, при който капака на багажника също е въвлечен. Той се отваря с повдигане отзад, така че двете половинки на покрива имат достатъчно свобода на движение около опорната точка назад. Когато vario покрива се отваря двете половини се разделят и заемат позицията си една върху друга, и изчезват в багажника. Ако затваряте покрива, последователността на движението се извършва в обратен ред.

Хидравлична система складира vario покрива в горната част на багажника. Пластмасова щора отделя сгънатия покрив от багажното пространство, по-долу, капацитета е от 145 литра в първото поколение SLK. С прибран vario покрив товарния обем е нараснал до значителните 348 литра при новия SLK.

Безопасност: на ниво като в луксозна класа

SLK-класа от 1996 също впечатли с други качества, като например безопасност. Системата предлага висока степен на защита при преобръщане - две фиксирани барове-опори зад седалките заедно с подсилена предна колона, интегрирани във формата,. А с предни въздушни възглавници, странични въздушни възглавници, колан с обтегач, ограничител силата на обтягане, автоматично разпознаване на детска седалка, компактния роудстър, предлага една и съща технология за безопасност, както и на Е - Класа - и това беше просто най-доброто, което е било налично в момента.

Поглед под капака на първата SLK преди десет години ще разкрие един или друг от доказалите се четири цилиндрови двигатели на С-класа. Клиентите могат да избират между 2,3-литра компресорен двигател с мощност от 142 kW/193 к.с. и могъщите 280 Нютон метра въртящ момент или 2-литра от четири цилиндъра със 100 kW/136 к.с. и максимален въртящ момент от 190 Нютон метра. Със средна консумацията на гориво от едва 8,8 литра, компресорния SLK 230 KOMPRESSOR има максимална скорост от 231 km/h и се ускорява от 0 до 100 km/h за 7,6 секунди. През 2000-та година, като част от обновяването на модела, е добавен компресор към 2,0-литровия двигател, като по този начин се увеличава мощността му до 120 kW/163 к.с.. Освен това, обхватът бе разширен с два шест-цилиндрови агрегата: SLK 320 с 160 kW/218 к.с. и 260-kW/354-hp за SLK 32 AMG.

Моделно семейство: първо поколение на SLK-класа

1996 - 2000
SLK 200: редови 4-цилиндъра, 100 kW/136 к.с.
SLK 230 KOMPRESSOR: редови 4-цилиндъра, 142 kW/193 к.с.
2000 - 2004
SLK 200 KOMPRESSOR: редови 4-цилиндъра, 120 kW/163 к.с.
SLK 230 KOMPRESSOR: редови 4-цилиндъра, 145 kW/197 к.с.
SLK 320: V6, 160 kW/218 к.с.
2001 - 2004
SLK 32 AMG: V6, 260 kW/354 к.с.

"Спортен", "Лек", "Kомпактен" - авто индустрията веднага оценява значението на абревиатура на компактните роудстъри на Мерцедес, кола която е била разглеждана като синоним на радост от шофирането на открито, отличен атрактивен стайлинг, най-високите стандарти на безопасност и техническо съвършенство в продължение на десет години.
Благодарение на тези качества, SLK плени сърцата на хората и придоби образа на съвременна култова кола. Между 1996 и 2004, над 311 000 клиенти по целия свят избират неустоимия роудстър на Мерцедес.

Новото поколение роудсър: спортен дизайн и по-технологични акценти

Осем години след премиерата на първия SLK, през февруари 2004 бе дебюта на наследника, който показва своите спортни качества още по-ясно от първото поколение. Подкрепен от по-мощни двигатели и спортно окачване силния спортен характер на новата SLK-класа намира отражение в дизайн, който използва стайлинг линии от съвременните състезателни автомобили като така запазва още по-решително позициите на двуместната кола като напълно развит член на семейството на спортните модели на Mercedes-Benz.

Новият спортен роудстър поема от своя предшественик ролята на моден законодател при откритите автомобили с допълнителни иновативни функции, разработени от Мерцедес. Главната сред тях е AIRSCARF отоплителна система на ниво шията, която не може да се намери във останалите открити автомобил на пазара.

Наличната като опция сестема AIRSCARF е интегрирана в облегалката на седалката на SLK. Вентилатор изсмуква въздух от вътрешността автомобила и минава през електрически отоплителни елемент с мощност от около 200 вата, пластмасово каналче, след това подава подгрения въздух към облегалките за глава, където той се изпуска през специален отвор, ориентиран към центъра на колата. Разработената от специалистите на Mercedes система доставя топлина директно до точката на нужда и гарантира, че мястото на водача и пътниците могат да продължат да се ползват с подходяща температура на нивото на врата, дори през зимата, когато студения въздушен поток обтичащ роудстъра има значителен охлаждащ ефект.

Изображения направени с термографна камера показват колко ефективно функционира патентованата AIRSCARF отоплителна система при ниски външни температури. Високо чувствителната камера дава възможност да видите различни температурни зони на и около мястото на водача, облегалката на седалката и части от интериора на SLK: зоните излъчващи най-голяма топлинна радиация са червени, виолетови и бели, а охладените са зелени или жълти. Най-ниските температури, могат да бъдат открити в тъмно сини и черни зони.

Термографът ясно показва, колко ефективно е отоплението на въздуха около главата, около шията, както и задната част на главата и как топлината се разпространява от тези области. Дори и след шофиране само на кратко разстояние, приятна температурна зона се оформя около раменете, врата и главата - като шал от топъл въздух. Отоплителния елемент в облегалката се базира на PTC (положителен температурен коефициент) технология - електрически ток преминава през керамични частици, които се загряват за секунди и след това продължават да излъчват топлина. AIRSCARF се активира с натискане на един бутон и се настройва автоматично, на базата на околната температура и текущата скорост (до 120 km / h), за да се постигне оптимално разпределение на топлия въздух във всички ситуации. При по-високи скорости, системата работи при постоянна настройка. Три различни отоплителни настройки могат да се избират поотделно с помощта на натискащ се ключ за контрол върху централната конзола.

Комфорт на шофиране: ниско ниво на шум в интериора на роудстъра благодарение на твърдия сгъваем покрив

Инженерите на Мерцедес продължават да развиват и да подобряват vario покрива за второто поколение SLK, така че сега не само се отваря и затваря още по-бързо (22 секунди), но също така заема още по-малко пространство в багажника на спортната кола.

Измервания, извършвани в съответствие с метода VDA показват, че с отворен покрив, капацитета на багажника е 208 литра - 63 литра повече от предшественика. Това подобрение е възможно от новия дизайн на покрива, в който задния прозорец се завърта около си собствена ос. Това позволява на прозореца, да застане в извитата половина на покрива след като е бил веднъж отворен, като по този начин ограничава капацитета на багажника по-малко в сравнение с първото поколение SLK.

Освен защита на пътниците в SLK от капризите на времето, vario покрива предлага също значителни предимства по отношение на ниски нива на шум и прави спортния автомобил напълно подходящ за пътуване на дълги разстояния. Това бе потвърдено от тестовете, проведени в университета в Щутгарт в аероакустичен тунел: твърдия сгъваем покрив има способността да поглъща шума на вятъра по-ефективно, отколкото мекия покрив което означава, че нивата на шума във вътрешността на SLK-класа, са доста под тези на другите роудстъри.

Новоразработена техника за аероакустични измервания позволява да се види на компютърен екран шума на вятъра във формата на цветове, които варират в зависимост от силата на звука (ниво на шума) и честота. Така може да се види, че зоната на височина главата на водача – една особено критична зона, доколкото се касае за акустика - изглежда по-тъмно синьо, което показва, че тя е изключително тиха. Шумът на вятърът тук при скорост от 140 km/h е не повече от 71 - 73 децибела (дБ (A)). Нивото на шума във вътрешността на автомобила е точно същата: 73,4 децибела е измерено на ниво ляво ухо на водача и 71,2 децибела на ниво дясно ухо.

Налице е значителна разлика в резултатите на спортните автомобили с мек покрив, при направените измервания в аероакустичен тунел са отчетени значително по-високи нива на шум - между 75 и 77 децибела и съответно интериорни нива на шум до 79,6 dВ (А) – това е много забележимо увеличение от шест децибела (в сравнение със SLK-класа), което ефективно удвоява възприемания звук.

Технически акценти: по-широка гама от допълнителни функции

Други технически нововъведения, които се предлагат за роудстъра на Мерцедес, но по никакъв начин не са масови за тази категория автомобили, включват:

  • мощни би-ксенонови фарове със завиваща функция;
  • стопове в LED осветление;
  • въздушни възглавници, които се раздуват в една или две фази, в зависимост от тежестта на произшествието;
  • големи въздушни възглавници за глава/гръден кош разположени в седалките;
  • боя със засилена устойчивост на надраскване на база на керамичните частици.
  • Гамата от двигатели също е уникална в този пазарен сегмент: през пролетта на 2004, Mercedes-Benz се превърна в първия производител който предложи осем цилиндров в автомобил от този клас. С мощност от 265 kW/360 к.с., SLK 55 AMG ускорява от 0 до 100 km/h само за 4,9 секунди.

Клиентите имат избор от два модерни шест цилиндрови агрегата: SLK 280 разполага с мощност от 170 kW/231 к.с. и предлага максимален въртящ момент от 300 Нютон метра, пиковата мощност на SLK 350 е 200 kW/272 к.с. с максимален въртящ момент от 350 Нютон метра. Mercedes-Benz продължава да предлага доказалият се четири цилиндров двигател със 120 kW/163 к.с. в SLK 200 KOMPRESSOR.

7G-TRONIC, първата в света и доскоро единствена седем степенна скоростна автоматична трансмисия е стандартна в SLK 55 AMG и е възможна като опция за SLK 280 и SLK 350. Възможно е също така да поръчате спортната версия на 7G-TRONIC трансмисия за V6 моделите.

Моделна гама: актуалната SLK-класа

От 2004
SLK 200 KOMPRESSOR: редови 4-цилиндров, 120 kW/163 к.с.
SLK 350: V6, 200 kW/272 к.с.
SLK 55 AMG: V8, 265 kW/360 к.с.
В добавка, от 2005 досега
SLK 280: V6, 170 kW/231 к.с.

Спортен пакет: технология и дизайн за още по-голямо удоволствие от шофирането

Спортният пакет за четири и шест цилиндровите модели, които Mercedes-Benz създаде за SLK-класа от септември 2006, е предназначена за водачите, които искат да добавят още по-голям акцент на спортния и динамичен характер на компактния роудстър. Пакетът включва спортно окачване с 18-инчови джанти от лек метал, гуми с размер 225/40 R 18 в предната част и 245/35 R 18 в задната част както и мощни 17-инчови спирачки с перфорирани предни дискове. В допълнение, SLK моделите оборудвани със спортния пакет са с десет милиметра намален клиренс.

Външно, SLK със спортен пакет могат да бъдат идентифицирани по тъмните фарове и AMG спойлера на ръба на багажника. Отвътре, червени предпазни колани и червени панели на вратата, седалки, кожен волан и кожа около лоста за превключване на скоростите добавят ясно спортното усещане. Подът също е застлан в червено и часовниците на арматурното табло са с червени стрелки. Забележителен контраст предлага тапицирания в черно покрив както и вложките от карбон около жабката.

Цифрите разказват историята на успеха: 460 000 SLK модели за десет години

Второто поколение SLK-класа продължава успешната традиция, започната от неговия предшественик. С 60 500 автомобила, произведени през 2005, той постига най-голям годишен обем на продукция до този момент, за тази моделна серия. Като цяло, Mercedes-Benz вече е произвел около 148 000 броя от спротния роудстър от пролетта на 2004.
Със среден пазарен дял от 30 на сто, SLK-класа е световен лидер в този пазарен сегмент. В Германия, средният пазарен дял на SLK-класа е 52 на сто, а средния пазарен дял от 50 на сто, на който тя се радва в други страни в Западна Европа я прави бестселър в своя клас.
Общо,около 459 000 SLK модели са слезли от монтажни линии на Mercedes-Benz от есента на 1996. Вижте всички снимки на този модел в Mercedes SLK