Mercedes SLKSLK-класа: изключително успешен основоположник на нова мода сред откритите автомобили

Преди около десетина години Mercedes-Benz SLK-класа прави своя дебют в мострените зали. Компактният роудстър беше един от първите продукти на Mercedes-Benz като част от нова стратегическа инициатива и все още стои като символ на новия, динамично изглеждащ имидж на базирания в Щутгарт автопроизводител. Освен това, SLK-класа създаде нов пазарен сегмент през 1996, сегмент, който има изключително бърз растеж. Благодарение на стоманения подвижен (vario) покрив, който се превръща от открит двуместен автомобил в сигурно купе защитено от стихиите за секунди, SLK - роудстъра бе и продължава да бъде вдъхновение за много други открити автомобили. Сегашната SLK-класа продължава да определя тенденциите с нововъведения, като например AIRSCARF система за отопление на врата. По света, Mercedes-Benz е произвел общо около 459 000 броя от SLK модела от 1996 досега. Със среден пазарен дял от 34 на сто, сегашната SLK-класа е световен лидер в сегмента на компактните роудстъри.

"Roadster - удоволствието от шофирането с ново съвършенство" бе слогана с което Mercedes-Benz стартира продажбите на SLK-класа през есента на 1996. Щутгартския производител създаде роудстър в който, завладяващия дизайн, изтънчените технологии и високото ниво на безопасност, полагат основата за неговия успех и го издигат до статута на съвременнен култов автомобил.

Иновационния сгъваем твърд покрив е това, което направи SLK уникален сред откритите автомобили. Той предлага всички предимства на фиксираните твърди покриви, но е също толкова гъвкав като меките такива. Напълно автоматична трансформация от роудстър в купе - или обратно- - отнема само няколко секунди като брилянтния дизайн на подвижния твърд покрив позволява той да бъде съхраняван в багажника. Разгъването става с натискането на един бутон, покрива се плъзга напред и затваря салона с пътуващите, като ги предпазва от стихиите.

Изобретението на Мерцедес, превръща през 1996 снабдения с него SLK в един основоположник на нова мода, на ново поколение от открити автомобили, оборудвани с технологията на твърд подвижен покрив, която предлага различни предимства по отношение на шумоизолация и целогодишен комфорт. Десет години след световната премиера на SLK, тази иновативна технология на твърд подвижен покрив е била възприета от много авто производители за тяхните кабриолети и роудстъри.

Mercedes-Benz също така отвори нова глава в областта на безопасността на кабриолетите със SLK-класа. Предни въздушни възглавници за двамата пътници, странични такива, обтегачи на предпазните колани, ограничители на силата на обтягане на коланите, автоматично разпознаване на детска седалка и ефективна защита при преобръщане (с участието на тръбни подкрепления в предната колона и барове от високоякостна стомана зад седалките срещу преобръщане) постави този автомобил далеч пред откритите му конкуренти.

Иновации: единствения в света автомобил с вентилатори за топъл въздух интегрирани в седалките

Новата SLK-класа, на пазара от март 2004, изразява своя спортен характер, дори още по-категорично и залага нови тенденции чрез новаторската си технология. В допълнение към твърдия подвижен покрив, който се отваря още по-бързо и заема по-малко място благодарение на въртящия се заден прозорец, спортната кола на Меrcedes е уникална и с предлагането на AIRSCARF (въздушен шал) отоплителна система на нивото на врата. Интегрирана в облегалката за главата на седалката, патентованата система AIRSCARF духа топъл въздух от отвори на нивото на врата и по този начин действа като невидим шал, който държи главата, гърлото и врата на всеки щастливец седнал в SLK на топло. Това означава, че SLK-класа дава възможност да се насладите на удоволствието от открито шофиране дори и през студените месеци. С други думи, AIRSCARF позволява на SLK собствениците да шофират на открито за по-дълго и по-често (в момента AUDI с А5 правят опит да пуснат на пазара нещо подобно).
Редица характеристики - включително адаптивно на два етапа раздуване на предните въздушни възглавници и новите странични възглавници за глава / гръден кош - също разграничават роудстъра на Mercedes от другите спортни автомобили в този сегмент.

Сензационен успех: търсенето на SLK надхвърли всички очаквания

В допълнение към новаторската и модерна технология, изключителния дизайн е другия знак на SLK-класа. Когато Роудстъра се появи преди десет години, неговите стилни линии моментално станаха хит и бяха един от решаващите фактори за сензациония успех на модела. Ентусиазмът и желанието за двуместен автомобил е толкова голямо, че количеството SLK е продадено малко след старта и се наложило производствените мощности да се увеличат значително. Повече от 311 000 броя от първо поколение SLK-клас са били произведени между есента на 1996 и март 2004,като междувременно повече от 40 международни отличия и награди подчертават огромната популярност на този компактен роудстър.

Новата SLK-класа е успешно продължение на тази тенденция от март 2004. Клиентите имат избор от четири двигателя, включително и шест цилиндровите SLK 280 и SLK 350, както и SLK 55 AMG, който е с осем цилиндров агрегат. Мощността на SLK моделите варира от 120 kW/163 к.с. до 265 kW/360 к.с..
От края на лятото на 2006, Mercedes-Benz предлага за новата SLK-класа Спорт пакет, който придава на двуместния автомобил още по-динамичен вид и усещане.

До момента, Mercedes-Benz е произвел около 148 000 единици от актуалната SLK-класа и е лидер на световния пазар в този сегмент със среден дял от 34 на сто. В Германия и други западноевропейски страни, почти една на всеки две нови регистрации в този пазарен сегмент е SLK модел. Вижте всички снимки на този модел в Mercedes SLK.