Mercedes SLK* Не само за дамите: Mercedes-Benz 190 SL

* Май 1955: Започва производството на Mercedes-Benz 190 SL

* произведени са 25 881 броя от елегантен малък открит спортен автомобил

През лятото на 1955, в завода в Зинделфинген (Sindelfingen) е започнало производството на спортния 190 SL задвижван от четири цилиндров двигател. Замислен като спортен, елегантен двуместен автомобил за пътувания, колата с вътрешнозаводско означение W121, бързо придобила голяма популярност особено сред дамите. Първоначално на разположение е бил само роудстър (roadster- скитник) с мек таван (цена през 1955: 16 500 DM). Той е бил последван от Coupe със подвижен hardtop (твърд таван), което е с или без мек таван (цени през септември 1955: DM 17 650 / DM 17 100). До прекратяване на производството през февруари 1963, са били проiзведени 25 881 автомобила, каtо повечето от тях са били експортирани за САЩ. Със 190 SL започна следвоенната традицията на малки роудстъри от Mercedes-Benz - традиция, която днес продължава най-успешно с второ поколение SLK роудстър.

На Международното авто изложение в Ню Йорк - Motor Sports Show New York (6 – 14 февруари, 1954), новият супер спортен SL 300 (W 198) е звездата на щанда на Mercedes-Benz. Но той не успява да засенчи роудстъра 190 SL, представен по същото време, а често известен впоследствие като "по-малкия брат" на Gullwing (Пеперудата). 190 SL се радва на същото голямо внимание като SL 300, като по този начин стимулира решение в полза на широкомащабно производство. И двата модела 190 SL и 300 SL са проектирани по инициатива на Американския дилър на Mercedes - Максимилиан ( "Макси") Е. Хофман (Maximilian (“Maxi”) E. Hoffman), който вижда отлични перспективи за продажби на двата модела на пазара в САЩ - и се оказал прав: и двете серии се продават наистина много добре. 190 SL е разработен въз основа на три-обемната конструкция на W 120 серия на Mercedes и още от начало е проектиран като роудстър. За разлика от Gullwing, той не е следвало да бъде чистокръвен спортен автомобил, а само спортен, елегантен двуместен автомобил за пътувания и ежедневна употреба.

Каросерията на 190 SL е проектирана от Карл Уилферт (Karl Wilfert) и Уолтър Хекер (Walter Häcker), които се придържат внимателно до визията на 300 SL. Автомобилът показан в Ню Йорк през февруари 1954 е прототип, той е визуално и стилистично неуточнен, а като техника също не е напълно готов. Колата е внимателно премислена и в двата аспекта, като крайната версия е била представена от Mercedes-Benz в Женева на Geneva Motor Show през март 1955. Тя се различава значително от прототипа: отворът за прием на въздух върху капака над двигателя е бил пропуснат, предния ръб на капака на двигателя е бил продължен към задната ос, "веждите" над предните колела сега се появили и на задните колела, променени са броните, мигачите и стоповете. Предварителната серия е произведена в Sindelfingen през януари 1955, а производството на основната серия започва през май.

Търговския проспект похвали безопасността и модерните характеристики на 190 SL. Те са гарантирани, наред с другите неща, независимо окачени оси с А-рамена с един шарнирен болт в ниска точка, взети от модела 220a. Окачването на предната ос заедно с подрамата е взето нацяло от 180, на чиято база е шасито на 190 SL, макар и в съкратен вид.

Новоразработен е 1,9 литров бензинов двигател. Четири цилиндровия агрегат с горно разположен разпределителен вал се разглежда като прототип на цяла фамилия двигатели. В 190 SL, той развива 105 к.с. (77 кВт) при 5700 оборота/min като ускорява роудстъра от място до 100 km / h за 14,5 секунди. Максималната скорост е 170 km / h – едно изключително постижение по пътищата на 50 - те и 60-те години. И всичко това при 8,6 литра на 100 km / h, разход на гориво - доста умерено, което в съчетание с 65 литра резервоар осигурява на роудстъра адекватен обхват.

През своя производствен период, 190 SL е подобрена многократно. Сред по-видните модификации са широки хромирани степенки и хромирани лайсни по ръбовете в горната част на вратата (март 1956) и по-големи стопове (юни 1956, същите се използват и на модели 220a, 219 и 220 S). През юли 1957, осветлението на задния номер е преместено на задната броня в специални издатини, като така се освобождава място за по-големите регистрационни табели, въведени по това време. Буферите в задната броня са включени в стандартните спецификации, докато тези в предната част са опция. Те са стандарт за всички американски версии от самото начало. От октомври 1959 се предлага нов твърд таван с по-голямо задно стъкло, което подобрява видимостта от салона назад. През август 1960, ключалката на багажника е променена и по-рано използваната е заменена с дръжка. През 1963, последните 190 SL слизат от поточната линия, с което общият обем на продукцията достига 25 881 броя.

Първите брошури имат фотографии на спортна версия на 190 SL, с врати, изработени от лека сплав и малко състезателно предно стъкло, изработено от стъкло Perspex. Липсата на гюрук (мек таван), брони, топлообменник за отопление на салона и изолационен материал намалява теглото на автомобила до 1000 кг, около десет процента по-малко от цивилния роудстър. В инженерно отношение, лекия 190 SL се различава само малко от цивилната версия, като модификациите включват тунинг на настройката на двигателя, снижаване на клиренса на каросерията и монтаж на спортни амортисьори и променено окачване. Не е известно колко са произведените бройки, како няколко броя от спортната версия са продадени на клиенти. Спортната версия на 190 SL записва своя голям успех през 1956, на Голямата награда за спортни коли в Макао, те са доставени от дилъра на Daimler-Benz в Хонг Конг. Колата с дясна дирекция печели състезанието пред Ferrari Mondial и няколко Jaguar и Austin-Healeys.
В същата година, мароканския дилър на Мерцедес-Бенц спечели GT клас (до два литра обем) в Голямата награда на Казабланка. Благодарение на състезателните правила, обаче, идеята за 190 SL като състезателен автомобил е спряна: колата, модифицирани, както е описано по-горе, би била разпределена в отделна група за стандартни спортни автомобили в много от състезанията и така не би имала шанс за крайната победа. Нещо повече, едно решение, взето от ФИА (Fédération Internationale de l'Automobile), състезателния регулаторен орган, предотвратява възможността колата да бъдат разпределена за GT категория, решението изисква Gran Turismo да са напълно затворени - състояние което открития 190 SL не успя да изпълни. Вижте всички снимки Mercedes SLK. Видео Mercedes SLK.