Mercedes badgeGottlieb Daimler и Carl Benz - Историята на марката Mercedes-Benz и трилъчевата звезда.

Изобретените през 1880те години високо- скоростни двигатели и автомобили позволява на Gottlieb Daimler и Carl Benz, независимо един от друг, да полпжат основите за моторизация на транспорта. С помощта на финансови поддръжници и партньори, те инвестират своите лични разработки в техните собствени предприятия в Mannheim, Benz създава фирмата Benz & Cie. през октомври 1883г, а Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) е създадена през ноември 1890г.
С цел да се получат популярност и някои разграничения за техните продукти, и двете компании търсят подходяща търговска марка и лого на продуктите. В началото изобретателите използват своите собствени имена - "Бенц" и "Даймлер" - които показват произхода и качеството на двигателите и превозните им средства. Търговската марка на фирмата от Mannheim на компанията Benz & Cie, остава непроменена, с изключение, че през 1909 година зъбното колело, което е било използвано от 1903 е било заменено с лавров венец около името Benz. Навлизането на новия век донася напълно ново търговско наименование на продуктите от Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) в Cannstatt: "Мерцедес". Какво значи произхода на това име?

Участието на Emil Jellinek

Mercedes - (испанско име на момиче,чийто смисъл е "грация, елегантност, изящество" ) е дъщерята на австрийския бизнесмен Emil Jellinek родена през 1889г, който е имал домове в Баден край Виена и Ница. Прогресивен мислител с интереси в спорта, Jellinek имал ентусиазъм още от зората на появата на автомобила, изобретение, за което той знаел, че ще бъде от ключово значение в бъдещето. По-рано 1897, той направил пътуване до Cannstatt, за да посети Daimler фабриката и поръчва от Daimler първата си кола - ремъчно задвижван автомобил с двуцилиндров двигател
и мощност от 6 к.с. Но колата, доставена през октомври 1897г , развиваща максимална скорост от 24 kм/ч, била твърде бавна за Jellinek. Той иска скорост от 40 kм/ч и поръчал още две превозни средства. Доставени през септември 1898г, двете Daimler Phoenix коли с техните предно монтирани двигатели от по 8 к.с. били първите в света пътни превозни средства с четири цилиндрови двигатели.
Emil Jellinek имал добри контакти по света с международни финансисти и аристократи и започвал да се утвърждава все по активно, като добър бизнесмен. През 1898 година той започва да рекламира и продава Daimler автомобили, по-специално на по-високите ешалони на обществото. През 1899 г. DMG доставили на Jellinek десет превозни средства, а през 1900 г., той получавал вече над 29.
Jellinek изисквал все по-бързи и по-мощни автомобили от DMG. От 1899 г. той ги включва в автомобилни състезания, първото от които е Седмицата в Ница. Той се състезавал под псевдоним Mercedes –на името на дъщеря си, която тогава е била само на десет години, добре познат псевдоним в автомобилните кръгове, което се свързвало с отбора и пилота, а не на автомобилната марка. В началото на април 1900 г., Jellinek сключил споразумение с DMG относно продажбите на автомобили и двигатели и било взето решение да се използва името Jellinek като продуктово име. В допълнение било договорено да бъде разработен нов двигател, носещ името ” Daimler-Mercedes". Две седмици по-късно Jellinek поръчва 36 от превозните средства, на обща цена от 550000 марки - значителна сума, дори и за днешните стандарти: през 2005 година, това е еквивалентно на 2,3 милиона евро. Само няколко седмици по-късно, той направил нова поръчка за още 36 превозни средства, всички с двигатели от по 8 к.с.
Първият Mercedes и новата търговска марка
Първото превозно средство оборудвано с новия двигател, състезателен автоможил с 35-к.с., бил даден да Jellinek от DMG на 22 декември 1900 година. Този първи Mercedes бил разработен от Вилхелм Майбах, главен инженер в DMG, чиито изобретения преобръщат историята в началото на новия век. Със своя нисък център на тежестта, пресована стоманена рама, висока ефективност на двигателя и порест радиатор, с включени множество нововъведения , дава правото да се разглежда днес като първия модерен автомобил.
По време на състеазанието „седмицата на Ница” през март 1901 година, автомобилите на Mercedes са без конкуренция в почти всяка дисциплина и привлечат огромна публичност за Jellinek и Mercedes. През март и август 1901г, се появяват сестрински модели - W12/16-k.s. и W8/11 k.s. . Поръчките на Jellinek веднага накарали Daimler завода в Cannstatt да зарабти на пълен производствен капацитет.
На 23 юни 1902 година, "Mercedes" е била представена, като търговско име(марка) и е законно регистрирана на 26 септември. От юни 1903 Emil Jellinek получава разрешение да се нарича Jellinek- Mercedes, шегувайки се че "това е може би първият път, когато баща взема името на дъщеря си ."
Произходът на звездата
DMG вече имала една успешна търговска марка, но все още и липсвало характерно лого. Компанията създадена от двамата сина, в последствие висшите ръководители в DMG Paul и Adolf Daimler си спомнили, че баща им, който починал през март 1900 малко преди 66-ият си рожден ден, бил използвал звезда като символ.
Gottlieb Daimler бил технически директор на Deutz, фабрика за двигатели, от 1872 до 1881. В началото на работата си там, той бил маркирал звезда над собствената си къща на картичка от Cologne и Deutz, и бил написал на жена си, че тази звезда един ден ще изгрее над неговата собствена фабрика за да символизира просперитет.
Борда на DMG веднага приели предложението и през юни 1909г, двете и три-лъчевата и четери-лъчевата звезда са регистрирани като търговски марки. Въпреки, че и двете са законово защитени дизайни се използва само трилъчевата звезда. От 1910 г. нататък трилъчевата звезда украсява радиатора в предната част на автомобила.
Трите лъча на звездата трябвало да символизират амбициите на Daimler за универсална моторизация - "по суша, по вода и във въздуха". През годините са правени различни допълнения. През 1916 г. лъчите са заобиколени от кръг, в който четири малки звезди и думата Мерцедес са интегрирани, или алтернативно заводите в Untertürkheim или Berlin-Marienfelde .
През ноември 1921 г, DMG кандидатсват за правна защита на патенти с вариации на техните търговски марки и емблеми са подадени в Патентното ведомство. Патентована е триизмерна трилъчева звезда затворена в кръг - предназначена за използване в решетката на радиатора. Тя става регистрирана търговска марка през август 1923.
Звезда, която води автомобилистите навсякъде
Периодът на инфлацията след Първата световна война било трудно време за продажби - особено на луксозни стоки, като леки автомобили - и това довело до сериозни отражения върху автомобилната индустрия. Само финансово силни компании с добре утвърдени марки били в състояние да оцелеят, но дори и те често били принудени да се сливат или да създават съвместни предприятия. По този начин бившите съперници, DMG и Benz & Cie., формирали обща фирма през 1924 г. с цел стандартизиране при проектиране и производство, както и за покупки, продажби и реклама, и по този начин да останат конкурентоспособни.
През този период, двете компании обикновено продават продуктите си заедно, но под отделни марки. Две години по-късно, през юни 1926 двете най-стари производители на моторни превозни средства се обединеняват и формират Daimler-Benz AG.
По това време се проектира и логото на новата търговска марка, обединявайки основните характеристики на съществуващите емблеми - на световно известната трилъчева звезда, принадлежаща на Daimler-Motoren-Gesellschaft е обградено с търговската марка "Mercedes ", както и с това на " Benz ", чийто лавров венец сплита двете имена заедно.
Тази търговска марка, която се е променила много малко през следващите десетилетия продължава да украсява автомобилите на Mercedes-Benz представяйки безопасността по пътищата навсякъде. А в целия свят името Mercedes-Benz е синоним на традиция, иновации и бъдещето на автомобила. Снимки за историята на марката Мерцедес. превод: Ани Асенова