Bertha BenzПрез 1886 година, работейки независимо един от друг, Carl Benz и Gottlieb Daimler изобретяват автомобила. Но ще изминат още 2 години преди двамата да достигнат пъреия пробив в този революционен продукт, благодарение на решаващата подкрепа от две жени: през 1888 Bertha Benz се натоварва с първия тест драйв и първата маркетингова кампания за автомобил в историята. В същата година Louise Sarazin успешно популяризира бизнес операциите на Gottlieb Daimler във Франция и така помага за разпространението на революционно новата форма на транспорт. От тази харесваща технологиите страна, германският изобретател започва триумфалния си поход из целия свят.

Louise Sarazin - енергична бизнес жена

Историята на автомобила във Франция започва с продажбата на двигатели от Daimler-Motoren-Gesellschaft и сърдечното приятелство между Gottlieb Daimler и Edouard Sarazin, който германския изобретател познава от времето, когато е работил в Deutz. Парижкият адвокат следи работата на Даймлер отблизо. Той го посещава, когато започва експеримента в Cannstatt на високо оборотния бензинов двигател и е бил развълнуван от изобретението. "След първоначалната съвместна работа между Даймлер и Майбах (Wilhelm Maybach) построява първият 4-ри цилиндров двигател. Двигателя е с тегло 153 кг, поставлява 5 к.с. при 620 об.мин.), Саразин веднага разпознава значимостта на техните постижения" - пише Friedrich Schildberger за историята на автомобила във Франция. Двамата мъже, които работят добре заедно се съгласяват Edouard Sarazin да импортира новите двигатели, когато бъдат произведени. С нищо повече от едно ръкостискане, той придобива условно правата да продава всички бъдещи изобретения на Даймлер на френска територия.

Така през 1887 Edouard Sarazin започва разговори с бизнесмена Emile Levassor за производство на двигателите Даймлер във Франция. Той вече е познавал Levassor и неговия партньор René Panhard от студентските години в L’Ecole Centrale. За съжаление Edouard Sarazin развива бъбречно заболяване и умира, преди завършване на преговорите, на 24 декември 1887 на 47 годишна възраст.

Той възлага на жена си Louise да продължи с разпространяването на изобретенията на Даймлер във Франция: " В твой интерес и за доброто на нашите деца ти препоръчвам да продължиш бизнес връзката с Даймлер. Неговите изобретения са изцяло заслужаващи доверие и ще имат бъдеще, размерите на които не можем да си представим днес." Може би това не са точните думи, но Louise Sarazin пише на Gottlieb Daimler, предлагайки му да продължи делото на съпруга си във Франция. " Сега сигурно ще търсите нови представители за Франция, но тъй като аз съм запозната с всички преговори досега и съм напълно информирана за всичките му детайли до днешния ден, ще бъда на ваше разположение да ви помагам докато намерите подходящ заместник на моя съпруг".

В своя отговор, Gottlieb Daimler отначало е ужасен от смъртта на своя приятел, но също отговаря позитивно на бизнес предложението на мадам Sarazin: "Относно бизнес материята, аз не бързам да намеря нов представител за Париж и се радвам да чуя, че сте запознати с нашите бизнес отношения и желаете да ми асистирате. С благодарност приемам предложението ви. Като допълнение, аз възприемам, че вие вярвате в моя двигател също колкото г-н Sarazin вярваше и добре разбирам че не бихте искали да видите плодовете от работата на вашия съпруг да попаднат в чужди ръце. С тези кратки редове искам да кажа, че ще действам с вас както правех това с вашия съпруг и вие ще бъдете замесена в бизнеса, дори да не съм способен да кажа сега точно как. Във всеки случай аз няма да предприема нищо в близко бъдеще, без първо да се допитам до вашия съвет."

Огромното доверие между Gottlieb Daimler и Louise Sarazin

Малко след това Emile Levassor се свързва с вдовицата, за да попита дали да започне производството на двигателя на Даймлер под патент, както съпругът й е бил наредил. Той получава положителен отговор и през февруари 1888 Louise Sarazin пътува до Cannstatt, за да види отблизо изобретението на Даймлер. Тя остава толкова впечатлена от демонстрацията, че подписва свързващите договори с германския изобретател за продажба на неговите автомобили във Франция. Дори взема едноцилиндров двигател със себе си обратно. Schildberger тъкува срещата така :" Общо казано, тя се прибва в къщи с убедеността че държанието на Даймлер и неговата технология ще се погрижат за основа на доверие за бъдещи успехи.......Фактът, че Даймлер разпозна невероятния талант на тази жена е индикация за силните му инстинкти, на които той вярва." Въпреки че Emile Levassor е много резервиран на плановете на Louise Sarazin, той бива заразен от нейния ентусиазъм. През октомври 1888, те пътуват заедно до Cannstatt и посещението е голям успех - Emile Levassor и Gottlieb Daimler бързо си "пасват" и през времето изграждат близко приятелство на основата на взаимен респект.
На 5ти февруари 1889, Gottlieb Daimler и Louise Sarazin се договарят окончателно, което прокарва пътя за представянето на автомобила във Франция. Според този договор, Даймлер ще получава по 12 % от продажната цена на всеки двигател под негов лиценз, или авторизирана продукция от мадам Sarazin. За нейната част, тя отдава правата на патентите на Даймлер на фирмата Panhard & Levassor за 20 %, оставяйки за себе си 8 %. Основата на договора е предположението, че във Франция ще се продават около 30 двигателя за година - цифра, която не е достигната до 1891 година.
В публикация от Daimler-Benz AG през 1950 пише :"Договорите между Gottlieb Daimler и Madame Sarazin от една страна и между Madame Sarazin и Emile Levassor от друга, полагат основите на цялата Френска автомобилна индустрия."

Световното изложение в Париж

На световното изложение в Париж в периода май - октомври 1889 главните разработки на Даймлер привличат голям интерест. В последствие, велосипедният производител Пежо се намесва в автомобилния проект, използвайки Даймлер двигатели от Panhard & Levassor. В рапорта на Световното изложение, публикувано през 1890, бързооборотния двигател на Даймлер е описан като " Най-забележително откритие."

Други бизнесмени имат същото мнение. След изложението, други френски инженери предлагат да произвеждат Даймлерови патенти под лиценз. Обаче Gottlieb Daimler е държал на думата си. На 1 ноември 1889, той дава на Louise Sarazin писмено уверение, че единствено тя има правата да комерсиализира всички френски и белгийски патенти, при условие че те носят името Даймлер.

След това, приятелството между бизнес дамата и френския производител на коли се задълбочава и на 4.май 1890 година Louise Sarazin и Emile Levassor сключват брак. Това е и голям късмет за Gottlieb Daimler, че производителите Panhard & Levassor и мадам Sarazin-Levassor задържат лиценза на Daimler във Франция. Бизнес партньорите се срещат често за обмяна на идеи. Emile Levassor не губи време и засилва производството. Той е убеден, че скоростта на автомобила би била най-добрата реклама за двигателите на Даймлер. Това е доказано извънредно успешно на първото състезателно надпреварване в автомобилната история, проведено между Paris и Rouen през юли 1894 година: от 21 автомобила на стартовата линия, 15 достигат успешно финала и 9 от тях са оборудвани с Panhard-Levassor двигатели, произведени под лиценза на Даймлер, включително 3-к.с. Benz Vis-à-Vis. Успеха в състезанията може да се смята и за големия ентусиазъм към автомобила във Франция, където на този ранен етап е бил много по-голям, отколкото в Германия - страната на изобретяването му.

Също скоростта се оказва фатална за съпругът на Louise Sarazin-Levassor. На надпреварата Paris–Marseille–Paris през септември 1896 Emile Levassor е изхвърлен от автомобила си близо до Avignon и е със сериозни травми следствие на които умира 6 месеца по-късно на 14.април 1897 - на възраст от 54 години.
Днес Emile Levassor е познат във Франция като "баща на автомобила".  Така помощта и съдействието, които неговата съпруга е оказвала за успеха на изобретението са често пренебрегнати.

Тази бизнес дама е била първият притежател на Даймлер лиценз във Франция, жена, която е вярвала в успеха на автомобила, която убеждава скептиците за значимостта на революционното германско откритие и която представя Emile Levassor на Gottlieb Daimler. Такива са нейните успехи и както те не трябва да се преувеличават, така и не трябва да се подценяват.

Bertha Benz -постоянната подкрепа на съпруга си - Carl Benz

В Германия също жена помага за успеха на автомобила благодарение на съпругата на Carl Benz, Bertha Benz, която през август 1888 година предприема пътуване с двамата си сина Eugen и Richard от Mannheim до нейния роден Pforzheim. Това не би било необичайно, ако не беше избрала триколесният Patent Motor Car - първият автомобил в свта, изобретен от нейния съпруг през 1886 година. Тази семейна екскурзия се превръща в първото дълго пътуване в автомобилната история, а също и първата маркетингова стъпка на новата карета с двигател. Описвайки това пътуване в предговора на "the American picture book Berta Benz and the Motorwagen" се отбелязва ""С най-голямо уважение към изобретателите, но г-жа Бенц е тази, която показва пред света практическото бъдеще на автомобила".

"Берта е родена през 1849 година в Pforzheim, дъщеря на майстора дърводелец Carl Friedrich Ringer тя ще докаже водещата си сила в брака" - по този начин сайта на града Pforzheim описва своята известна дъщеря -жената, която ще играе важна роля в автомобилната история. И това е самата истина! Ако зад всеки велик мъж се намира силна жена, бракът сключен между Carl и Bertha Benz на 20 юли 1872 година показва пример за такъв екип. В първите години, когато автомобилите на съпруга й претърпяват многобройни повреди в двигателя, тя е до него, насърчавайки го при най-малкото му съмнение и дори използва нейната зестра като финансово спасение за визиите си.  Тя е също първата личност да тества колко добре се представя автомобила на дистанция, повече от 100 километра между Mannheim и Pforzheim през Heidelberg, Bruchsal и Durlach, без знанието на съпруга си, който най-вероятно не би и разрешил такава авантюра.

"Берта беше достатъчно енергична, за да фокусира семейната сила в бизнеса и в печеленето на пари. Тя беше твърдо убедена за бъдещето на това откритие и често беше по-оптимистична от самият изобретател Карл Бенц. Той добре знаеше колко е ценна тя за него."  Описанието на двамата е от брошура на Daimler-Benz AG, съпровождаща изложба с име "Жени и Автомобили" през 1988 година. На сайта на Mercedes-Benz е написано :" Без нейната силна воля и непоклатима вяра в успеха на съпруга си, компанията "Benz & Cie" вероятно никога не би просъществувала."

Първото дълго пътуване на Берта Бенц също е и тест за издръжливост на автомобила и дава важен урок за специалните изисквания на двигателя, наложени при планинско каране. По нейно настояване, автомобила получава и втора скорост за по-добро изкачване по хълмове. След нейното пътуване има обширни репортажи в пресата, които фокусират публичното внимание върху новия вид транспорт от компанията на Benz, а малко след това в Munich автомобила е рекламиран под слогана :" Едно цялостно изместване  на конската карета."

Louise Sarazin - биографични данни

Пълна биография не е налична
1886:
Според договора, Edouard Sarazin запазва Гермнаско регистрираните патенти на Даймлер от 1886 година във Франция.  От особено значение за историята на автомобила във Франция е взетия на 29.08.1885 година патент в Германия " превозно средство с газ или петролен двигател", който Sarazin регистрира във Франция на 27.12.1886 година.
1887: Edouard Sarazin умира на 24 декември 1887 година ,  47 годишен. Преди смъртта си, той съветва съпругата си Louise да поддържа бизнес отношенията с Gottlieb Daimler.
1888: Louise Sarazin постига договорка с Gottlieb Daimler, че тя ще продължи бизнес операциите във Франция. През февруари Louise Sarazin пътува до Cannstatt, за да се запознае отблизо с изобретението на Даймлер. Фирмата "Panhard & Levassor" е избрана от Louise Sarazin, както е било уговорено с нейния съпруг, да произвежда двигатели на Даймлер. През октомври Louise Sarazin и Emile Levassor пътуват до Cannstatt  за среща с Gottlieb Daimler.
1889:  На 5 февруари 1899 Gottlieb Daimler и Louise Sarazin сключват договора, който начертава пътя за интродукцията на автомобила във Франция: Daimler получава 12 % от продажната цена на всеки продаден двигател, произведен под неговия лиценз или авторизиран от Louise Sarazin. От своя страна тя преписва правата на "Panhard & Levassor" за 20 %, като за нея остават 8 %. Автомобилът на Даймлер е показан на Световното изложение в Париж между май и октомври 1889 година. На 1 ноември 1889 година Gottlieb Daimler дава на Louise Sarazin писмено уверение, че тя и единствено тя ще има право да продава патентите му в Белгия и Франция, с условието да носят неговото име - Daimler.
1890: Louise Sarazin се омъжва за Emile Levassor на 4 май 1890 година.
1891: Целта за продажба от 30 двигателя на година във Франция, вписана в договора от 1898 е постигната.
1897: На 14 април 1897 година, на 54 годишна възраст умира Emile Levassor - следствие на произшествие по време на състезание.

Cäcilie Bertha Benz – биографични данни

1849: Cäcilie Bertha Ringer е родена на 3 май 1849 година в Pforzheim, Германия, дъщеря на майстора дърводелец Karl Friedrich Ringer.
1870: По време на екскурзия доMaulbronn, Bertha Ringer среща завършилият машинно инженерство
Carl Benz.
1872: Bertha и Carl Benz се женят на 20 юли 1872 година в Ladenburg.
1873: На 1 май 1873 година се ражда първият им син Eugen.
1874: На 21 октомври 1874 година се ражда вторият им син Richard.
1877: На 1 август 1877 година се ражда третото им дете, Klara.
1882: На 2 февруари 1882 година се ражда четвъртото им дете Thilde.
1888: Първото пътуване на дълго разстояние с автомобил. През август Bertha Benz и нейните синове Eugen и Richard пътуват от Mannheim до Pforzheim и обратно в Type III Patent Motor Car.
1890: На 16 март 1890 година се ражда петото им дете Ellen.
1929: В тежката зима на 1928/29, Carl Benz прихваща бронхиално възпаление на белите дробове от което не се възстановява. Той умира на 4 април 1929 година на 84 възраст в своя дом в Ladenburg.
1944: По случай 95тия си рожден ден, на 3 май 1944 година, Bertha Benz получава почетно членство в Техническия Университет в Karlsruhe. Два дена по-късно, на 5 май 1944, автомобилният пионер умира в Ladenburg.

Посмъртни признания

1963: Първото “Bertha Benz Fahrt” – рали за класически коли – е организирано по случай 75 годишнината от пионерското пътуване. От 1988, то се провежда на всеки 2 години. Организатори на този "музей на колела" са Allgemeine Schnauferlclub e.V. (ASC) и Mercedes Benz Veteranen Club von Deutschland e.V. (MVC).
2005: През 2005 година с нейното име е дадено на една от новите улици близо до централната гара в ULAP-парк за изложения в Moabit, Berlin Mitte.
2008: На 25 април 2008 година the средното училище в  град Wiesloch е преименувано на  Bertha-Benz-Realschule Wiesloch в нейна чест. На официалната церемония се изиграва историческата сцена със зареждане на градската аптека- все още съществуваща- с точно копие на Type I Patent Motor Car, управляван от
Jutta Benz, прапра внучка на Bertha Benz, минавайки през града до училището.

На 3 май 2008 година склуптора, направена от местния художник René Dantes е открита в Pforzheim. Намира се на централна позиция на градския Waisenhausplatz и показва стилна фигура на жена зад волана на Patent Motor Car.