Оригиналът на този текст за Мерцедес се намира в сайта Мерцедес България

Viktor Hemery205.666 км/ч: Най-бързият човек на Планетата

Victor Hémery - Виктор Хемери
Роден на 18 ноември 1876 в Brest, Франция.
Умира на 8 септември 1950 в Le Mans, Франция

Репутацията на Victor Hémery (Виктор Хемери) като на един от най-успешните състезатели на времето си е вече затвърдена когато Benz & Cie. го ангажират през 1907 година. Малко по-късно той донася може би най-големия успех на фирмата: управлявайки "Blitzen-Benz", Хемери става първият човек преминал границата на 200 км/ч. Той е състезател на Benz до 1910 година, след което преминава към други производители. Неговият апогей завършва с началото на Първата Световна война. Въпреки че остава в сферата на автомобилизма, той никога не се доближава до предишните си успехи.
Blitzen-Benz е колосът на сцената на автомобилизма. Официално обозначен като Benz 200 к.с., той е проектиран специално да постави световни скоростни рекорди като помощ да рекламира качествените продукти от Mannheim. mercedes-bulgaria.com ©

Неговото сърце е огромният 21.5 литров двигател с мощност от 147 киловата. Автомобилът буквално е създаден около двигателя и е имал огромно физическо присъствие. Всичко това с акомпанимент на звук, който може да се опише като адски и дяволски - когато Blitzen-Benz стартира, ревът на двигателя скоро започва да предизвиква пищене в ушите и земята около колата започва да вибрира. Последвалият огън от ауспуха обикновено е допълнение към импресивния спектакъл.

Victor Hémery поема управлението на тази адска машина на 8 ноември 1909 година. Пистата в Brooklands (от бетон. открите 1907 и закрита 1939 год. с 3 завоя и 30 градуса) е открита две години преди това и е единствената писта в Англия на която могат да се достигнат бързи скорости. След първите няколко тестови обиколки той все повече се доближава до целта си, а именно бариерата от 200 км/ч. Но пистата Brooklands не му помага много. Двата завоя на бетоновата писта са конструирани за високи скорости, но също налагат и ограничения поради възможността от за отделяне от повърхността. Hémery постига няколко рекорда на пистата: 205.666 км/ч на половин миля летящ старт и 202.648 км/ч за километър. Hémery поставя и още 3 рекорда - велик ден за Benz. За първи път в историята скоростта се измерва до 3 хилядни от секундата, благодарение на новото оборудване, произведено от Holden.

Hémery е пионер в автомобилната ера, която тогава се намира в ранна фаза на своето развитие. След обучението си като монтьор, той работи в Léon Bollée през 1895 година, работейки едновременно като техник и състезател до 1900 година. След това се премества към Darracq като шеф на тестовия отдел, където конструира и тунингова няколко състезателни автомобила за Gordon-Bennet Cup - предшественик на по-късните серии Grand Prix. Hémery участва често и в състезания. През 1905 година Darracq построява автомобил, с който Hémery поставя рекорд за фирмата от 176.5 км/ч. Факт е, че с постигнатите различни успехи 1905 година е най-успешната в неговата кариера, тъй като той побеждава в състезанието Ardennes в Bastogne, както и печели Vanderbilt Cup а Long Island, Америка за Darracq.
Французинът прави впечатление на Benz и той се присъединява към базираната в Mannheim фирма като работещ състезател през 1907 година. В същата година той участва в няколко състезания печелейки купата d’Evreux и класирайки се втори в останалите състезания! През 1908 година печели ралито Санкт Петербург - Москва, в рекламата на Benz: " Най-ожесточеното състезание в автомобилния спорт", което "е с дължина 686 километра с понякога участъци в ужасно състояние", които Hémery изминава за 8 часа и 30 минути с Benz Grand Prix автомобил - средна скорост от 80 км/ч, както пише журналист от "Automobil-Welt". Тези числа превръщат състезателят в герой на миналия век.
Hémery затвърждава репутацията си след Френската Grand Prix същата година, където финишира втори след Christian Lautenschlager, пилот на Mercedes и пред René Hanriot, също пилот на Benz. Това второ място е голям подвиг, тъй като на седемдесетата обиколка, след 5 изтощителни часа, камък разбива лявото стъкло на предпазните му очила. Hémery спира в пита, където доктор вади шрапнела от окото му и той продължава състезанието с нарушено зрение.

И в други състезания Victor Hémery финишира втори, често само на около секунда след победителя. Това е трагична страна в неговата кариера - винаги сред лидерите, но рядко победител. Това не накърнява по никакъв начин неговата слава, защото той е един от най-брилянтните състезатели в периода 1900-1914 година. Може би очарованието на Hémery се дължи частично и импулсивното му поведение - повече от веднъж той е дисквалифициран за потока от обиди срещу официалните лица и неговите колеги състезатели.
След времето прекарано в Benz, той се състезава за различни други марки и винаги с подобен смесен успех. Първата Световна война слага край на кариерата му. Въпреки че Victor Hémery взема участие в различни състезания след войната, той никога не постига предишните си успехи.
На 8 септември 1950 година, Victor Hémery, живеещ в мизерна бедност, се самоубива в Le Mans, Франция на възраст от 74 години, последван няколко дни по-късно от скърбящата му съпруга. През 1951 година на Hémery е връчена посмъртно титлата Шампион на Америка за 1905 година. Снимки на Victor Hémery.