Sir Stirling Moss"Днес е ден за състезания, днес рискувам живота си" - сър Стърлин Мос

Sir Stirling Moss - роден на 17. септември 1929 година в Лондон, Англия.
Stirling Moss е пилот на Мерцедес-Бенц само за един сезон - 1955 година. Но в този сезон той гравира името си в залата на славата за моторните спортове. Stirling Moss е считан за един феноменално талантлив състезател дори и в наши дни - той е едно чудо на историята, като никога не е ставал световен шампион. Сериозна катастрофа слага край на кариерата му през 1962 година. Дори и след това той винаги е бил посланик на моторните състезания - често, разбира се, в исторически автомобили на Мерцедес-Бенц, които някога е управлявал до победа.

Втори май 1955 година, Brescia, Италия. Часът е 7.22 сътринта. Сребърно боядисан спортен автомобил се спуска по рампата след сигнал за начало на състезанието. Stirling Moss и неговия колега Denis Jenkinson с Mercedes-Benz 300 SLR се впускат в най-важното и най-опасното състеазние на пътя - Mille Miglia. 1000 мили през Италия са насреща им или точно 1597 километра. Противници са им 520 други автомобили, ветровито трасе с много малко предпазни мантинели и хронометъра, всъщност единственото важно нещо. Само един автомобил може да спечели.
След 10 часа, 7 минути и 48 секунди сребърният автомобил с червено боядисаните цифри "722" (времето на старта на автомобила в Mille Miglia) пресича финалната линия в Brescia като победител. Времето е нов рекорд за тези 1000 мили (средна скорост 157,65 км/ч) и няма да бъде подобрено повече, защото през 1957 година Mille Miglia е снето като редовно спортно събитие. Moss постига това към което се е запътил - Олимпа на моторните спортове.

Само няколко години по-рано, през 1948, едва 19 годишен, Moss завършва първото си състезание на четвърто място. На следващото, в Брайтън (Brighton) той вече е победител. В тази първа година той участва в 15 състезания, финиширайки като победител в 12 от тях. Това е светкавично начало за международна кариера, която той продължава в Мерцедес-Бенц през 1955 година след много договори с други отбори. Неговият договор включва всички важни състезания за годината, в които той се състезава с Мерцедес 300 SL, Мерцедес 300 SLR и Мерцедес W196. Успехите му през този сезон: Mille Miglia: 1во място; Британската Grand Prix: 1во място; Белгийската Grand Prix: 2роо място; Холандската Grand Prix: 2ро място; Tourist Trophy в Dundrod, Северна Ирландия: 1во място; Targa Florio: 1во място.
Moss е с невероятна воля за победа. Винаги е управлявал с мисълта "Днес е ден за състезания, днес рискувам живота си". За Moss състезателния автомобил е само инструмента който ще го изведе на финала колкото е възможно по-бързо, и конструиран само за тази цел. От старта до финала той изтисква автомобила до предела на неговите възможности.

Когато Mercedes-Benz се оттегля от моторните спортове след сезона 1955 година, кокпитите на всички силни отбори са отворени за Мос. През следващите години той е пилот на различни отбори като Vanwall, Cooper, Porsche, Aston Martin, Ferrari, Lotus и B.R.M., като доказва постоянно че той е пилот от световна величина.
1962 е годината в която той предизвиква съдбата. Мос е пилот на Lotus и според неговата биография има над 500 старта до този момент. На 30 април той взема участие в състезание, което не е включено в шампионата: 100 мили Formula 1 в Goodwood. В 35-тата от общо 42 обиколки нещастието се случва. При обстоятелства, които и досега не са изяснени, той се плъзга с висока скорост, разбива се в купчина земя и претърпява множество контузии. Година след катастрофата, Мос решава да се оттегли от спорта - рефлексите му са много по-бавни, отколкото преди злополуката. За това негово решение той казва: "Този, който не кара бързо и безопастно е по-добре да хвърли кърпата, дори и само от съображение към противниците си".
Професионалната кариера на Мос е поразителна: състезавал се е в 84 различни автомобили в 495 състеазния. 366 завършени състезания, побеждавайки в 222 от тях. Определено може да се каже, че той е един от най-добрите пилоти на своето време, въпреки че никога не е успял да стане световен шампион. Няколко пъти се е докосвал до титлата, завършва втори 4 пъти в периода 1955-1958 година, побеждаван три пъти от великия Fangio и веднъж, през 1958 година, от своя сънародник Mike Hawthorn. 16 пол позиции и 19 най-бързи обиколки в световните шампионати са също негови. За своите заслуги, Британската кралица му дава рицарско звание с титлата "сър".

Moss също е инициатор на напредничаво мислене в мото състезателния спорт и индустрия. През 1949 година той вече има мениджър, който отговаря за бизнес делата му - абсолютна новост за това време, когато повечето състезатели сами са преговаряли за своите ангажименти и хонорари. От тогава минават години, за да се стигне до средата на 60те, когато трудно ще намерите състезател без мениджър, както и отбор без обвързан рекламен партньор.
След края на активната си състезателна дейност Moss продължава интереса си в моторните спортове като участва в някои исторически състезания и ралите. Често е седнал зад волана на Mercedes-Benz 300 SLR с който е победил в Mille Miglia и който принадлежи и е изложен в музея на Мерцедес. Снимки на сър Стърлинг Мос.